
Το παράθυρο για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης άνοιξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star.
Το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης που φέτος ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, επεκτείνεται όπως φαίνεται και στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, που έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του μέτρου ενώ ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή της.
Ποιους αφορά
Το μέτρο αγγίζει πάνω από 2,3 εκατ. φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Με την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένες αποδοχές, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους ενώ οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν του χρόνου θα έχουν επίσης μειωμένες επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους και μερίσματα.
Σε περίπτωση που η αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης επεκταθεί τελικά και στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων τότε το 2022 γλιτώνουν από την εισφορά:
1. Τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
2. Τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από μισθωτή εργασία στο δημόσιο τομέα.
3. Τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από συντάξεις
4. Τα φετινά εισοδήματα από «επιχειρηματική δραστηριότητα», από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου». Φέτος, τα συγκεκριμένα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 τα οποία θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης. Οι φορολογούμενοι θα δουν το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης να ξεφουσκώνει ενώ αυτό θα συμβεί και με την φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων του χρόνου.
Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το όφελος για έναν μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ ανέρχεται σε 426 ευρώ, ένας μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ κερδίζει 676 ευρώ ενώ για ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ το ετήσιο όφελος για τον φορολογούμενο φθάνει τα 1.326 ευρώ.


Latest News

ΑΑΔΕ: Νέος τρόπος υποβολής στοιχείων εργολάβων ή υπεργολάβων τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ
Τι προβλέπει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Ποια εισοδήματα, επιδόματα και αποζημιώσεις είναι αφορολόγητα
Η νέα επικαιροποιημένη λίστα της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας

Ψηφιακό πελατολόγιο: Τσουχτερό πρόστιμο για κάθε αυτοκίνητο που δεν καταγράφεται
Για ποιους είναι υποχρεωτικό το μέτρο από την 1η Ιουλίου – Ποιοι εξαιρούνται

«Φράκαραν» τα γραφεία - Ζητούν έκπτωση 4% για τις φορολογικές δηλώσεις έως τέλος Μαΐου
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) απέστειλε επιστολή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Θύελλα αντιδράσεων για ένταξη ιδιωτών στην είσπραξη οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ
Στη Βουλή η σχετική ρύθμιση – Τίθεται σε εφαρμογή από τον Μάιο

Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα για λιγότερο φόρο και εκπτώσεις
Ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ συμψηφισμοί και επιστροφές είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας

Πότε είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα