Στέλνοντας σήμα  αισιοδοξίας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την προσδοκία ότι από την πρωτοφανή μάχη με την πανδημία θα βγούμε πιο δυνατοί, ενωμένοι και αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα του παρελθόντος και να αδράξουμε τις ευκαιρίες του παρόντος. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα  «200 Χρόνια Οικονομικής Επιβίωσης» ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της εθνικής ενότητας και υπογράμμισε ότι φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια  από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης που αποτελεί τομή στην ιστορία του ελληνισμού και παράλληλα συγκίνησε και ενέπνευσε λαούς.

Η φετινή χρονιά πρέπει να αναδειχθεί σε κειμήλιο εθνικής και απολογισμού και οραματισμού πόσο μάλλον που η φετινή χρονιά συμπίπτει με τις προκλήσεις της γείτονας, την αβεβαιότητα και την νέα ιδιότυπη μάχη που δίνουμε, για να αποτινάξουμε τον «ζυγό της πανδημίας» και να επανακτήσουμε την «ελευθερία» μας.

Όπω τόνισε ο υπουργός, παρά τις δοκιμασίες και τις κρίσεις σε αυτά τα διακόσια χρόνια, η χώρα κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει οικονομικά, αλλά να προοδεύσει και να εξελιχθεί .Εκτός από λάθη, περιέχει πολλά και σημαντικά επιτεύγματα:

Ενδεικτικά σημείωσε:

  • Την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, οι οποίοι συνέβαλαν στην αλλαγή κουλτούρας, στο «μπόλιασμα» ιδεών και στη μεγέθυνση της οικονομίας.

  • Το μέγιστο επίτευγμα της εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθως στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη.

  • Τις εντυπωσιακές φάσεις ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού κατά τις περιόδους Χαρίλαου Τρικούπη, Ελευθέριου Βενιζέλου και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που  μετέτρεψαν την Ελλάδα από οικονομία και κοινωνία υστέρησης, σε μία ανεπτυγμένη χώρα του ευρωπαϊκού χώρου και του κόσμου.

  • Τη θεαματική βελτίωση του μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου των πολιτών της.

  • Την ανάδειξη σε χώρα που κατάφερε να καταστεί και παραμένει, επί δεκαετίες, το πλουσιότερο κράτος στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας ξεδίπλωσε τους άξονες προτεραιοτήτων και υπογράμμισε ότι στα λάθη πρέπει να σταθούμε όχι ως απλοί «παρατηρητές», αλλά ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, που τα ανιχνεύουν και τα αναλύουν, με ακρίβεια και ειλικρίνεια, ώστε να μην τα επαναλάβουμε.

Οι άξονες

  1. Η οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα σύγχρονο εξαγωγικό ανταγωνιστικό, πράσινο ψηφιακό και κοινωνικά δίκαιο μοντέλο. Αξιοποίηση των νέων

  2. Εφαρμογή ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής. Ακόμα και τώρα που κρίθηκε η εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών έγινε αποφεύγοντας τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

  3. Αναβάθμιση της ποιότητας των θεσμών αποδοτικότητας της δημοσιας διοίκησης

  4. Ενότητα. Ενωμένο το έθνος μας μεγαλούργησε.  Αντιθέτως, οι διχόνοιες και η επικράτηση του λαϊκισμού ως «γνώμονα» λήψης σημαντικών αποφάσεων, αποδείχθηκαν μοιραία λάθη, που οδήγησαν σε εθνικό διχασμό και οικονομική κατάρρευση.

  5. Δυναμισμός και αίσθημα εθνικής αυτοπεποίθησης. Η Ελλάδα να παίξει ρόλο στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με περηφάνια και αυτοπεποίθηση. Η χωρα αποτελεί δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι στο πέρασμα των 200 αυτών ετών οικοδομήσαμε, με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Καποδίστρια, ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος, μέλος της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινότητας, και κατακτήσαμε υψηλό επίπεδο ευημερίας” και πρόσθεσε ότι “η πρόοδος αυτή συντελέστηκε μέσα από σκληρή δουλειά και συνεχείς αγώνες, περιόδους αλματώδους ανάπτυξης, αλλά και διαστήματα όπου αποκλίναμε, για κάποιον καιρό, από την πορεία μας.  Ζήσαμε στιγμές θριάμβου αλλά και καταστροφής, πράξαμε σωστά, κάναμε όμως και λάθη, προχωρήσαμε μπροστά, κάναμε όμως και βήματα προς τα πίσω. Το βέβαιο είναι ότι δεν σταματήσαμε ποτέ να αγωνιζόμαστε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ελληνική οικονομία: Στα 2,9 δισ. οι παρεμβάσεις για δημογραφικό, εισοδήματα, κοινωνική πολιτική
Οικονομία |

Στα 2,9 δισ. οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για δημογραφικό, εισοδήματα, κοινωνική πολιτική

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης το 2025 για αύξηση εισοδημάτων, κοινωνική πολιτική και αντιμετώπιση δημογραφικού – Κονδύλια σχεδόν 3 δισ. στον προϋπολογισμό για να χρηματοδοτηθούν