
Από την εποχή του άκρως ρατσιστικού «Προσεχώς, Βουλγάρες!» μας χωρίζουν έτη φωτός. Όπως και από την περίοδο όπου ήταν της (πολιτικής) μόδας οι «κόκκινες γραμμές» του στυλ «Δεν θα γίνουμε Βουλγαρία» ή του ακόμη καλύτερου, «Όχι σε μισθούς και συντάξεις Βουλγαρίας».
Παρά την φαινομενική απόσταση δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη στιγμή που ο φτωχός γείτονας στα Βόρεια σύνορα της χώρας άρχιζε με πολύ δουλειά, υπομονή και επιμονή να ξαναβρίσκει το βηματισμό τους σε ένα άλλο πεδίο, εκείνο της ανοικτής, ανταγωνιστικής αγοράς με τους Έλληνες επενδυτές στρατηγικούς εταίρους σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες κλπ. Οι Έλληνες επενδυτές έχουν πια επιστρέψει στην πατρίδα και έχουν περιοριστεί στα στενά όρια της μικρής ελληνικής αγοράς. Ούτε καν σκέψη για ένα καινούργιο ξεκίνημα…
Την ίδια στιγμή οι Βούλγαροι -από το 2004 στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν κάνει προόδους σε όλους τους τομείς. Θέλετε ένα παράδειγμα; «Εξάγουν» κεφάλαια αγοράζοντας καινοτομία. Όπως στη περίπτωση της BIOPIX-Τ –μιας εταιρείας startup μοριακής διάγνωσης από το Ηράκλειο Κρήτης- όπου η εταιρεία Eleven VC με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας συμμετείχε με κεφάλαια της σε ένα νέο γύρο χρηματοδότησης που απέφερε συνολικά 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Ο Valeri Petrov, εκ μέρους του Eleven VC σχολίασε: «Είναι η πρώτη μας επένδυση στην Ελλάδα και η εταιρεία ταιριάζει απόλυτα στην εστίαση στο χώρο του Healthtech την οποία αποκτά το fund μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την ισχυρή ιδρυτική ομάδα της BIOPIX-T στην οικογένεια του Eleven».
Αλλά, η επένδυση του fund Eleven δεν είναι η μοναδική που έγινε σε ελληνική startup. Το περασμένο καλοκαίρι ένα άλλο fund από την Βουλγαρία, το LAUNCHub Ventures είχε ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες για ένα νέο γύρο χρηματοδότησης μιας επιτυχημένης ελληνικής startup, της Ferryhopper. Ο γύρος απέφερε 2,6 εκατομμύρια ευρώ.
Στο σημείο αυτό δύο απολύτως απαραίτητες διευκρινίσεις. Η μία έχει να κάνει με τους Βούλγαρους – τα ίδια ισχύουν και για τους Ρουμάνους. Τα οικοσυστήματα καινοτομίας τους έχουν κάνει άλματα -κυρίως στον τομέα της εξωστρέφειας αλλά και της ανάδειξης των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων μέσα από την υπεράσπιση των αξιών που δημιουργούν. Το δεύτερο έχει να κάνει με το εύρος των δραστηριοτήτων τους αλλά και τον προνομιακό γεωγραφικό χώρο τους που δεν είναι άλλος από την ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια.


Latest News

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος