Την έντονη αντίδραση των αεροπορικών εταιρειών προκάλεσε το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδίων, που υποστηρίζουν ότι το ακριβό κόστος των διαγνωστικών τεστ για ταξίδια σε χώρες με χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό σημαίνει ότι μόνο οι πλούσιοι θα μπορούν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό.

Βάσει των κυβερνητικών προτάσεων, οι αεροπορικές εταιρείες και οι επιβάτες δεν θα γνωρίζουν μέχρι τις αρχές Μαΐου κατά πόσον θα επανεκκινήσουν τα διεθνή ταξίδια από τις 17 Μαΐου, σχέδιο που αποδείχθηκε κατώτερο των προσδοκιών της αγοράς.

Οι αεροπορικές και οι εταιρείες ταξιδίων περιμένουν εναγωνίως την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου έπειτα από ένα χρόνο περιορισμών. Χωρίς ένα υψηλό επίπεδο απεριόριστων ταξιδίων, ορισμένες εταιρείες ίσως χρειαστεί να δώσουν μάχη επιβίωσης ή αναγκασθούν να προχωρήσουν σε αναζήτηση νέων κεφαλαίων. Η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε ένα σύστημα σημάτων κυκλοφορίας, με χώρες που βρίσκονται στις κατηγορίες του κόκκινου, πορτοκαλί ή πράσινου ανάλογα με την πανδημική τους κατάσταση. Οι πράσινες χώρες θα χρειάζονται διαγνωστικό τεστ που κοστίζει 100 λίρες (135 δολάρια) για τους επιβάτες όταν αυτοί επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πισωγύρισμα για μια βιομηχανία που έχει γονατίσει»

«Αυτό δεν αντιπροσωπεύει την επανεκκίνηση των ταξιδίων όπως υποσχέθηκαν οι υπουργοί,» ανακοίνωσε η Airlines UK, ένωση που εκπροσωπεί τις British Airways, easyJet, Ryanair, Virgin Atlantic και άλλες αεροπορικές, για να τονίσει ότι «πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω για μια βιομηχανία που έχει γονατίσει».

Ηδη, η EasyJet, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βρετανίας βάσει αριθμού επιβατών, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητά διαγνωστικά τεστ, το κόστος του οποίου ξεπερνά ορισμένα από τα εισιτήριά της, όπως υποστηρίζει, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το σχέδιο. «Υπάρχει ο κίνδυνος αντιστροφής των πραγμάτων καθιστώντας τα αεροπορικά ταξίδια προσβάσιμα μόνο στους πλούσιους,» δήλωσε ο Γιόχαν Λούντγκρεν, CEO της EasyJet.

Οι Βρετανία έχουν αγκαλιάσει τη βιομηχανία ταξιδίων φθηνού κόστους την τελευταία 20ετία και είναι ανάμεσα στους Ευρωπαίους τουρίστες με τις υψηλότερες δαπάνες. Το 2019, περισσότεροι από 6 στους 10 Βρετανούς πήγαν διακοπές στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει φθηνότερο το κόστος διάγνωσης για ταξίδια και υποστήριξε ότι εν καιρώ το διαγνωστικό τεστ θα γίνει πιο οικονομικό. Ένα ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικού πιστοποιητικού θα αποτελέσει μέρος του κυβερνητικού σχεδίου, ωστόσο δεν έχουν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή