Στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με το ελληνικό Δημόσιο για την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης νερού ως το 2040 βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ, όπως ανέφερε εχθές, σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Χάρης Σαχίνης. Το «κλειδί» για να λυθούν εκκρεμότητες 16 ετών ήταν ο καθορισμός στα 157,5 εκατ. του κόστους του αδιύλιστου νερού για τα έτη 2013-2020, για το οποίο υπήρχε ένα χάσμα άνω των 100 εκατ. με το ελληνικό Δημόσιο.
Η συμφωνία-πλαίσιο που θα θέσει σε νέες βάσεις τη σχέση της ΕΥΔΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο κλειδώνει την τιμή του αδιύλιστου ύδατος για τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτή θα είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερη κατά 35% σε σχέση με την περίοδο 2013-2020. Κατά τα πρώτα χρόνια θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, δηλαδή σε 0,115 ευρώ/κ.μ., και κατόπιν θα πέσει στα 0,078 ευρώ/κ.μ. Σε σχέση με τα έτη 2004-2013, η μείωση της τιμής φτάνει το 44,5%.
Η συμφωνία-πλαίσιο επιτρέπει ακόμα στην εταιρεία, μέσω της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της και του μετασχηματισμού της, να ανακτήσει σχεδόν το σύνολο του «τιμήματος» που πληρώνει για αυτή τη συμφωνία, δηλαδή των 157,5 εκατ. ευρώ, χωρίς αυτό να επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή.
Επίσης, ανάβει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, με τη διοίκηση της εταιρείας να δηλώνει ήδη έτοιμη για το μεγάλο έργο συντήρησης του δικτύου που προετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Η συμφωνία έγινε δεκτή μετ’ επαίνων και από το Υπερταμείο, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ. Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρόταση συμφωνίας-πλαίσιο, καθώς κλείνει με επωφελή τρόπο για την ΕΥΔΑΠ και το ελληνικό Δημόσιο τις εκκρεμότητες παρελθόντων ετών, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση του κόστους του ακατέργαστου νερού σε χαμηλό επίπεδο για την επόμενη 20ετια.
Έρχονται οι διαγωνισμοί για τα ΚΕΛ της Ανατολικής Αττικής
Το βαρύ πυροβολικό του δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, αφορά τα έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική, στα οποία θα κατευθυνθούν επενδύσεις, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τρία νέα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), συν το νέο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας που κατασκευάζει η Περιφέρεια Αττικής, 1.300 χλμ. δικτύου αποχέτευσης και 400.000 ωφελούμενους.
Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ Ραφήνας – Αρτέμιδας, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει μες το έτος και το ΚΕΛ του δήμου Μαραθώνα, προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ. Εντωμεταξύ, το ΚΕΛ Κρωπίας εκτιμάται ότι ως το τέλος του έτους θα παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ προς λειτουργία.
Μέσα στο 2020, εντωμεταξύ, προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης για τους δήμους Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου, μήκους 400 χλμ. και προϋπολογισμού 168 εκατ. ευρώ. Έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή́ δικτύων αποχέτευσης για τους δήμους Νέας Μάκρης-Μαραθώνα, συνολικού μήκους 190 χλμ., προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ.
Σε φάση κατασκευής, και ολοκληρωμένο κατά 52%, βρίσκεται το δίκτυο αποχέτευσης των Γλυκών Νερών. Μέσα στο επόμενο δίμηνο, αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στην Παλλήνη, μήκους 172 χλμ. και προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ. Εντός του 2021, αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων και σε Ραφήνα – Πικέρμι.
Όσον αφορά τις συνδέσεις στα νέα δίκτυα που θα κατασκευάσει η ΕΥΔΑΠ, ο κ. Αναστάσιος Τόσιος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, εκτίμησε ότι αυτές κατά το πρώτο διάστημα θα φτάσουν το 60-70%, ενώ όσο τα έργα ωριμάζουν το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 80%.
Προετοιμάζεται η πρόταση διανομής μερίσματος
Ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ το 2020 διαμορφώθηκε στα 330,3 εκατ. ευρώ στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2019 (+2%). Η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε στα 399,7 εκατ. κυβικά μέτρα από 392,3 εκατ. κυβικά μέτρα το 2019 σημειώνοντας αντίστοιχη αύξηση της τάξεως του 1,9%. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανήλθαν σε 462 εκατ. ευρώ.
Πρόθεση της διοίκησης της εταιρείας είναι η αδιάλειπτη παροχή μερίσματος. Έτσι, προσανατολίζεται, όπως ενημέρωσε εχθές κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογάφων, προς τη διανομή μερίσματος στους μέτοχους από τα κέρδη εις νέον ή/και επιστροφή κεφαλαίου από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Η κατανομή́ θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από το Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να εγκριθεί́ από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Latest News
Ανατροπή στα αποτελέσματα εννεαμήνου για την AS Company με αύξηση πωλήσεων
O δείκτης EBIDTA για την AS Company διαμορφώνεται στο 19,4% επί των πωλήσεων
Κωτσόβολος: Restart με νέα επωνυμία – Η αλλαγή που φέρνει η ΔΕΗ
Αλλαγή σελίδας μετά από 19 χρόνια για την αλυσίδα Κωτσόβολος – Οι προσθήκες και οι τροποποιήσεις στο καταστατικό της εταιρείας
«Ευρώπη Holdings» το νέο όνομα της Κλουκίνας- Λάππας
Η νέα επωνυμία της Κλουκίνας Λάππας θα ισχύει από τις 25 Νοεμβρίου
Ομολογιακό δάνειο 19 εκατ. ευρώ για εξαγορές - Οι κλάδοι ενδιαφέροντος για την Quality & Reliability
Η Quality & Reliability έχει έρθει σε πρώιμες επαφές με κάποιες εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους ή του συνόλου των μετοχών τους
Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Το ωράριο που προτείνει για την εορταστική περίοδο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών
Black Friday με… «εγγύηση χαμηλότερης τιμής» από τα Public
Η νέα υπηρεσία από τα Public που μετατρέπει τις προσφορές σε μια «σίγουρη» αγοραστική εμπειρία
Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων
«Μέλημά μας η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και η προστασία των καταναλωτών«, λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος
ΤΧΣ: Αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και βιώσιμη ανάπτυξη τα ορόσημα του 2023
Τι αναφέρουν στελέχη του ΤΧΣ για τη στρατηγική το 2023
Πώς η Φάρμα Κουκάκη κόντρα στο ρεύμα κερδίζει από το γάλα
Ρεκόρ σε πωλήσεις, κέρδη και εξαγωγές το 2023 για τη Φάρμα Κουκάκη – Αύξηση μεριδίων σε 11 κατηγορίες γαλακτοκομικών
Πώς θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες τα υψηλά «μαξιλάρια» ρευστότητας
Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για να αυξήσουν το αποτύπωμά τους - Έρχονται κινήσεις επέκτασης εντός και εκτός συνόρων