Αποτελεσματικός αποδεικνύεται ο «κόφτης» που τέθηκε από τον Φεβρουάριο στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μειώθηκαν αισθητά οι παρανομίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον Ιανουάριο, παρότι για ένα διάστημα ήταν ανοιχτά τα καταστήματα, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας ανήλθαν σε 623.557. Τον Φεβρουάριο, που αυστηροποιήθηκε το lockdown, ο αριθμός των αναστολών συμβάσεων εργασίας που δηλώθηκαν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, υποχώρησε απροσδόκητα, στις 548.400, καταγράφοντας μείωση κατά 75.157 συμβάσεις ή κατά 12,1%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Τον μήνα Μάρτιο, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, παρότι δεν άλλαξε κάτι στους περιορισμούς λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, σε 503.691. Κατέγραψαν δηλαδή μείωση κατά 44.709 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και κατά 119.866 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.

Ποσοστιαία η μείωση ανέρχεται σε 8,2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και σε 19,2%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Δηλαδή, 2 στους 10 εργαζόμενους οι οποίοι ήταν σε αναστολή τον μήνα Ιανουάριο, βρέθηκαν εκτός αναστολών τον Μάρτιο.

Ο λόγος είναι προφανής και οφείλεται στην αλλαγή της διαδικασίας των δηλώσεων των αναστολών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, σε συνυασμό, και με την πύκνωση των ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Πώς λειτούργησε ο «κόφτης»

Κατά το διάστημα από την άνοιξη του 2020, όταν και καθιερώθηκε το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων ως μέσο ανάσχεσης της ανεργίας, το υπουργείο Εργασίας είχε πληροφορίες ότι γίνεται μαζική καταστρατήγηση του μέτρου.

Σε συνδυασμό και με τους ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021, οι εργοδότες, είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν εκ των υστέρων τους υπαλλήλους που έθεταν σε αναστολή. Έτσι, δινόταν η δυνατότητα σε πολλούς εργοδότες με επιχειρήσεις που λειτουργούσαν ή υπολειτουργούσαν, να απασχολούν κανονικά τους εργαζόμενους και με τη λήξη ης προθεσμίας του δήλωναν ότι ήταν σε αναστολή.

Έτσι, το κράτος κατέβαλε την ειδική αποζημίωση στους εργαζόμενους και ο εργοδότης δεν πλήρωνε ούτε μισθό ούτε εισφορές.

Όμως, από τον Φεβρουάριο, άλλαξε η διαδικασία και οι αναστολές συμβάσεων δηλώνονται εκ των προτέρων, οπότε αποτρέπονται οι παρανομίες, τουλάχιστον με τη με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Παράλληλα, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κατέδειξαν, ότι, από τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που διαπίστωσαν τα κλιμάκιά του, το 40% των παραβάσεων αφορά σε «εικονικές» αναστολές συμβάσεων εργασίας, δηλαδή εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν δηλωθεί σε αναστολή, πλην όμως εντοπίστηκαν να εργάζονται.

Οι αναστολές του Απριλίου

Αναφορικά με τις αναστολές του Απριλίου, οι εργοδότες έχουν χρονικό περιθώριο έως τη Δευτέρα, 12 Απριλίου, για να δηλώσουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζόμενους, που θέτουν σε αναστολή για τον τρέχοντα μήνα.

Σημειώνεται πως, από τις 13 Απριλίου οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν μόνο να προαναγγέλλουν αυστηρά αναστολές συμβάσεων χωρίς αναδρομική ισχύ και δεν θα μπορούν δηλαδή να αλλάξουν τις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει για το χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 12/4/2021.

Τέλος, σήμερα, Παρασκευή 9 Απριλίου, θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 503.691 εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά τον Μάρτιο. Το σχετικό κονδύλι ανέρχεται σε 249,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία