O μεγιστάνας της τεχνολογίας Πέτερ Τιλ υποστήριξε στη διάρκεια της εβδομάδας πως η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το bitcoin ως «χρηματοοικονομικό όπλο» προκειμένου να προκαλέσει αναστάτωση στα εθνικά νομίσματα γενικότερα και στο αμερικανικό δολάριο, ειδικότερα. Η Λαική Δημοκρατία πράγματι διάκειται θετικά απέναντι στα ψηφιακά νομίσματα. Όμως, το bitcoin δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προκαλέσει το δολάριο.

Θεωρητικά, ένας συνδυασμός γιουάν και bitcoin θα μπορούσε να δυσκολέψει το δολάριο. Το κινεζικό νόμισμα αποτελεί ένα λογικά καλό αποθεματικό νόμισμα και η γιγαντιαία οικονομία που βρίσκεται πίσω του –συμπτωματικά στην Κίνα γίνεται η μεγαλύτερη εξόρυξη νέων bitcoins- το καθιστούν πιθανότατα χρήσιμο επίσης. Η γοητεία του bitcoin περιλαμβάνει ασυλία από κυβερνητικές παρεμβάσεις, περιλαμβανομένου του κινδύνου υποτίμησης που περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο υποδομών που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Για την Κίνα, μια κυβέρνηση με τόσο μεγάλο έλεγχο στην οικονομία και τις ροές κεφαλαίων εμποδίζει το γιουάν από το να γίνει παγκόσμιο νόμισμα. Η χώρα αντιστοιχούσε στο 13% των παγκόσμιων εξαγωγών το 2019 όμως εκπροσωπεί μόλις το 2% των συναλλαγματικών αποθεματικών στις κεντρικές τράπεζες. Ενώ το bitcoin είναι ελεύθερο από κυβερνητικές παρεμβάσεις, η μεταβλητότητά του το καθιστά κακή βάση αξίας. Παράλληλα, η εξόρυξη και η εκκαθάριση συναλλαγών είναι αργή και ενεργοβόρα.

Ο Τιλ έχει δίκιο, ωστόσο, όταν βλέπει απειλές. Η Κίνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κυριαρχία του δολαρίου από το 2008. Οι διαμορφωτές πολιτικής στο Πεκίνο ήδη δοκιμάζουν ένα ψηφιακό νόμισμα. Οι συνάδελφοί τους στην Ουάσιγκτον βρίσκονται πολύ πίσω. Ωστόσο, εαν το Πεκίνο πραγματικά ήθελε ένα όπλο για να ανταγωνιστεί το δολάριο, η πιο εύκολη απάντηση θα ήταν να απελευθερώσει, να απορυθμίσει και να μετατρέψει το γιουάν σε ένα νόμισμα στο οποίο οι ξένοι πραγματικά θα ήθελαν να επενδύσουν, ψηφιακό ή άλλο.

Είναι δύσκολο να δούμε τον Πρόεδρο Ξι Ζιμπίνγκ να παραδίδει μέρος του ελέγχου. Η προσήλωση σε ένα χρηματοοικονομικό σύστημα υπό κρατική διεύθυνση παραμένει ένα τεράστιο εμπόδιο στην υιοθέτηση ενός παγκόσμιου γιουάν. Το ίδιο συμβαίνει με τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα, τα οποία εκτινάχθηκαν σε ύψη ρεκόρ τον Δεκέμβριο. Επιπλέον υπάρχει το κακό ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας λόγος για τον οποίο ο Τιλ και πολλοί άλλοι άνθρωποι δεν θα ήθελαν να δουν την Κίνα να κυριαρχεί στο παγκόσμιο σύστημα.

Υπάρχει μια κινεζική παροιμία: Χρησιμοποίησε έναν βάρβαρο για να υποτάξεις έναν βάρβαρο. Ισως το bitcoin να μπορεί να εκπληρώσει αυτό τον ρόλο για το Πεκίνο, όμως δεν πρόκειται να είναι το εισιτήριο για παγκόσμια αποδοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα