Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έπειτα από την εντυπωσιακή άνοδο του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, καθώς υπήρξε μια παύση στις νέες εκδόσεις. Όμως, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει αυτή την εβδομάδα καθώς αναμένονται εκδόσεις ομολόγων αξίας 271 δις δολαρίων, οι οποίες σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό ενδεχομένως να επαναφέρουν στο προσκήνιο τους φόβους που κυριάρχησαν στο επενδυτικό κοινό το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Επενδυτές εκτιμούν πως μια ασθενής ζήτηση στις επερχόμενες δημοπρασίες, αρχής γενομένης από σήμερα, θα μπορούσαν να πιέσουν τις τιμές χαμηλότερα και τις αποδόσεις ψηλότερα, αν και σε πιο ήπιους ρυθμούς σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. «Όπως και να το μετρήσεις, οι δημοπρασίες θα είναι σε πρώτο πλάνο,» δήλωσε ο Τζάστιν Λέντερερ, της Cantor Fitzgerald. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις δημοπρασίες τριετών και 10-ετών χρεογράφων, συνολικής αξίας 96 δις δολαρίων.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού χρεογράφου αυξήθηκε πάνω από 80 μονάδες βάσης στο πρώτο τρίμηνο λόγω εκτιμήσεων για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό και νέες εκδόσεις χρέους αξίας 4 τρις δολαρίων φέτος στις ΗΠΑ. Η μάλλον απογοητευτική δημοπρασία 7ετών χρεογράφων τον Φεβρουάριο, εκτίναξε τις αποδόσεις και οδήγησε την πραγματική απόδοση του 10ετούς –απόδοση αφού αφαιρεθεί η εκτίμηση για τον πληθωρισμό- στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. Η αγορά ηρέμησε λίγο τον Μάρτιο, όμως η ζήτηση για 7ετή χρεόγραφα δεν βελτιώθηκε.

Το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών πρόκειται να δημοπρατήσει χρεόγραφα αξίας 24 δις δολαρίων, 30ετούς διάρκειας την Τρίτη και συνολικά χρεόγραφα αξίας 151 δις δολαρίων στη διάρκεια της εβδομάδας.

Τα στοιχεία για τον τιμάριθμο του Μαρτίου θα δημοσιευθούν την Τρίτη. Οι μακροχρόνιες αποδόσεις αυξάνονται μαζί με τις εκτιμήσεις για αυξημένο πληθωρισμό, καθώς ο ενισχυμένος τιμάριθμος μπορεί να εξανεμίσει την αξία τους στη διάρκεια του χρόνου.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,4% φέτος, πάνω από τον ετήσιο στόχο, όμως βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί κάτω από 2% το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street