Αυξημένη μεταβλητότητα παρατηρείται σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές.  Οι επενδυτές προσπάθησαν στο ξεκίνημα των συναλλαγών να ανακαλύψουν ποια από τα αίτια που ώθησαν χαμηλότερα τις αποτιμήσεις των μετοχών στην Ασία έχουν σχέση με τοπικά κριτήρια και ποια θα επηρεάσουν την τάση παγκοσμίως.

Οι βασικοί δείκτες αλλάζουν πρόσημα λαμβάνοντας υπόψη την πτώση της τάξης του 0,3% στα futures της Wall Street που ειδοποιούν για άνοιγμα με πτωτικό χάσμα. Η μεταβολή για τους περισσότερους είναι οριακή. Υπολογίσιμη πτώση μετά τα πρώτα 30 λεπτά εμφάνιζε ο FTSE 100 του Λονδίνου -0,51%, στις 10:30, ενώ την ίδια πτώση είχε ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Οι δείκτες CAC, DAX και MIB είχαν απώλειες της τάξης του -0,10%.

Οι αεροπορικές εταιρείες EasyJet και Ryanair υποχώρησαν περίπου 3%, καθώς η HSBC υποβάθμισε τις μετοχές τους σε «hold» από «buy».

Αντιθέτως, ο ιταλικός Ομιλος διαγνωστικών τεστ DiaSorin SpA σημείωσε άνοδο 7,5% αφού είπε ότι θα εξαγοράσει την Luminex Corp με έδρα τις ΗΠΑ για 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια συμφωνία με όλα σε μετρητά.

Τι θα καθορίσει την τάση

Κλειδί για το κλείσιμο θα αποτελέσει η επιτυχία ή η αποτυχία στην άντληση κεφαλαίων μέσω δημοπράτησης ομολόγων ΗΠΑ που θα συμβεί αργότερα μέσα στη μέρα.

Οι Δημοπρασίες δημοσίου χρέους των ΗΠΑ που θα αντλήσουν 271 δισεκατομμύρια δολάρια και η βασική έκθεση για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να τερματίσουν μια πρόσφατη χαλάρωση στην αγορά ομολόγων, επαναφέροντας την αύξηση των αποδόσεων που ανησυχούσε τους επενδυτές το πρώτο τρίμηνο.

Οι αγορές σφραγίστηκαν σήμερα από την τάση για φυγή από το ρίσκο κατά τη διαπραγμάτευση στα ασιατικά χρηματιστήρια και τα futures για τους ευρωπαϊκούς δείκτες ήταν σε αρνητικό πεδίο, όπως και αυτά για τους δείκτες στη Νέα Υόρκη. Η εικόνα των κρουσμάτων στην Ινδία με μια εκτίναξη που την έφερε στη δεύτερη θέση στον κόσμο με βάση τα κρούσματα σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ παρά τους εμβολιασμούς στέλνουν το μήνυμα πως η παγκόσμια οικονομία δεν θα ξεμπλέξει εύκολα από τον COVID.

Οι μετοχές growth, που στηρίζουν τη γοητεία τους στη μεγάλη ανάπτυξη των εσόδων τους στον τομέα της τεχνολογίας, κινήθηκαν ανοδικά την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο 1,66%, από την κορυφή των 14 μηνών στο 1,777%. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ είπε ότι η οικονομία πρόκειται να αρχίσει να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα, αν και ο κορωνοϊός παρέμεινε απειλή.

Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάρτιο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις φαίνεται να αυξάνονται ίσως ακόμη και με διψήφια άνοδο. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι επίσης έτοιμο να δοκιμάσει τη ζήτηση με εκδόσεις χρεογράφων ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτήν την εβδομάδα.

Στη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, το 61,11% των δεικτών που αντιπροσωπεύουν τα σημαντικότερα για τη μεγάλη εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς εμφάνισαν κέρδη και έχουν ως ακολούθως: Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή +2,71%, στο 2021 αποδίδει +9,84%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε άνοδο +1,95%, με επίδοση +10,44% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +0,86%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +15,78%. Ο Russell 2000 με εβδομαδιαία απώλεια -0,46% στο 2021 εμφάνισε άνοδο +13,60%. Ο δε Nasdaq, είχε μεταβολή +3,12%, ενώ στο 2021 αποδίδει +7,85%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +2,65% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +7,05%. Ο DAX κέρδισε +0,84% και στο έτος αποδίδει +11,05%, ο CAC είχε μεταβολή +1,08% αλλά στο 2021 κερδίζει +11,13%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -0,14% ενώ στο έτος έχει επίδοση +6,10%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -1,14% με ετήσια επίδοση +9,88%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ενισχύθηκε +1,16% με ετήσια μεταβολή +9,57%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +2,10% διαμορφώνοντας επίδοση έτους -1,13%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή +0,81% ενώ στο 2021 αποδίδει +8,08%. Ο χρυσός με μεταβολή +0,80%, βρέθηκε στα 1744,10 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -8,28%. Απώλειες -3,10%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 59,34 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +22,55%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,29%, έχει απόδοση στο 2021 +8,47%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +0,61%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +8,99%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα κατά -0,88% και στο έτος κερδίζει +3,60%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε κατά -0,83% ενώ στο έτος αποδίδει +5,39%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,97%, ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε να αποδίδει στο 2021 -0,64%.

Σήμερα κυκλοφόρησαν σχόλια για τις μεγάλες δημοπρασίες ομολόγων των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα κίνηση των αποδόσεων προς υψηλότερα επίπεδα.

Οι Δημοπρασίες δημοσίου χρέους των ΗΠΑ που θα αντλήσουν 271 δισεκατομμύρια δολάρια και η βασική έκθεση για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να τερματίσουν μια πρόσφατη χαλάρωση στην αγορά ομολόγων, επαναφέροντας την αύξηση των αποδόσεων που ανησυχούσε τους επενδυτές το πρώτο τρίμηνο. Οι αποδόσεις του δημοσίου έχουν μειωθεί από την 1η Απριλίου κατά τη διάρκεια μιας παύσης δύο εβδομάδων στην έκδοση χρέους, αντιστρέφοντας μέρος της δραματικής αύξησης του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Αυτό μείωσε τις ανησυχίες ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα πλήξει τις μετοχές, ιδίως σε τομείς ανάπτυξης όπως η τεχνολογία, οι οποίοι έχουν υπερβολική στάθμιση στον δείκτη αναφοράς S&P 500. Οι επενδυτές δήλωσαν ότι η χαμηλή ζήτηση σε επερχόμενες δημοπρασίες, οι οποίες ξεκινούν σήμερα, θα μπορούσαν να στείλουν τις τιμές των ομολόγων χαμηλότερα και τις αποδόσεις υψηλότερα, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο.

Τα δεδομένα επί των τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Μάρτιο, που έρχονται την Τρίτη, ενδέχεται επίσης να αυξήσουν τις αποδόσεις. Οι τιμές των παραγωγών των ΗΠΑ σημείωσαν το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος τους τα 9-1 / 2 χρόνια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή, σηματοδοτώντας πιθανότατα την έναρξη υψηλότερου πληθωρισμού καθώς η οικονομία ανοίγει τις μηχανές της εν μέσω βελτιωμένου περιβάλλοντος δημόσιας υγείας και μαζικής κρατικής βοήθειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές