Το ξεκίνημα της εβδομάδας γίνεται με θετικές προϋποθέσεις, αν κρίνουμε από την στατιστική εικόνα της αγοράς. Οι βασικοί δείκτες της έκλεισαν την Παρασκευή στο ανώτερο επίπεδο για το τρέχον έτος και για τους τελευταίους 12 μήνες.

Η δεύτερη εβδομάδα του μήνα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +1,88%, στον Απρίλιο +3,08%, με επίδοση για το έτος +10,22%, ο 25άρης κέρδισε +2,35%, στον τρέχοντα μήνα +3,80% και στο 2021 +11,45%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,75%, κερδίζει στον μήνα +3,71% και αποδίδει στο 2021 +16,45%.

Όταν ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +2,65% στην εβδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +7,05%. Ο DAX κέρδισε +0,84% και στο έτος αποδίδει +11,05%, ο CAC είχε μεταβολή +1,08% αλλά στο 2021 κερδίζει +11,13%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -0,14% ενώ στο έτος έχει επίδοση +6,10%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -1,14% με ετήσια επίδοση +9,88%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ενισχύθηκε +1,16% με ετήσια μεταβολή +9,57%.

Η εικόνα σε Ασία – Αμερική

Θα είναι ενδιαφέρουσα η αντίδραση των επενδυτών στην Αθήνα αν υπάρξουν, όπως πιθανολογούν αρκετοί, αναταράξεις στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Καθώς εδώ βρισκόμαστε στην περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου του 2020 και έξω έχει αρχίσει η ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου του 2021. Η εικόνα από τις σημερινές συνεδριάσεις στην Ασία δεν είναι ευνοϊκή καθώς οι περισσότεροι δείκτες εμφανίζουν απώλειες. Οι ασιατικές αγορές μετοχών χαλάρωσαν σήμερα Δευτέρα 12/4 καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν τα κέρδη των εισηγμένων εταιριών στις ΗΠΑ μπορούν να δικαιολογήσουν τις υψηλές αποτιμήσεις, ενώ οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να δοκιμαστούν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω κατά -0,6% με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών. Στις 8:45 ώρα Ελλάδος είχε μεταβολή -1,16% κινούμενος στις 679,53 μονάδες.

Ο Nikkei του Τόκιο σημείωσε άνοδο 0,5%, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,60% και ταυτόχρονα οι μετοχές της Νότιας Κορέας ήταν σχεδόν σταθερές στο +0,01%. Ο δείκτης CSI 300 των κινεζικών blue chip έπεφτε -0,9% πριν από την ανακοίνωση σειράς οικονομικών στοιχείων από τη χώρα. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,62%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq υποχώρησαν τη Δευτέρα, όπως και τα συμβόλαια S&P 500 που στις 8:45 είχαν μεταβολή -0,30%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EUROSTOXX 50 εμφάνιζαν οριακή μεταβολή με συχνές αλλαγές στο πρόσημο, ενώ τα συμβόλαια FTSE υποχώρησαν -0,2%.

Η αγορά της Αθήνας έχει δείξει μια ιδιαίτερης μορφής ανεξαρτησία, έναντι του κλίματος του επικρατεί διεθνώς. Γιατί δεν είναι κραυγαλέες οι διαφορές στη δυναμική των τιμών, αλλά με μικρές ανά σύνοδο διαφοροποιήσεις συντίθεται αθροιστικά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Μερικά σημαντικά μηνύματα σχετίζονται με τη σχέση του ΓΔ έναντι των τιμών που είχε ένα ακριβώς χρόνο πριν με βάση το κλείσιμο στις 9/4/21. Από τις 607,3 μονάδες στις 9/4/20 ο ΓΔ απέχει +46,8% και ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης +45,3%. Απόδοση τριψήφια εμφανίζουν ΔΕΗ +284,9%, ΒΙΟ +155,9% ΜΥΤΙΛ +119,2% και ΕΥΡΩΒ +100%. Επίσης αν αναζητήσουμε τη σύνοδο στο παρελθόν με επίπεδα τιμών αντίστοιχα με το κλείσιμο της Παρασκευής θα πέσουμε στο κλείσιμο της συνόδου στις 21 Φεβρουαρίου του 2020. Όταν ο ΓΔ κατέληξε στις 893,03 μονάδες, σηματοδοτώντας την έναρξη της πτώσης από τον πανικό για την αντιμετώπιση μιας άγνωστης πανδημίας που ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε αποφάσεις για γενικό lockdown. Από τα επίπεδα εκείνης της εποχής ο ΓΔ απέχει οριακά.

Ωστόσο, οι αποτιμήσεις συγκεκριμένων blue chip είναι ήδη εντυπωσιακά ψηλότερα αποκαλύπτοντας την αλλαγή των κριτηρίων που προκλήθηκε τη χρονιά που σφράγισε ο COVID-19. Ξεχώρισαν οι ΔΕΗ που είναι 138% ψηλότερα και ακολουθούν ΜΥΤΙΛ με +62% διαφορά, ΒΙΟ με +43,3%, ΤΕΝΕΡΓ με 37,4%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +24,3%. Υπάρχουν και εκείνα που απέναντι στην πτώση του ΓΔ κατά -0,15% από το κλείσιμο της 21/2/2020 εμφανίζουν υποχώρηση από -15% και πάνω όπως ΠΕΙΡ -89,9%, ΑΡΑΙΓ -36,3%, ΑΛΦΑ -35,3%, ΕΛΠΕ -30%, ΜΟΗ -27,3%, ΦΡΛΚ -21,3%, ΕΕΕ -16,6%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -16,3%. Τα παραπάνω δικαιώνουν την άποψη αρκετών εγχώριων αναλυτών που προτρέπουν τους επενδυτές να μην επηρεάζονται τόσο από τη θέση των βασικών δεικτών και τις επιδόσεις τους όσο να μελετούν την πορεία των επιμέρους τίτλων καθώς διαφέρει πολύ είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο από του μέσου όρου.

Τι περιμένουμε σήμερα

Συνέχεια αναμένεται στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Σήμερα ξεκινάμε με την Αεροπορία Αιγαίου, η οποία έχει προγραμματισμένη την ίδια ημέρα την τακτική τηλεδιάσκεψη με τους Αναλυτές, ενώ το πρωί ανακοινώνουν αποτελέσματα τα Πλαστικά Θράκης. Την Τετάρτη ακολουθούν τα αποτελέσματα των Lamda Levelopment και Mermeren Combinat, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη επί των αποτελεσμάτων του ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα διαπραγματεύεται την Τετάρτη χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος που περιλαμβάνει και μετοχές της Cenergy. Την Πέμπτη 15/4 έχουν προγραμματισμένες παρουσιάσεις, στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο ΟΛΠ και η Jumbo. Η εβδομάδα, σε επίπεδο αποτελεσμάτων, ολοκληρώνεται την επόμενη ημέρα με τα αποτελέσματα της AS Company. Την Παρασκευή εκπνέουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Απρίλιο.

Εκτιμήσεις αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. μεταξύ άλλων υπογράμμισε: Ένα βασικό ζητούμενο, που είναι ξεκάθαρο πια, είναι η αποσύνδεση των μετοχών από την συνολική τάση της Αγοράς. Η εικόνα αποδίδει δικαιοσύνη σε όσες Εταιρείες έχουν “κάτι να πουν” είτε μέσα από τα αποτελέσματα τους, είτε μέσα από επιχειρηματικές συμφωνίες, είτε μέσα από την επικαιροποίηση των προοπτικών της τρέχουσας χρήσης. Ακόμα και μέσα στον ίδιο κλάδο, οι Εταιρείες εμφανίζουν διαφοροποιήσεις, υποδηλώνοντας επιλεκτικές διαθέσεις τοποθετήσεων, ανάλογα με την ποιότητα του ισολογισμού, ή την μεσομακροπρόθεσμη προοπτική της Εισηγμένης. Το μεγαλύτερο κέρδος των τελευταίων 10 εβδομάδων είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Αγοράς, η αποτίμηση των νέων και η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο πλήθος μετοχών, με αρκετή δόση θεμελιωδών παραμέτρων.

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec στο σχόλιό του μεταξύ άλλων παρατηρούσε: Με άνοδο έκλεισε την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 840 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 850 και 840 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 890 και 900 μονάδες. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα των αποτελεσμάτων των μη Χρηματοοικονομικών Εταιρειών είναι καλή, καθώς επικεντρώθηκαν στην παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών. Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα των εταιρειών του FTSE Large Cap που έχουν ανακοινώσει έως τώρα, οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 15,6% σε ετήσια βάση το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών