
Ο κινεζικός κολοσσός του διαδικτύου Alibaba έθεσε σήμερα στις σωστές τους διαστάσεις τις επιπτώσεις του γιγάντιου προστίμου των 2,3 δισεκ. ευρώ που της επιβλήθηκε για κατάχρηση δεσπόζουσας θέση, ενώ η μετοχή της έκανε ράλι στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με την ελπίδα η εταιρία γύρισε σελίδα.
Η Alibaba, σύμβολο στη Κίνα της επιτυχίας στην ψηφιακή οικονομία, βρίσκεται από τον Δεκέμβριο υπό έρευνα από τις αρχές με την «υποψία μονοπωλιακών πρακτικών».
Οι ρυθμιστικοί φορείς έκριναν το Σάββατο ότι ο όμιλος, που ιδρύθηκε από τον χαρισματικό Τζακ Μα, έχει προχωρήσει σε παραβιάσεις και καταδίκασαν την εταιρία να πληρώσει βαρύ πρόστιμο.
Η Alibaba κατηγορήθηκε κυρίως για το ότι απαιτούσε την αποκλειστικότητα των εμπόρων που ήθελαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις πλατφόρμες της, σε βάρος των ανταγωνιστικών ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου.
«Αποδεχόμαστε με ειλικρίνεια αυτές τις κυρώσεις και θα συμμορφωθούμε πλήρως», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Τζόι Τσάι.
«Επωφεληθήκαμε από τις συνετές συμβουλές (των ρυθμιστικών αρχών) για συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με τον αντιμονοπωλιακό νόμο…Είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα», δήλωσε ο Τσάι.
Το ύψος του προστίμου αντιστοιχεί στο 4% του κύκλου εργασιών του 2019 της Alibaba, που ανήλθε σε 455,7 δισεκ. γιουάν (58,45 δισεκ. ευρώ) σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα).
Το πρόστιμο «δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις» στις δραστηριότητες της Alibaba, διαβεβαίωσε από την πλευρά του τους επενδυτές ο διευθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Τζανγκ.
Ο όμιλος υποσχέθηκε να μειώσει το λειτουργικό κόστος για τους εμπόρους που έχουν παρουσία στις πλατφόρμες του.
Δεσμεύσεις που, απ’ ό,τι φαίνεται, καθησύχασαν τους επενδυτές: η μετοχή της Alibaba ενισχύθηκε έως και 9% σήμερα το πρωί στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου τελεί υπό διαπραγμάτευση εκτός του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Alibaba για να συμμορφωθεί με τις ρυθμιστικές αρχές «πιθανόν θα περιορίσουν την αύξηση» των εσόδων της και θα βαρύνουν τα κέρδη της, ανέφερε σε έκθεση ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, που αποσύρθηκε επισήμως από την Alibaba το 2019 αλλά παραμένει μεγαλομέτοχος, βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες στο μικροσκόπιο των αρχών.
Τον Νοέμβριο του 2020, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές σταμάτησαν την τελευταία στιγμή την κολοσσιαία εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ύψους 34 δισεκ. δολαρίων της Ant Group, θυγατρική της Alibaba στις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Ανήσυχο από την επιρροή του, το Πεκίνο έχει επίσης ζητήσει από τον κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ) τον περασμένο μήνα.


Latest News

Διατυπώνει ανησυχίες για την πολιτική δασμών ο Τζέιμι Ντίμον
Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον που είχε πει «ξεπεράστε το», μιλώντας για την πολιτική δασμών του Τραμπ, αλλάζει γνώμη

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW