Με τον τίτλο «Ελπίδα», ο Dr Hans-Jörg Naumer Director, Global Capital Markets & Thematic Research εκτίμησε σε μελέτη της Allianz Global Investors, βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ» της πανδημίας, καθώς ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί αυξάνεται παγκοσμίως, αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και η αίσθηση ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα μπορούσε να προχωρήσει ταχύτερα.

Η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει σημάδια ελπίδας, ενώ αναμένει ότι θα αναπτυχθεί κατά κύματα: το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το τρέχον τρίμηνο του 2021 πιθανόν η ανάπτυξη να είναι κατώτερη των δυνατοτήτων, αλλά καθώς οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, η δυναμική της ενδεχομένως να υπερβεί τις προσδοκίες για το υπόλοιπο έτος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμησή του για το ποια μορφή θα πάρει τελικά η ανάκαμψη της παγκόσμια οικονομίας. Ενώ οι οικονομολόγοι έχουν αναφέρει κατά καιρούς σχεδόν όλα τα πιθανά σύμβολά (απότομη ανάπτυξη «V», σταδιακή άνοδος μετά την πτώση «U», πτώση και διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα για καιρό «L», διπλή ύφεση «W» κ.ά.), ο ίδιος προβλέπει ανάπτυξη σε «σχήμα ανεστραμμένου συμβόλου τετραγωνικής ρίζας» (αντεστραμένο √ ), κάτι που υποδηλώνει ότι απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την επιστροφή των οικονομιών στα προ πανδημίας επίπεδα. Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν όλους τους διαθέσιμους πόρους και προσπαθούν, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πολιτική να «αναθερμάνουν» τις οικονομίες, ενώ υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ότι μπορούν να αποτρέψουν τον αποπληθωρισμό.

Ωστόσο, απέχουμε ακόμη πολύ από το τέλος του δεύτερου κύματος της χρηματοοικονομικής καταστολής, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως από τα συνολικά κρατικά ομόλογα που εκδόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2020, η Τράπεζα της Αγγλίας αγόρασε το 50%, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ το 57%, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 71% και η Τράπεζα της Ιαπωνίας το 75%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή