Η αμερικανική οικονομία ετοιμάζεται να καταγράψει υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης και εκατομμύρια άνθρωποι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, προβλέποντας ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα εκτοξευτεί φέτος κατά 6%-7% καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριάντα ετών.

«Το ποσοστό μπορεί να είναι και λίγο υψηλότερο από αυτό. Προβλέπουμε επίσης, ότι η ανεργία θα υποχωρήσει από το 6%, που είναι σήμερα μεταξύ 4%-5%» υπογράμμισε.

Ο κίνδυνος

Πρόσθεσε ωστόσο ότι, παρά τις ευοίωνες προβλέψεις, οι κίνδυνοι δεν έχουν απομακρυνθεί τελείως:

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πραγματικά μια οικονομία που φαίνεται να βρίσκεται σε σημείο καμπής. Και αυτό λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού και της ισχυρής δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης. Νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου η οικονομία πρόκειται να αρχίσει να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα και η δημιουργία θέσεων εργασίας να έρχεται πολύ πιο γρήγορα. Έτσι, ο κύριος κίνδυνος για την οικονομία μας είναι η ενδεχόμενη νέα εξάπλωση του κορωνοϊού. Διαπιστώνουμε την τελευταία περίοδο αύξηση κρουσμάτων. Και αυτό μας ανησυχεί. Θα βοηθούσε πολύ αν οι πολίτες εξακολουθούσαν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και συνέχιζαν να φορούν προστατευτικές μάσκες».

Φτηνό χρήμα και πληθωρισμός

Ο Τζερόμ Πάουελ κατέστησε σαφές ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την νομισματική πολιτική του φθηνού χρήματος καθώς και της και μηνιαίας αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Εκτίμησε επίσης, ότι τα μέτρα αυτά δεν θα επιβαρύνουν τον πληθωρισμό, ο οποίος θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα κάτω από το 2%.

«Είμαι σε θέση να εγγυηθώ ότι η Fed θα κάνει ό, τι μπορεί για να στηρίξει ε την οικονομία για όσο διάστημα χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η ανάκαμψη» κατέληξε ο κ. Πάουελ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή