Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 8 και τις 23 Απριλίου του 2022, έχουν εκ πρώτης όψεως αρκετές ομοιότητες αναφορικά με αυτές του 2017: όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν και η Λε Πεν θα πάνε σε δεύτερο γύρο και ο Μακρόν θα επικρατήσει.
Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά υπάρχουν κάποιες θεμελιώδεις διαφορές. Σε ανάλυσή της με τίτλο «Μακρόν vs Λε Πεν : Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές;» η ING υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις η διαφορά των δύο αντιπάλων θα είναι μικρότερη. Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν αναμένεται να λάβει το 53% των ψήφων και η Μαρίν Λε Πέν το 47%. Το 2017 ο σημερινός πρόεδρος είχε κερδίσει με ποσοστό 66%.
Διατηρώντας την εντολή του 2017
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ING o Μακρόν δεν είναι πλέον ο επικεφαλής ενός ολοκαίνουργιου κόμματος, αλλά θα πρέπει να υπερασπιστεί και να ανανεώσει την εντολή που είχε λάβει από τον γαλλικό λαό. Και αυτή η εντολή σημαδεύτηκε από πολλά κοινωνικά προβλήματα, ιδίως από το κίνημα «Κίτρινα γιλέκα» και τις κλιματικές διαμαρτυρίες, αλλά πάνω απ ‘όλα από την πανδημία και τις οικονομικές της επιπτώσεις.
Αυτό τον εμπόδισε να εφαρμόσει μια ολόκληρη σειρά μεταρρυθμίσεων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, κυρίως σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα των συντάξεων. Η οικονομική ανάκαμψη και η μεγαλύτερη αισιοδοξία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Μακρόν να αποδώσει καλύτερα από ό, τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Η οικονομική ανάκαμψη ευνοεί τον Μακρόν
Όπως τονίζεται στην έκθεση, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι η γαλλική και η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψουν ταχύτερα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και στις αρχές του 2022, αυτό θα ευνοούσε τον Μακρόν. “Είναι πιθανό ότι τα εύθραυστα ποσοστά του Γάλλου προέδρου στις δημοσκοπήσεις σχετίζονται εν μέρει με τη γενική δυσαρέσκεια λόγω της κρίσης Covid-19 και της επιθυμίας του κόσμου να στείλει μια προειδοποίηση. Ένα πλαίσιο οικονομικής ανάκαμψης και περισσότερης αισιοδοξίας θα μπορούσε να βοηθήσει τον Macron να αποδώσει καλύτερα από ό, τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, κυρίως μειώνοντας τον αριθμό της αποχής» τονίζει η ING.
Σε αντίθεση επίσης με το 2017, η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δεν φαίνεται να περιέχει στην ατζέντα της Λε Πεν, αλλά και ούτε του Ζαν Λυκ Μελανσόν το θέμα του Frexit. “Δεν υποτιμούμε το σοκ που θα υφίσταντο οι αγορές στο ενδεχόμενο επικράτησης της Λε Πεν, ωστόσο οι τεράστιες επιπτώσεις ενός Frexit φαίνεται ότι είναι εκτός ατζέντας», τονίζεται χαρακτηριστικά, και προστίθεται ότι η μεταβλητότητα στα ποσοστά θα επηρεάσει τα γαλλικά spreads. «Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η νίκη της Λε Πεν».
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι όποιοι κίνδυνοι από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές θα εκφραστούν κυρίως μέσω μιας σιωπηρής μεταβλητότητας στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου.
Πάντως, ενώ οι δημοσκοπήσεις σήμερα δείχνουν πολύ μικρότερη διαφορά ανάμεσα στους δύο αντιπάλους από ό,τι 2017, η δυναμική είναι υπέρ του Μακρόν. Η ING υποστηρίζει ότι η οικονομία θα ανακάμψει και η πανδημία θα τελειώσει.
Latest News
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου