Περαιτέρω ενίσχυση του διαδοχικού θετικού μομέντουμ για τις εξαγωγές της Κίνας κατά το πρώτο δίμηνο του 2021, κατέγραψε η εταιρεία διεθνών οικονομικών αναλύσεων Oxford Economics. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο και με την εγχώρια κατανάλωση. Αυτή παρουσίασε επιδείνωση εν μέσω του σύντομου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού και των επακόλουθων περιορισμένων μετακινήσεων κατά την περίοδο των γιορτών της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Κατά συνέπεια, επιδεινώθηκαν και οι εργασιακές συνθήκες με τον ρυθμό ανεργίας να αυξάνεται σε 5,5% τον Φεβρουάριο έναντι  5,2% των Δεκέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της ανάλυσης, το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται σημαντική ανάπτυξη μετά την προσωρινή υποχώρηση του πρώτου τριμήνου, με επιστροφή των μετακινήσεων και των μεταφορών στην κανονικότητα από τον Μάρτιο και έπειτα, ενισχύοντας και την οικιακή κατανάλωση. Στο μεταξύ, οι ενισχυμένες εξαγωγές και η βελτίωση της εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά φέτος στις επενδύσεις.

Πιο αναλυτικά, η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε διαδοχική βελτίωση το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε συνέχεια του ισχυρού μομέντουμ για τις εξαγωγές, και μάλιστα κάποια εργοστάσια συνέχισαν να λειτουργούν στη διάρκεια των γιορτών της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με την Oxford Economics, η προστιθέμενη αξία της μεταποίησης διευρύνθηκε κατά 1,6% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, και καθαρές εξαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν κατά 4%. Αντίθετα, η εγχώρια ζήτηση υποχώρησε σε διψήφιο ποσοστό, κατά 11,5%, κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Και η οικιακή κατανάλωση και οι πάγιες επενδύσεις μειώθηκαν, καθώς η οικονομική δραστηριότητα επηρεάστηκαν αρνητικά από το προσωρινό ξέσπασμα κρουσμάτων τον Ιανουάριο.

Ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο

Σύμφωνα με τον δείκτη Recovery Tracker της Oxford Economics για την οικονομία της Κίνας, οι πωλήσεις αγαθών μειώθηκαν κατά 4,7% κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ οι πωλήσεις εστίασης και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 11,2%. Στο εξής, οι μετακινήσεις και οι μεταφορές-εφοδιασμός (logistics) θα επιστρέψουν σε κανονικά δεδομένα, διατηρώντας βέβαια κάποιες προϋποθέσεις για ελέγχους και καραντίνα. Πάντως, είναι ενθαρρυντικές οι εκτιμήσεις, οι οποίες δεν έχουν δημοσιευτεί επίσημα, σύμφωνα με τις οποίες κινούνται ανοδικά οι κρατήσεις σε τουριστικές μονάδες παράλληλα με τη βελτίωση του κλίματος και τη χαλάρωση των περιορισμών. Η δημοσιονομική και οικονομική υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας θα δώσουν ώθηση φέτος στις επενδύσεις και στις προσλήψεις.

Ένας ακόμη παράγοντας ο οποίος εκτιμάται πως θα επιδράσει υποστηρικτικά στην ανάπτυξη είναι η επέκταση του εμβολιασμού στον πληθυσμό της Κίνας, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού – αν και το σενάριο κρίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξο δεδομένων των πιθανών καθυστερήσεων στην παραγωγή και στον εφοδιασμό και ότι πολλές δόσεις προορίζονται για εξαγωγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή