
Ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων δημιουργεί νευρικότητα στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία επιτείνεται από την σφικτή νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι αναπτυγμένες οικονομίες.
Σύμφωνα με την έκθεση του Oxford Economics, ο ρυθμός αύξησης στην προσφορά χρήματος εξάμηνης διάρκειας έχει υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου έτους, αλλά παραμένει κοντά στο 10% στις ΗΠΑ, στην ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο κύριος μοχλός της νομισματικής ανάπτυξης το τελευταίο έτος ήταν οι σημαντικές αγορές που έγιναν από τις κεντρικές τράπεζες.
Η τάση αυτή, σύμφωνα πάντα με την έκθεση είναι πιθανό να περιοριστεί το τρέχον έτος, αλλά θα παραμείνει ουσιαστική.
Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι πριν από έναν χρόνο υπήρχε η πεποίθηση ότι οι ιδιωτικές πιστώσεις ενδέχεται να συρρικνωθούν, αντισταθμίζοντας την ώθηση από τις ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών. Αν και η ιδιωτική πιστωτική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά, δεν είναι σαφές ότι θα περάσει σε αρνητικά επίπεδα.
Εκτός από τις πληθωριστικές πιέσεις, υπάρχει ένας ακόμα κίνδυνος, ο οποίος σχετίζεται με τις αλλαγές στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών όσο οι οικονομίες ανοίγουν και στις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η αλλαγή, στην ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος.
Ιδιωτικός δανεισμός και τράπεζες
Στην έκθεση τονίζεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους που υπήρχε βεβαιότητα για την ισχυρή αύξηση ρευστότητας το περασμένο έτος, ήταν ότι η τεράστια αβεβαιότητα ενίσχυσε όχι μόνο τον επιχειρηματικό δανεισμό, αλλά και την ζήτηση ρευστότητας εν γένει. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες κινήθηκαν ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.
H αύξηση στην προσφορά χρήματος ενέχει κινδύνους ως προς τους στόχους του πληθωρισμού. Εάν κινηθεί στα επίπεδα του 8% -10% στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη, αλλά η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφωθεί στο 6% -7%, τότε ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί εντός των στόχων. Αλλά μια αύξηση στην προσφορά χρήματος μεγαλύτερη έως κατά λίγες ποσοστιαίες μονάδες, μπορεί να σημάνει εκτόξευση του πληθωρισμού στο 5%.
Ως αποτέλεσμα, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τους δείκτες πληθωριστικών κινδύνων και δεν αποκλείεται να δούμε κάποιες από αυτές να λαμβάνουν μέτρα για περιορισμό της ρευστότητας τον επόμενο χρόνο, καταλήγει η έκθεση.


Latest News

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές - Στηρίζει τον DAX η Siemens Energy
Οι αγορές αναμένουν την επικείμενη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας