Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε 20 άτομα που συμμετείχαν σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών με πλοιάρια από το Μάγρεμπ στην Ισπανία, ένα δίκτυο που θεωρείται ότι ευθύνεται για ένα ναυάγιο τον Φεβρουάριο στο οποίο τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τα θύματά τους ήταν κυρίως ανήλικοι Μαροκινοί τους οποίους πλησίαζαν στη Θέουτα, τον ισπανικό θύλακα στις βόρειες ακτές του Μαρόκου, μερικά χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Ισπανίας, επεσήμανε η αστυνομία.

Οι μετανάστες κατέβαλαν στους διακινητές κατά μέσο όρο 2.500 ευρώ προκειμένου να μπουν 7 με 10 άτομα σε ένα πλοιάριο και να φτάσουν στην Ισπανία.

Τον Φεβρουάριο τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο πλοίου που πιστεύεται ότι ανήκε στο δίκτυο αυτό.

Οι θάνατοι μεταναστών σε ναυάγια είναι συχνοί σε αυτή την περιοχή της δυτικής Μεσογείου, με 330 να πεθαίνουν το 2020, σύμφωνα με απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Από τις αρχές του έτους και έως τα τέλη Μαρτίου περίπου 4.377 μετανάστες έφτασαν στην Ισπανία διά θαλάσσης, εκ των οποίων οι μισοί στα Κανάρια Νησιά, όπου από το 2019 παρατηρείται ραγδαία άνοδος των αφίξεων μεταναστών.

Εκμετάλλευση της πανδημίας

Οι διακινητές σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιούν την πανδημία του κορωνοϊού για να εκμεταλλευθούν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, ενώ οι προσπάθειες να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και να υποστηριχθούν τα θύματά τους έχουν διακοπεί, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας covid-19 και οι οικονομικές της επιπτώσεις επιδείνωσαν τις προοπτικές των θυμάτων trafficking στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν ή να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και σε ξενώνες, ανέφερε η ίδια πηγή.

“Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν κάνει τα θύματα του trafficking ακόμη πιο ευάλωτα”, κατήγγειλε η Χέλγκα Γκάιερ επικεφαλής της ομάδας ειδικών κατά του trafficking του Συμβουλίου Ασφαλείας, γνωστής ως GRETA.

Αν και δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το σύνολο της Ευρώπης, περίπου 25 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως είναι θύματα trafficking, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί περισσότεροι θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης καθώς περιορίζονται οι υπηρεσίες στήριξής τους και καθυστερούν οι δικαστικές διαδικασίες.

Ειδικός του ΟΗΕ για το θέμα είχε επισημάνει πέρυσι ότι η πανδημία covid-19 σημαίνει ότι το έγκλημα μεταφέρθηκε σε ακόμη πιο αόρατα δίκτυα και κατέστη λιγότερο ορατό.

Η ετήσια έκθεση της GRETA αναφέρει ότι υπάρχει αύξηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, με τους διακινητές να στρέφονται στο διαδίκτυο για να εντοπίσουν τα θύματά τους.

Στη Γερμανία η προσωρινή αναστολή των επίσημων υπηρεσιών ιερόδουλων το 2020 οδήγησε σε άνοδο της “κρυφής” πορνείας, όπου οι κακοποιήσεις είναι πιο διαδεδομένες, ενώ στην Ισπανία εγκληματίες χρησιμοποιούσαν διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για να εκμεταλλεύονται τα θύματά τους.

Η GRETA προέτρεψε επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εντοπίσουν και να προστατεύσουν τους μετανάστες που πέφτουν θύματα trafficking μέσα στα σύνορά τους, εν μέσω αύξησης των αιτήσεων για την παροχή ασύλου.

Σε κάποιες χώρες όπως η Μάλτα η πρόσβαση του ΟΗΕ, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των δικηγόρων στους αιτούντες άσυλο και στα κέντρα κράτησης μεταναστών έχει περιοριστεί ή διακοπεί εντελώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube