Εντυπωσιακή αύξηση 30,6% σημείωσαν οι κινεζικές εξαγωγές τον Μάρτιο, προσφέροντας ακόμη μια τονωτική ένεση στην πορεία οικονομικής ανάκαμψης της χώρας καθώς η ζήτηση ενισχύεται εν μέσω προόδου στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές στην Κίνα ενισχύθηκαν με το υψηλότερο ποσοστό της τετραετίας.

Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα συνεχίσει την πορεία ανάκαμψης καθώς εξέρχεται από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοιού, ξεπερνώντας την ασθενή καταναλωτική ζήτηση, την επανεμφάνιση της Covid-19 σε αρκετές χώρες και τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές, σε όρους δολαρίου, ενισχύθηκαν κατά 30,6% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, αν και κατά πολύ χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το εντυπωσιακό 154,9% του Φεβρουαρίου. Αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της τάξης του 35,5% στις εξαγωγές. «Η ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό πιθανότατα θα διατηρηθεί στο δεύτερο τρίμηνο καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει,» δήλωσε ο Νι Γουέν, οικονομολόγος της Hwabao Trust, για να προσθέσει: «Με την επιτάχυνση της παγκόσμιας προσπάθειας εμβολιασμού, οι βιομηχανικοί τομείς σε άλλες χώρες σταδιακά επανεκκινούν. Μένει να φανεί κατά πόσον η θεαματική αύξηση των εξαγωγών της Κίνας θα αρχίσει να υποχωρεί.»

Τα ασιατικά χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά στις ειδήσεις αυτές, με τις ισχυρές εισαγωγές να ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 38,1% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2017. Η αγορά περίμενε ρυθμό αύξησης της τάξης του 23,3%. Οι εισαγωγές κρέατος ανήλθαν σε 1,02 εκατομμύρια τόννους τον Μάρτιο, ο υψηλότερος μηνιαίος όγκος από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ αυξημένες ήταν οι εισαγωγές, σόγιας, σιδήρου, χαλκού και αργού πετρελαίου.

Η Κίνα ανακοίνωσε εμπορικό πλεόνασμα 13,8 δις δολαρίων τον Μάρτιο, κατώτερο των προσδοκιών της αγοράς (52,05 δις) και του πλεονάσματος των 37,88 δις δολαρίων τον Φεβρουάριο.

 

Η αγορά “βλέπει” επιβράδυνση

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι εξαγωγές θα αρχίσουν να χάνουν δυναμική βραχυπρόθεσμα. Ο Λι Κουιγέν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας τελωνείων, εκτιμά πως ο ρυθμός αύξησης του εμπορίου θα επιβραδυνθεί στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της υψηλότερης βάσης σύγκρισης της περυσινής περιόδου.

Η επανεμφάνιση του κορονοϊού στο εξωτερικό και οι περιορισμοί στο παγκόσμιο εμπόριο προκαλούν προβληματισμό στις επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με παρατεταμένες περιόδους παράδοσης και σημαντική αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών κρούουν σήμα κινδύνου αναφορικά με την παγκόσμια έλλειψη επεξεργαστών.

«Τα εργοστάσια βρίσκονται αντιμέτωπα με συμπίεση των κερδών. Παρ΄ ότι τα σημερινά στοιχεία είναι ισχυρά, υποφέρουν από τη σκληρή πραγματικότητα,» δήλωσε ο Μενγκ Χιανγκλονγκ, ιδρυτής της Heji Trade & Credit Research Centre.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ασία