Σε στάση αναμονής οι επενδυτές πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που αναμένονται από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα με αρκετή αγωνία.

Οι συχνές αλλαγές στην κατεύθυνση των τιμών που παρατηρούνται στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ έχουν σαν αποτέλεσμα την κλιμάκωση των κερδών τους. Καθώς τα ισχυρά δεδομένα από την Κίνα στο πεδίο των εξαγωγών ενίσχυσαν την αισιοδοξία γύρω από την ταχεία παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ενώ η προσοχή των επενδυτών στράφηκε στα καταλυτικής σημασίας στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που αναμένονται αργότερα στην ημέρα.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,1% στα πρώτα λεπτά μετά το ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας. Υπολογίσιμη άνοδο μετά τα πρώτα 30 λεπτά εμφάνιζαν οι CAC και MIB με κέρδη +0,36% ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρούσε οριακά -0,06%, ενώ κέρδη της τάξης του +0,2% είχε ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και ο DAX.
Ο γερμανικός δείκτης DAX αυξήθηκε 0,2% καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό τον Μάρτιο και η αύξηση των εισαγωγών βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε βάθος τέσσερα χρόνια. Ξεχώρισε το άλμα του πάροχου λύσεων πληροφορικής Dustin στη Σουηδία καθώς σημείωσε άνοδο 8,4% αφού είπε ότι θα αγοράσει το Centralpoint, πωλητή υλικού και λογισμικού στη Benelux (Βέλγιο Ολλανδία Γαλλία) για 425 εκατομμύρια ευρώ.

Τι θα καθορίσει την τάση

Κλειδί για το κλίμα που θα επικρατήσει αργότερα είναι η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ. Οι χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια έχουν από τον Μάρτιο υποστεί πίεση με την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα 14 μηνών λόγω των προσδοκιών ότι μια πληθώρα φορολογικών και νομισματικών κινήτρων, σε συνδυασμό με μια ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη, θα οδηγήσει σε άνοδο τον πληθωρισμό. Αυτός όταν πάρει μεγάλες διαστάσεις απειλεί την κερδοφορία των εισηγμένων και παράλληλα αναγκάζει τις Κεντρικές Τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά τα επιτόκιά τους.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται και μαζί τους τα επιτόκια δανεισμού δυσκολεύοντας τις επιχειρήσεις με ταχεία ανάπτυξη εσόδων. Παράλληλα τα πολύ υψηλά κεφάλαια που προτιμούν την διασφάλιση κατά των απωλειών περισσότερο από τις μεγάλες αποδόσεις στρέφονται στις αγορές ομολόγων και φεύγουν από τα χρηματιστήρια όπου οδηγήθηκαν από το καθεστώς των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που επέβαλε η κρίση λόγω της πανδημίας. Για αυτό η εστίαση την Τρίτη θα είναι στα δεδομένα τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, που πρόκειται να δημοσιευθούν στις 1230 GMT. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί 0,5% τον Μάρτιο μετά από αύξηση 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ο Stoxx 600 στις 11:30 κέρδιζε +0,28% ενώ τη Δευτέρα υποχώρησε -0,46% στις 435,24 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ήταν στο +0,01% ενώ τη Δευτέρα κινήθηκε χαμηλότερα 0,39% στις 6.889,12 μονάδες. Ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη είχε σταθεροποιηθεί στο +0,26% ενώ τη Δευτέρα σημείωσε πτώση -0,13% στις 15.215,00 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη +0,36% ήταν στις 6184,10 μονάδες ενώ τη Δευτέρα κατέγραψε απώλειες -0,13% στις 6.161,68/ μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κέρδιζε +0,30% ενώ τη Δευτέρα έπεσε -0,39% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ είχε την μεγαλύτερη άνοδο καθώς +0,41% αλλά και χθες ενισχύθηκε +0,11%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε τις πιέσεις, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Άντεξε τις πιέσεις το ΧΑ, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική

Παρά το γεγονός ότι είδε να απειλούνται ακόμη και οι 1.450 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά ήλεγξε στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες και κράτησε τις 1.460 μονάδες στο κλείσιμο