To σερί των ανοδικών κλεισιμάτων με σχετικά ανεβασμένη συναλλακτική δραστηριότητα έχει δώσει ώθηση στις αισιόδοξες προσδοκίες που στηρίζονται σε σειρά θετικών δεδομένων από πολλά και διαφορετικά πεδία που αφορούν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η παγκόσμια κεφαλαιαγορά ωστόσο βρίσκεται σε στάση αναμονής και επιφύλαξης που αποτυπώθηκε στα πιο μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη χθες. Η δυναμική των ασιατικών συναλλαγών, όπου στα περισσότερα χρηματιστήρια το ελαφρά ανοδικό πρώτο μέρος αντικαταστάθηκε από ένα καθοδικό με απώλειες προς το τέλος, υπογραμμίζει τη συνέχεια στις σκιές που προκαλεί ο φόβος εκτίναξης των αποδόσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ.

Η επίδραση στο επενδυτικό φρόνημα από τα εταιρικά αποτελέσματα είναι θετική και μάλιστα οι ξένοι θεσμικοί αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη σχετική σε σύγκριση με άλλες αγορές φθήνια για τις ελληνικές μετοχές. Σύμφωνα με τη Citigroup παραμένουν αρκετά «φθηνές», σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές και σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς ο λόγος τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) το εκτιμούν στο 13 μόλις. Ο αντίστοιχος δείκτης 12μηνου παγκοσμίως διαμορφώνεται στο 20, με τις Αμερικανικές μετοχές να είναι στο 23 και τις Γερμανικές στο 16,6.

Ο Επενδυτικός Οίκος Jefferies, εκτιμά ότι ο δείκτης Ρ/Ε 12μήνου της Ελληνικής Αγοράς διαμορφώνεται στο 11,8, και η μερισματική απόδοση στο 3,8% που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη αφού στην Ευρωζώνη το υπολογίζουν στο 2,67% και στο 2,79% στις Ανεπτυγμένες Αγορές της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την HSBC, το P/E είναι σημαντικά χαμηλότερο των Αναδυόμενων Αγορών ως σύνολο, αλλά με ταχύτερο ρυθμό αύξησης κερδών. Το P/E διαμορφώνεται στις 10,5 φορές για το 2021 και στις 8 φορές για το 2022.

Ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας φέτος, ενώ όλοι αισιοδοξούν ότι το 2022 θα είναι χρονιά με ισχυρή ανάπτυξη. Η Bank of America θεωρεί πως ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ υπολογίζεται σε μόλις 2,7%, ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί το επόμενο έτος στο 5,4%.

Διίστανται οι απόψεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση

Από τις αντιδράσεις των εγχώριων παραγόντων διαπιστώνεται διχασμός των προσδοκιών για τη βραχυπρόθεσμη τάση καθώς αρκετοί θεώρησαν σαν αρνητική ένδειξη την μεγάλη υποχώρηση από το υψηλό των 903,45 μονάδων που σημειώθηκε στο μέσο περίπου της συνόδου με κλείσιμο 5,9 μονάδες χαμηλότερα. Άλλοι πάλι θυμίζουν πως είναι στις συνήθειες της αγοράς να κινείται βασανιστικά στα όρια μιας σημαντικής ζώνης αντίστασης με βάση την πρόσφατη στατιστική προϊστορία. Αφού τα τρέχοντα επίπεδα διαχωρίζουν την περίοδο προ πανδημίας με αυτή που η σκιά του COVID-19 προκάλεσε ύφεση σε παγκόσμια κλίμακα λόγω των επιβεβλημένων lockdown.

Στο σχόλιο του Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance έχουμε την περιγραφή της εικόνας συνολικά μετά από τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις εκ των οποίων μόνο μία ήταν καθοδική.

Μπορεί να είμαστε σε απόσταση 58 μονάδων από το υψηλό 6ετιας, παρόλα αυτά πολλοί τίτλοι είναι πολύ υψηλότερα από εκεί. Αυτό μας αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι οι επιλογές των Εταιρειών που επενδύουμε. Ανυπομονούμε να δούμε τι θα συμβεί όταν τελειώσουμε από όλη αυτή την περιπέτεια. Το σίγουρο είναι το Χρηματιστήριο έχει μπει σε μία ρότα, που μέρα με την μέρα προσελκύει και νέους επενδυτές.

Η Αγορά έχει πολύ καιρό να δει τέτοια τάση, έχοντας αφήσει εκτός πολύ κόσμο, κάτι που συμβαίνει σε τέτοιες φάσεις του Χρηματιστηρίου. Ο Τραπεζικός, λόγω της Α.Μ.Κ. της Πειραιώς έχει φοβίσει και αυτό βοηθάει να φτιαχτούν επίπεδα σε όλες τις κοντινές τιμές, χωρίς υπερβολές. Το Χ.Α., ουσιαστικά, έχει γυρίσει στα προ πανδημίας επίπεδα, με αρκετούς τίτλους να τα έχουν περάσει κατά πολύ. Η προσοχή σε επιμέρους κλάδους που πρωτοστατούν και κάνουν την διαφορά, μιας και έχουν καλύτερα αποτελέσματα και παράλληλα περιμένουν μπροστά τους σημαντικά νέα έργα που θα τους προσδώσουν περαιτέρω ανάπτυξη.

Εδώ και μεγάλο διάστημα, όσες εταιρείες κάνουν αύξηση κεφαλαίου υπεραποδίδουν, μιας και τα κεφάλαια πηγαίνουν για ανάπτυξη και δεν είναι απλά εξ ανάγκης. Μπροστά μας ακολουθούν 2 πολύ σημαντικές αυξήσεις, αυτές της Τράπεζας Πειραιώς και αυτή του Ελλάκτωρα. Στην πρώτη περίπτωση και μετά τον όλο σχεδιασμό ήρθε η πίεση στον τίτλο, με την Αγορά να περιμένει που θα «κάτσει» η τιμή και το book building.

Ποιοι κλάδοι συγκεντρώνουν τα φώτα

Οι κλάδοι που ουσιαστικά κερδίζουν το στοίχημα είναι αυτοί της Ενέργειας, των Κατασκευών, της Βιομηχανίας, της Πληροφορικής και του Real Estate. Τα μάτια του Επενδυτικού Κοινού έχουν επικεντρωθεί στους παραπάνω κλάδους, όπως είναι λογικό, κάτι που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα. Άλλωστε η εικόνα των εν λόγω κλάδων έχει δείξει ήδη το τι προσδοκά.

Καθημερινά έχουμε ενεργοποίηση εγκλωβισμένων κεφαλαίων από το παρελθόν, κάτι που αυξάνει την ρευστότητα στο Σύστημα και συνάμα υπάρχει διάχυση ακόμα και στην ξεχασμένη Περιφέρεια. Αυτό που παρατηρούμε, μετά από καιρό, είναι ότι καθημερινά νέα κεφάλαια εισρέουν στην Αγορά, μιας και βλέπουν ότι τα επιτόκια στην Τράπεζα έχουν μηδενίσει, με τον πληθωρισμό να να τρώει αργά και σταθερά κεφάλαιο, ενώ από την άλλη βλέπουν με άλλο μάτι την Οικονομία, σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

Αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, ή και θα διογκωθεί το επόμενο διάστημα, κάτι που μπορεί να δώσει νέα “καύσιμα” στην Αγορά. Οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν λόγω του νέου χρήματος, ενώ έχουμε μία “ρηχή” Αγορά, κάτι που μπορεί να δώσει υπερβολές, θυμίζοντας άλλες εποχές. Θα πρέπει να ακολουθούμε την Αγορά και να μην μπαίνουμε στην διαδικασία να εικάσουμε απλά αν κάτι είναι ακριβό, ή φτηνό. Η δίψα για επενδύσεις και αποδόσεις φαίνεται και στην Αγορά των Ακινήτων, με την ζήτηση να είναι σταθερή τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών