
Με …όπλο το μεράκι και την όρεξη για δουλειά και με οδηγό το δημιουργικό πνεύμα και τις νέες ιδέες, οι νέοι αγρότες της χώρας φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν στον αγροτικό τομέα. Ο αγροτικός τομέας της χώρας έχει ανάγκη και απαιτεί καλά καταρτισμένους και εκπαιδευμένους νέους αγρότες, οι οποίοι θα αφήσουν το θετικό τους αποτύπωμα στα τεκταινόμενα.
Μοχλό βοήθειας για όλους εκείνους που επιθυμούν να γίνουν μέρος της αγροτικής οικονομίας αποτελεί η ένταξή τους σε προγράμματα, με τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν τα χρηματοδοτικά εκείνα εργαλεία, που θα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν το άνοιγμα.
Μάλιστα, ήδη μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει οι νέοι αγρότες για τα προγράμματα «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών» και «Σχεδίων Βελτίωσης», τα οποία αναμένονται το φθινόπωρο, αλλά και για άλλα προγράμματα όπως της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, των ομάδων παραγωγών. Αυτήν τη στιγμή, οι νέοι αγρότες υπολογίζονται περί τους 90.000 πανελλαδικά.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών και ίσως δούμε και διπλασιασμό των αιτήσεων συμμετοχής συγκριτικά με τα προηγούμενα προγράμματα. Αν είχαμε 16.000 νέους αγρότες από τα προηγούμενα προγράμματα, ίσως φτάσουν και 25.000 οι αιτήσεις πανελλαδικά», λέει στο agro-in ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Δυτ. Ελλάδας Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).
Όπως μας εξηγεί, «η αναμενόμενη αύξηση της συμμετοχής οφείλεται τόσο στην πανδημία όσο και στο γεγονός ότι οι νέοι έχουν καταλάβει ότι η αγροτική παραγωγή είναι το μέλλον στον κόσμο. Βλέπουμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με ποιον τρόπο οργανώνουν την αγροτική τους παραγωγή, αλλά και την παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα. Η χώρα μας καλλιεργεί πολλά προϊόντα, πολλές ποικιλίες και πάνω από όλα ποιοτικά προϊόντα. Συγχρόνως, παρατηρούμε ότι τώρα οι νέοι προσπαθούν να παίξουν επίθεση, είναι καλά οργανωμένοι με τις οικογένειές τους, με τις ομάδες παραγωγών και κρατιούνται. Και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Η ελληνική γεωργία έχει μέλλον και τα αποτελέσματα θα τα δούμε την επόμενη 10ετία».
Ένα από τα …αγκάθια του αγροτικού τομέα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και ευρωπαϊκά, είναι ο γηρασμένος αγροτικός πληθυσμός. Σύμφωνα με τον Θ. Βασιλόπουλο, αυτή την στιγμή, υπάρχει μια τάση «οι γονείς μας, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να αφήνουν τους αγρούς, τα χωράφια τους, να μεταβιβάζουν τη γη στους νεότερους ή ακόμα και αυτοί που κατέχουν την αγροτική γη και δεν είναι αγρότες να τη νοικιάζουν σε νέους. Με τις κατάλληλες δυνατότητες και με την εκμετάλλευση όλων εκείνων των εργαλείων που διαθέτουμε και που μας δίνει η Ευρώπη, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ενόψει της νέας ΚΑΠ θα υπάρξει ηλικιακή ανανέωση στη χώρα στον αγροτικό τομέα».
Πού στρέφονται οι νέοι αγρότες
Ανά περιφέρεια οι νέοι αγρότες στρέφονται σε παραδοσιακές καλλιέργειες που ευδοκιμούν και πρωταγωνιστούν στις περιοχές τους ή ακόμα και σε προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί και «πηγαίνουν καλά». «Σήμερα οι νέοι μας, δεν στρέφονται σε νέα προϊόντα, αλλά κατευθύνονται σε παραδοσιακά προϊόντα. Βέβαια υπάρχει και μια μερίδα, που στρέφεται στις νέες καλλιέργειες, κάτι το οποίο ήταν πιο έντονο τα χρόνια της οικονομικής κρίσης», μας λέει ο Θ. Βασιλόπουλος.
Για παράδειγμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι νέοι συνεχίζουν με την κορινθιακή σταφίδα, τα θερμοκηπιακά κηπευτικά, τα οποία οργανώνονται περισσότερο σε εγκαταστάσεις ή σε δενδρώδεις καλλιέργειες: «Έχουμε μια πολύ σοβαρή τάση προς τις καλλιέργειες, που έχουν δείξει διαχρονικά ότι αντέχουν στη χώρα μας. Κάθε περιφέρεια έχει τα δικά της ξεχωριστά προϊόντα και οι νέοι στρέφονται στα σίγουρα προϊόντα, στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία, στις δενδρώδεις καλλιέργειες».
Όμως, οι νέοι δεν επαναπαύονται στην παράδοση, αλλά την εξελίσσουν. Για παράδειγμα, ασχολούνται με τα θερμοκηπιακά προϊόντα, επενδύοντας στην υδροπονία, καθετοποιούν τις παραγωγές τους και προχωρούν βήματα μπροστά.
«Υπάρχουν νέοι που ακολουθούν μια διάδοχη κατάσταση που έχουν βρει από την οικογένεια. Θα το συνεχίσουν και τις περισσότερες φορές θα το εξελίξουν, εισχωρώντας σε νέες καλλιέργειες όπως βιολογικά, αρωματικά, δέντρα. Υπάρχουν και οι νέοι που δεν έχουν τίποτε πίσω τους και θέλουν να δημιουργήσουν κάτι από την αρχή. Εκεί παρατηρείται το γεγονός ότι στρέφονται προς τα αρωματικά, λαχανοκομία, κτηνοτροφία, μικρά θερμοκήπια», επισημαίνει στο agro-in ο Νίκος Παυλονάσιος, νυν πρόεδρος της ΠΕΝΑ.
Ο Γολγοθάς της …γραφειοκρατίας
Βέβαια, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τις περισσότερες φορές οι νέοι αγρότες, όπως εξηγεί ο Ν. Παυλονάσιος, έρχονται αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία, η οποία επιβραδύνει τις διαδικασίες: «Από εμάς τους νέους, υπάρχει το ενδιαφέρον, υπάρχει μεράκι και όρεξη για να μπορέσουμε να σταθούμε στο δύσκολο περιβάλλον που υπάρχει στον αγροτικό τομέα. Και οι δυσκολίες αυτές συνδέονται και με τη χρηματοδότηση, μιας και οι στρόφιγγες των τραπεζών είναι κλειστές».
Εκπαίδευση και κατάρτιση
Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή των υποψηφίων στο επάγγελμα του αγρότη, ο Ν. Παυλονάσιος, θέτει την εκπαίδευση και την κατάρτιση. «Υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν και άλλα κέντρα εκπαιδεύσεων, τα οποία να έχουν εποπτευόμενο όργανο τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, στα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα λαμβάνουν τουλάχιστον ένα πρόγραμμα 300 ωρών, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και την παραμονή των υποψηφίων στο επάγγελμα. Χωρίς εκπαίδευση και κατάρτιση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», τόνισε.
«Οι νέοι αγρότες καινοτομούν και έχουν και ιδέες και όρεξη και παράγουν και πολύ ποιοτικά προϊόντα και προχωρούν και σε εξαγωγές. Θέλουν όμως την στήριξη του Υπουργείου, της εκάστοτε κυβέρνησης. Έχουμε ανάγκη να μας ακούν και να δίνουν γρήγορα λύσεις και όχι να μπλεκόμαστε στην γραφειοκρατία», υπογραμμίζει ο Ν. Παυλονάσιος.


Latest News

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς

Καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis ύψους 18,2 εκατ. ευρώ
Πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις de minimis σε αγρότες της Αττικής, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας, Πέλλας, Καβάλας, Κοζάνης και Φλώρινας

Πήραν ΦΕΚ τα ποσά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε κριθάρι, σιτάρι και αραβόσιτο
Ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν στο δεύτερο πακέτο των πληρωμών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιστροφή 15,9 εκατ. ευρώ σε αγρότες του ΕΦΚ από την ΑΑΔΕ
Η νέα απλοποιημένη διαδικασία πληρωμής, τόσο για αυτή τη δόση όσο και για τις επόμενες, πραγματοποιείται αυτόματα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Πληρωμή ενίσχυσης ύψους 15,91 εκατ. ευρώ για τους παράκτιους αλιείς
Συνεχίζεται η αξιολόγηση των υπόλοιπων αιτήσεων, που κατέθεσαν οι παράκτιοι αλιείς και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Ποια ποσά θα δοθούν για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βόειο κρέας - Τι αλλάζει για τον αραβόσιτο
Στο ΦΕΚ οι αποφάσεις για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για το βόειο κρέας και τον αραβόσιτο

Δυσοίωνα τα μηνύματα για τη συγκομιδή 2025 στο αμπέλι – Τι ζημιές άφησε ο παγετός
Την εικόνα που άφησαν πίσω τους οι δύο τελευταίοι παγετοί του Μαρτίου και του Απριλίου στο αμπέλι, μεταφέρει η ΚΕΟΣΟΕ

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους