
Αυξήθηκαν κατά 11,8% οι ελληνικές εξαγωγές τυροκομικών ειδών προς την γερμανική αγορά το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, η Ελλάδα για το 2020 καταλαμβάνει την έβδομη θέση στους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων.
Σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου ΟΕΥ στο Βερολίνο, εξαιτίας του γεγονότος ότι η ελληνική παραγωγή δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα μεγάλα μεγέθη της γερμανικής αγοράς, η οποία παραμένει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιδιαίτερα ανταγωνιστική, ιδιαίτερα στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων, αναγκαίο είναι για τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς να χαράξουν πριν την είσοδό τους σε αυτή μια συστηματοποιημένη και χωρίς περιθώρια για απόκλιση στρατηγική, δεδομένου ότι οι μεγάλες γερμανικές αλυσίδες τροφίμων επιβάλλουν ασφυκτικά συμβατικά περιθώρια χρόνων και παράδοσης.
Συγχρόνως, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το ελληνικό τυροκομικό προϊόν, λόγω των υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών του, και της προσιτής τιμής, θα μπορούσε να βρει χώρο σε σημαντικό βαθμό στη γερμανική αγορά σε καταστήματα ντελικατέσεν, σημεία πώλησης premium τροφίμων, που απευθύνονται σε gourmet κοινό υψηλών απαιτήσεων, αλλά και σε καταστήματα βιολογικών ειδών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ο πληθυσμός είναι σε γενικές γραμμές περισσότερο δεκτικός σε νέες πιο υγιεινές προτάσεις προϊόντων διατροφής και στην υψηλή γαστρονομία.
Να σημειωθεί ότι στην ΕΕ παράγονται 10 εκατομμύρια τόνοι τυριού κάθε χρόνο. Μαζί με την Ελβετία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, η Γερμανία είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγούς τυριού στον κόσμο. Τα πιο δημοφιλή τυροκομικά προϊόντα είναι η κρέμα τυρί, το ημίσκληρο τυρί και τα τυριά γκούντα, μοτσαρέλα και ένταμ. Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της Γερμανίας αποτελούν τα σκληρά, ημίσκληρα και μαλακά τυριά.


Latest News

Παράταση στα αιτήματα πληρωμής για τα σχέδια βελτίωσης
Τι προβλέπει νέα τροποποιητική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα σχέδια βελτίωσης

Γ. Ποντίκας ( ΕΣΥΦ -Syngenta): Μας σκοτώνουν αυτοί που φέρνουν παράνομα φυτοφάρμακα
Οι εταιρείες που «δανείζουν» με 1,5 δισ. ετησίως τους αγρότες – Το μέλλον σε καλλιέργειες αξίας – Το παράδοξο του ηλιέλαιου και η προσπάθεια ανακύκλωσης

Απάτη 2,9 εκατ. με αγροτικές επιδοτήσεις – 100 στο δικαστήριο στέλνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Στις 100 φτάνουν οι ύποπτες υποθέσεις με παράνομες επιδοτήσεις που ερεύνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Μηνυτήρια αναφορά στο Πρωτοδικείο Αθηνών

Ξεκινά το πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες - Ενίσχυση από 50% έως 70%
Ενίσχυση από 50% έως 70% ανάλογα με το είδος δαπάνης - Υπεγράφη από τον Κώστα Τσιάρα η απόφαση

Γιατί το ελαιόλαδο αντικατέστησε το κρασί και τα σοκολατάκια στα βρετανικά δείπνα
Νέα τάση καθιερώνεται στα βρετανικά δείπνα, με πρωταγωνιστή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο - Τι έδειξε έρευνα καταναλωτών

Έως τις 26 Μαρτίου η υποβολή παραστατικών για τις βιολογικές καλλιέργειες
Τι αναφέρει εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή παραστατικών για το Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» έτους 2024

Στα 14 εκατ. εκατόλιτρα οι παγκόσμιες επανεξαγωγές κρασιού – Οι εμπορικές διαδρομές
Χαρτογράφηση των κύριων κόμβων επανεξαγωγής στο κρασί παρουσίασε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου

Πληρώνει ο ΕΛΓΑ 38 εκατ. ευρώ σε 12.915 δικαιούχους
Πότε θα πιστωθούν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων

Στα σκαριά οι αλλαγές της ΚΑΠ για μετά το 2027 – Το «master plan» των Βρυξελλών
Φουντώνουν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ - Στο επίκεντρο περισσότερα μέτρα για την απλούστευσή της

Οι «αλμυρές» τιμές στα ψάρια και τα θαλασσινά «καίνε» την κατανάλωση
Τι δείχνει η τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου για τις νέες τάσεις στα ψάρια και θαλασσινά