Δεν ήταν μόνο ο καιρός που ήταν κρύος όταν ανώτεροι αμερικανοί και κινέζοι αξιωματούχοι συγκλήθηκαν πρόσφατα στο Ανκορατζ της Αλάσκας για να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις σχέσεις των χωρών τους μετά από τέσσερα χρόνια έντονης έντασης. Δυστυχώς, η συνάντηση θυμίζει περισσότερο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου παρά μια νέα αρχή. Αυτό πρέπει να αλλάξει γρήγορα – πριν να είναι πολύ αργά. Παγιδευμένος στην πολιτική της επίθεσης κατά της Κίνας του Τραμπ, η ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν φαίνεται να παραμένει στην πορεία που είχε θέσει η προηγούμενη διοίκηση, φτάνοντας ακόμη και να ενισχύσει την αντιπαράθεση για τη σύγκρουση εμπορίου και τεχνολογίας.
Και η Κίνα, παγιδευμένη σε μια νοοτροπία που γεννήθηκε από έναν «αιώνα ταπείνωσης», συνδύασε το πρόβλημα με την αποφασιστική και αμυντική της απάντηση. Ενας καλύτερος τρόπος θα ήταν οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στα βασικά – τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα που έχουν από καιρό κάνει πιο στενή τη σχέση ΗΠΑ – Κίνας. Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε άλλα σημαντικά ζητήματα. Σημαίνει την αποκατάσταση κοινού εδάφους και αμοιβαίας εμπιστοσύνης πριν από την επέκταση της οποιασδήποτε ατζέντας. Εδώ χρειάζεται η κυβέρνηση του Μπάιντεν να επανεξετάσει την προσέγγισή της η οποία είναι σήμερα επιθετική. Οσον αφορά τα οικονομικά και το εμπόριο, έχει εγκλωβιστεί από την εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης» που διαπραγματεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και εκεί είναι που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες για αλλαγή. Η συμφωνία πρώτης φάσης έχει άλλωστε πολλά μειονεκτήματα.
Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια δηλητηριώδους ρητορικής των ΗΠΑ έπεισαν πολλούς Αμερικανούς ότι η Κίνα αποτελεί υπαρξιακή απειλή. Δυστυχώς, η πολιτική της Αμερικής να ρίχνει αλλού το φταίξιμο και να παριστάνει μόνο το θύμα αποτελεί γόνιμο έδαφος για ισχυρισμούς για κακομεταχείριση από άλλους. Αλλά είναι καιρός για μια πιο ξεκάθαρη προσέγγιση – ειδικά από μια νέα αμερικανική κυβέρνηση που ξεκινάει τόσο ισχυρή αρχή σε τόσα πολλά σημαντικά σημεία. Η Κίνα είναι μια πρόκληση για τις ΗΠΑ – αλλά και μια ευκαιρία. Δυστυχώς, ο Μπάιντεν έχει εγκιβωτιστεί από τον προκάτοχό του. Θα χρειαστεί πολιτικό θάρρος, σοφία και δημιουργικότητα για να σπάσει την αποτυχημένη προσέγγιση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η σχέση ΗΠΑ – Κίνας είναι πάρα πολύ σημαντική για να κάνουμε κάτι λιγότερο.
Ο Στίβεν Ρόουτς είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Yale University.
Latest News
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Β’ Μέρος]
Εμπρόθεσμη άσκηση προσφυγής κατά πράξεων Φορολογικής Διοίκησης
Αναστολές συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πρώτη πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού τοποθετείται κοντά στις αρχές Μαρτίου.
Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες
Η κινητήρια δύναμη πίσω από το βασικό εμπορικό δόγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αρνητική της στάση για το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ανταγωνισμοί και προκλήσεις
Ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η ρητορική των δασμών θα υλοποιηθεί
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες στη Σαντορίνη για τους σεισμούς
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των νησιών που πλήττονται από τη σεισμική δραστηριότητα
Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς
Η απόφαση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νομική φύση του κοινού λογαριασμού με τον πρόσθετο όρο του άρθρου 2 του ν. 5638/1932
Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
Οι πρόσφατες εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια
Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;
Ως η κινητήρια δύναμη της Δύσης πίσω από την ήττα των δυνάμεων του Αξονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν φυσικά της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης
Οικολογικός Σχεδιασμός
H βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής, στις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κατά μέτωπο από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας.
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα
«Οι δεξιότητες που χρειάζεται πολύ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αφορούν στην εξάσκηση κριτικής σκέψης, συστημικής σκέψης, επιχειρηματικότητας και διαπολιτισμικότητας»