
Δεν ήταν μόνο ο καιρός που ήταν κρύος όταν ανώτεροι αμερικανοί και κινέζοι αξιωματούχοι συγκλήθηκαν πρόσφατα στο Ανκορατζ της Αλάσκας για να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις σχέσεις των χωρών τους μετά από τέσσερα χρόνια έντονης έντασης. Δυστυχώς, η συνάντηση θυμίζει περισσότερο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου παρά μια νέα αρχή. Αυτό πρέπει να αλλάξει γρήγορα – πριν να είναι πολύ αργά. Παγιδευμένος στην πολιτική της επίθεσης κατά της Κίνας του Τραμπ, η ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν φαίνεται να παραμένει στην πορεία που είχε θέσει η προηγούμενη διοίκηση, φτάνοντας ακόμη και να ενισχύσει την αντιπαράθεση για τη σύγκρουση εμπορίου και τεχνολογίας.
Και η Κίνα, παγιδευμένη σε μια νοοτροπία που γεννήθηκε από έναν «αιώνα ταπείνωσης», συνδύασε το πρόβλημα με την αποφασιστική και αμυντική της απάντηση. Ενας καλύτερος τρόπος θα ήταν οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στα βασικά – τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα που έχουν από καιρό κάνει πιο στενή τη σχέση ΗΠΑ – Κίνας. Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε άλλα σημαντικά ζητήματα. Σημαίνει την αποκατάσταση κοινού εδάφους και αμοιβαίας εμπιστοσύνης πριν από την επέκταση της οποιασδήποτε ατζέντας. Εδώ χρειάζεται η κυβέρνηση του Μπάιντεν να επανεξετάσει την προσέγγισή της η οποία είναι σήμερα επιθετική. Οσον αφορά τα οικονομικά και το εμπόριο, έχει εγκλωβιστεί από την εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης» που διαπραγματεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και εκεί είναι που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες για αλλαγή. Η συμφωνία πρώτης φάσης έχει άλλωστε πολλά μειονεκτήματα.
Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια δηλητηριώδους ρητορικής των ΗΠΑ έπεισαν πολλούς Αμερικανούς ότι η Κίνα αποτελεί υπαρξιακή απειλή. Δυστυχώς, η πολιτική της Αμερικής να ρίχνει αλλού το φταίξιμο και να παριστάνει μόνο το θύμα αποτελεί γόνιμο έδαφος για ισχυρισμούς για κακομεταχείριση από άλλους. Αλλά είναι καιρός για μια πιο ξεκάθαρη προσέγγιση – ειδικά από μια νέα αμερικανική κυβέρνηση που ξεκινάει τόσο ισχυρή αρχή σε τόσα πολλά σημαντικά σημεία. Η Κίνα είναι μια πρόκληση για τις ΗΠΑ – αλλά και μια ευκαιρία. Δυστυχώς, ο Μπάιντεν έχει εγκιβωτιστεί από τον προκάτοχό του. Θα χρειαστεί πολιτικό θάρρος, σοφία και δημιουργικότητα για να σπάσει την αποτυχημένη προσέγγιση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η σχέση ΗΠΑ – Κίνας είναι πάρα πολύ σημαντική για να κάνουμε κάτι λιγότερο.
Ο Στίβεν Ρόουτς είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Yale University.


Latest News

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.