Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με την οικονομική κατάσταση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (από 0-49 άτομα προσωπικό) που αποτελούν και το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων.
Μίκρυναν, φτώχυναν και κυρίως δεν έχουν στην άκρη χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις την επόμενη μέρα της πανδημίας. Ενδεικτικά, οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ετήσιο τζίρο κάτω από 50.000 ευρώ αυξήθηκαν το 2020 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και αντιστοιχούν στο 44,6% του συνόλου, έναντι του 34,1% που ήταν το 2019.
Οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν ζημιές το 2020 σχεδόν διπλασιάστηκαν (47,8% το 2020 από 27,6% το 2019). Επίσης, 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχει ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για έναν μήνα.
Δυσμενέστερη είναι η εικόνα όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή. Το 36,1% δεν έχει καθόλου ρευστότητα, ενώ για το 22,5% τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για έναν μήνα.
Ακόμη χειρότερη φαίνεται πως είναι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις εστίασης καθώς το 44,1% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα.
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΤτΕ ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε πως με το πέρας της πανδημίας η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικούς κινδύνους: την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων επιχειρήσεων και την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, και επανέλαβε την πρόβλεψη ότι το 2021 θα δημιουργηθούν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ.
Το ζητούμενο πλέον εκτός από τη διατήρηση των μέτρων στήριξης είναι η ταχύτητα της ανάκαμψης της οικονομίας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Απαιτείται η γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ώστε να μειωθούν οι φόροι, η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και δυστυχώς το κλείσιμο εταιρειών-«ζόμπι» που δραστηριοποιούνται παρασιτικά εις βάρος των υγιών εταιρειών και νοθεύουν τον ανταγωνισμό.
Latest News
Η αύξηση της παραγωγικότητας κλειδί για την ευημερία
Η σκληρή αλήθεια είναι πως η παραγωγικότητά μας δεν βελτιώνεται
Οι κίνδυνοι και η ευκαιρία για την ελληνική οικονομία
Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, η ελληνική οικονομία διατηρεί την ανθεκτικότητά της
Το διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες
Η ελληνική οικονομία δεν μένει ανεπηρέαστη από αυτό το διεθνές σκηνικό
Επενδύσεις: Αναγκαιότητα για την Ευρώπη, προτεραιότητα για την Ελλάδα
Η έκθεση Ντράγκι εντοπίζει συγκεκριμένους ελλειμματικούς τομείς, όπως η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η απουσία αμυντικής βιομηχανίας
Μια ενδιαφέρουσα στροφή της οικονομίας
Θα ήταν ευκταίος, και με ευεργετικές κοινωνικές συνέπειες, ένας ρυθμός μεγέθυνσης υψηλότερος του σημερινού, ώστε να οδηγούσε τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών σε υψηλότερη ασφάλεια και ευημερία.
Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες
Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει οριστικά την περίοδο της υπερ-δεκαετούς οικονομικής κρίσης
Η νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές εξαγωγές
Ποιες θα είναι οι νέες προκλήσεις για τις ελληνικές εξαγωγές το 2025
Επανα-προσδιορίζοντας τις σχέσεις των τραπεζών με την κοινωνία
Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες από την πολυετή δημοσιονομική κρίση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σήμερα σε μια μοναδική θέση
Η βιομηχανία ως πολλαπλασιαστής ισχύος για μια χώρα
Η βιομηχανική ανάπτυξη συνοδεύεται από δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στηρίζει ένα ευρύτερο οικοσύστημα, καθώς όλοι εισπράττουν το μέρισμα της προόδου
Το μέρισμα της προόδου να διαχέεται στην κοινωνία
Το προηγούμενο διάστημα δρομολογήσαμε μια σειρά από προωθητικές πρωτοβουλίες για θέματα, μεταξύ άλλων, ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και συνεργασίες για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης