Τα κρυπτονομίσματα, με πρώτο και καλύτερο το Bitcoin, δεν αντιπροσωπεύουν μόνο μια σχετικά νέα μέθοδο «τζογαρίσματος» στις αγορές. Με την είσοδό τους στην πραγματική οικονομία, ειδικά μετά την απόφαση της Tesla να επιτρέψει η πληρωμή για τις πωλήσεις οχημάτων της να γίνεται σε Bitcoin και τις πολλές επώνυμες και παγκόσμιας εμβέλειας εταιρείας που αναμένεται να ακολουθήσουν, αποκτούν και ανταλλακτική αξία.

Έτσι, περνούν πλέον σε άλλη… πίστα και απειλούν να ταράξουν και να αλλάξουν για τα καλά τις νομισματικές ισορροπίες, οι οποίες βασίζονται εδώ και δεκαετίες στην παντοδυναμία του δολαρίου. Γι’ αυτό ακριβώς και οι πρώτοι που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οργανωμένα και κεντρικά τη νέα τάση είναι – ποιοι άλλοι; – οι Κινέζοι, εκμεταλλευόμενοι την υπάρχουσα εμπειρία και τεχνογνωσία και εξελίσσοντάς τις προς όφελός τους.

«Πριν από χίλια χρόνια, όταν τα χρήματα ήταν ταυτισμένα με τα μεταλλικά νομίσματα, η Κίνα εφηύρε τα χαρτονομίσματα. Σήμερα, η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει τα νομίσματα σε ψηφιακό επίπεδο, επανασχεδιάζοντας το χρήμα με τρόπο που θα μπορούσε να κλονίσει ένα πυλώνα της αμερικανικής ισχύος», γράφει η Wall Street Journal σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ

.

«Πράσινη» κυριαρχία

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), το δολάριο είναι σήμερα το νόμισμα που χρησιμοποιείται στο 88% του συνόλου των διεθνών συναλλαγών, έναντι μόλις 4% για το κινεζικό γουάν.

Η εφημερίδα επιδιώκει να εξηγήσει και την τομή που συντελείται. Κι αυτό διότι ενώ αρκετοί μπορεί να νομίζουν ότι «το εικονικό χρήμα είναι ήδη εδώ, καθώς οι πιστωτικές κάρτες και οι εφαρμογές για τις πληρωμές εκμηδενίζουν την ανάγκη για χαρτονομίσματα ή κέρματα. Όμως, αυτοί δεν είναι παρά τρόποι για να κινείται το χρήμα ηλεκτρονικά. Η Κίνα μετατρέπει τη νόμιμη προσφορά σε ένα κώδικα υπολογιστή».

«Εάν θέλουμε να προασπίσουμε τη νομισματική μας κυριαρχία και το υφιστάμενο νομικά καθεστώς, οφείλουμε να σχεδιάσουμε με το βλέμμα στο μέλλον», δήλωσε στην εφημερίδα ο υπεύθυνος του project στην κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία προφανώς και θα διαθέτει ισχυρότατα εργαλεία προκειμένου να ελέγχει το νέο ψηφιακό νόμισμα, έτσι ώστε να μην υπόκειται σε… αναταράξεις παρόμοιες με αυτές του Bitcoin ούτε να αποτελεί εύκολο στόχο για τους κερδοσκόπους.

Παράλληλα, φυσικά, θα ελέγχει ακόμη πιο ασφυκτικά και τους κατόχους του – τις συναλλαγές τους, τις καταναλωτικές τους συνήθειες, το ίδιο το… πόθεν έσχες τους.

Starbucks, McDonald’s και… κομματικές συνδρομές

Για την ώρα, πάντως, το ψηφιακό γουάν προχωρά δοκιμαστικά. Είναι διαθέσιμο στον κυβερνοχώρο, τα κινητά τηλέφωνα ή σε πλαστικές κάρτες για τους λιγότερο μυημένους, ενώ εμφανίζεται σε μία οθόνη με τη μορφή του… Μάο Τσετούνγκ. Για να δαπανηθεί, μάλιστα, δεν απαιτείται καν σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Τα στοιχεία δείχνουν πως 100.000 Κινέζοι έχουν ήδη «κατεβάσει» τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους, ενώ μπορούν να πραγματοποιούν περιορισμένες συναλλαγές σε διάφορα καταστήματα – συμπεριλαμβανομένων των παραρτημάτων της Starbucks και της McDonald’s στην Κίνα. Το ΚΚ δίνει επίσης τη δυνατότητα στα μέλη του να διευθετούν τις μηνιαίες συνδρομές τους με αυτόν τον τρόπο.

Θα οδηγήσει, άραγε, αυτή η διαδικασία σε σταδιακή ψηφιοποίηση ολόκληρου του νομισματικού συστήματος της Κίνας, όπως υποστηρίζουν ήδη ορισμένοι; Για την ώρα αυτό είναι άγνωστο – έστω κι αν η «γραμμή» της κεντρικής τράπεζας είναι ότι για κάθε ψηφιακό γουάν που εκδίδεται ένα άλλο σε φυσική μορφή θα αποσύρεται από την κυκλοφορία.

Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να συνδέσει το όνομά του με μια σημαντική τομή σε αυτό το επίπεδο. Μια τομή η οποία μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική και για τη θέση της Κίνας στο διεθνές στερέωμα.

Τι θα κάνει η Ουάσιγκτον;

Ποια είναι, όμως, η αντίδραση των ΗΠΑ και των αρμόδιων αρχών απέναντι στις εξελίξεις και τα σχέδια του Πεκίνου; Για την ώρα, οι πληροφορίες που έρχονται από την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, δεν φανερώνουν ανησυχία, ούτε βιασύνη για τον σχεδιασμό του αντίστοιχου ψηφιακού δολαρίου.

Άλλοι, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη – όπως, για παράδειγμα, το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και νυν συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου, Τζον Λίπσκι: «Οτιδήποτε απειλεί το δολάριο αποτελεί ζήτημα που άπτεται της εθνικής ασφαλείας. Κι αυτό απειλεί μακροπρόθεσμα το δολάριο».

Λέτε ο νέος νομισματικός πόλεμος να είναι ψηφιακός;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto