
Σήμα κινδύνου αναφορικά με τις προθέσεις και τις επιθετικές βλέψεις της Κίνας στο άμεσο μέλλον εξέπεμψε ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ασία και τον Ειρηνικό. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Κίνα να εισβάλει στην Ταϊβάν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.
«Ανησυχώ ότι φιλοδοξούν ολοένα περισσότερο να υποκαταστήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ηγετικό μας ρόλο στη διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες ως το 2050», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ναύαρχος Φίλιπ Ντέιβιντσον. «Η Ταϊβάν αποτελεί ξεκάθαρα έναν από τους στόχους τους προτού φτάσουμε εκεί. Και πιστεύω ότι υφίσταται απειλή να κάνουν επίδειξη εντός της τρέχουσας δεκαετίας, πρακτικά δε μέσα στα επόμενα έξι χρόνια», πρόσθεσε, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου.
Ο Αμερικανός ναύαρχος επισήμανε ότι το Πεκίνο ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του σε τέτοιο βαθμό στην περιοχή ώστε καθιστά ολοένα πιο δύσκολη την αποτρεπτική δυνατότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. «Εντείνεται η κίνδυνος η Κίνα να επιχειρήσει την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης προτού οι δυνάμεις μας κατορθώσουν να δώσουν μια αποτελεσματική απάντηση», είπε.
Απειλείται και το Γκουάμ
Ο ίδιος χαρακτήρισε πιθανό στόχο και τη στρατηγικής σημασίας βάση που διαθέτουν οι ΗΠΑ στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού. Αφού ισχυρίστηκε πως οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις των Κινέζων αποτέλεσαν προσομοίωση μιας εισβολής τους εκεί είτε στην αντίστοιχη βάση Ντιέγκο Γκαρσία, κάλεσε τους γερουσιαστές να εγκρίνουν την τοποθέτηση στο Γκουάμ ενός προηγμένου συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής προστασίας Aegis Ashore.
Το Γκουάμ «πρέπει να είναι ικανό να αμυνθεί και οφείλει να ετοιμαστεί για τις μελλοντικές απειλές που θα αντιμετωπίσει», σημείωσε επίσης, ζητώντας από την επιτροπή να εγκρίνει την ανάπτυξη όλων εκείνων των οπλικών συστημάτων «που θα δώσουν στην Κίνα να καταλάβει ότι το κόστος αυτού που επιχειρούν να κάνουν είναι εξαιρετικά υψηλό».
Ο Ντέιβιντσον ζήτησε, παράλληλα, την ενίσχυση και των επιθετικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ στην περιοχή. «Η αντιπυραυλική άμυνα είναι το πιο δύσκολο. Όμως, εάν είμαι προπονητής μιας ομάδας μπέιζμπολ, εάν έχω τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο αλλά δεν μπορώ να σκοράρω, τότε θα γνωρίζω ότι δεν είμαι σε θέση να κερδίσω το παιχνίδι».
Το διπλό παιχνίδι των ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι η Ταϊβάν αποσχίστηκε από την ηπειρωτική Κίνα το 1949, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου και την ήττα των δυνάμεων της Κουμιτάνγκ, η ηγεσία των οποίων κατέφυγαν στο νησί. Έκτοτε, η ηγεσία του Πεκίνου – δηλαδή το ΚΚ – θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας και έχει επανειλημμένως απειλήσει με στρατιωτική εισβολή.
Όσον αφορά στις ΗΠΑ, αν και αποτελούν ανεπισήμως τον πιο ισχυρό σύμμαχο της Ταϊβάν και συνεχίζουν να την εξοπλίζουν, από το 1979 αναγνωρίζουν επισήμως μόνο το καθεστώς του Πεκίνου ως τον νόμιμο εκπρόσωπο της Κίνας.
Ωστόσο, είναι ήδη φανερό ότι οι διμερείς σχέσεις επιδεινώνονται διαρκώς σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται πως, σε αυτό το επίπεδο, θα ακολουθήσει τη γραμμή που χάραξε η προκάτοχός της. Η Ευρώπη θα βρεθεί πάλι μπροστά σε σοβαρά διλήμματα.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο