Υπάρχουν δύο τρόποι να ερμηνεύσει κανείς την εικόνα της κινεζικής οικονομίας το 2020, στο φόντο των επίσημων ανακοινώσεων για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Ο ένας είναι πως πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες και συγκεκριμένα από το 1976 (έτος θανάτου του Μάο Τσετούνγκ). Ο άλλος είναι ότι η Κίνα είναι την μοναδική ανάμεσα σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη η οποία κατέγραψε ανάπτυξη και δεν παρέμεινε βυθισμένη στην ύφεση στη διάρκεια της χρονιάς του κορωνοϊού.
Οι περισσότεροι φαίνεται πως προτιμούν τη δεύτερη εκδοχή. Πολύ περισσότερο που, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, φέτος η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα «τρέξει» με 8,4%, με ένα ρυθμό δηλαδή τον οποίο ούτε να… φανταστούν δεν τολμούν οι ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης.
Κακή ανάμνηση η αρχή του 2020
«Η ικανότητα της Κίνας να αναπτυχθεί, την ώρα που ο κόσμος αγωνιζόταν να ελέγξει ένα φονικό ιό ο οποίος έχει σκοτώσει πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους, υπογραμμίζει την επιτυχία της χώρας στο να ελέγξει σε γενικές γραμμές τον κορωνοϊό εντός των συνόρων της, ενώ κατοχυρώνει περαιτέρω τη θέση της ως κυρίαρχης οικονομίας στην Ασία», σχολίασε χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.
Συγκριτικά, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών πέρυσι διαμορφώθηκε στο 3,6%, ενώ για την ευρωζώνη τη αντίστοιχο ποσοστά φτάνει στο 7,4%. Όσο για την παγκόσμια οικονομία, η ύφεση φτάνει – πάντα με βάση τις ίδιες προβλέψεις – στο 4,3%.
Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της Κίνας αποτυπώθηκε στα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε, συγκεκριμένα, κατά 6,5% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2019, ρυθμός σαφώς πιο ισχυρός τόσο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων (6,1%) όσο και από τους αντίστοιχους του δεύτερου και τρίτου τριμήνου (3,2% και 4,9%).
Έτσι, η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020, σε μεγάλο μέρος του οποίου το επίκεντρο της πανδημίας βρισκόταν στην Κίνα, μοιάζει πλέον με μια μακρινή και κακή ανάμνηση. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες πλευρές που δικαιολογούν την ύπαρξη επιφυλάξεων, ενδεχομένως και ανησυχιών για την επόμενη ημέρα.
Βιομηχανική παραγωγή αντί κατανάλωσης
Ένας από αυτούς αφορά στην εσωτερική κατανάλωση στην Κίνα, η αύξηση της οποίας παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας δύο κυρίως λόγων: Αφενός, του φόβου για αναζωπύρωση της πανδημίας και, αφετέρου, της πολιτικής που ακολούθησε η κεντρική τράπεζα η οποία, σε αντίθεση με την αμερικανική Fed, προτίμησε να τονώσει την βιομηχανική παραγωγή αντί της κατανάλωσης.
Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Κίνας, οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες πριν ένα χρόνο – ποσοστό χαμηλότερο έναντι του 5% του Νοεμβρίου και του 5,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Συνολικά, επίσης, είναι ενδεικτικό ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν στο σύνολο του 2020 κατά 3,9%, έναντι αύξησης κατά 8% το 2019.
Αντιθέτως, η βιομηχανική παραγωγή εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο ενισχυμένη κατά 7,3%, έναντι 7% τον Νοέμβριο και πρόβλεψης των αναλυτών για 6,8%. Κινητήριος δύναμη αποτέλεσαν οι παραγγελίες από το εξωτερικό και οι εξαγωγές, που αυξήθηκαν μαζί με το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας.
Latest News
Economist: Θα καταφέρει η Lego να παραμείνει η πιο «κουλ» εταιρεία παιχνιδιών;
Δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις της Lego, σύμφωνα με τον Economist: να συνεχίσει με τον ίδιο επιτυχημένο ρυθμό και να γίνει πιο πράσινη
Η οικονομία πολέμου επιβραδύνει το εμπόριο με την Κίνα
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον σιδηρόδρομο είναι ενδεικτική των πιέσεων που υφίσταται η Ρωσία
Η Διώρυγα του Παναμά νέο γεωπολιτικό, οικονομικό κι εμπορικό μέτωπο
Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι δεν θα αφήσει να πέσει η Διώρυγα του Παναμά σε «λάθος χέρια», αναφερόμενος στη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή της Κίνας
Εκτός ελέγχου το δημόσιο χρέος της Γαλλίας
Τριπλασιάστηκε την τελευταία 20ετία, αυξήθηκε κατά 1 τρισ. ευρώ την τελευταία 10ετία και έφθασε το 113,7% του ΑΕΠ
Κοντά στα 4 τρισ. δολάρια η χρηματιστηριακή αξία της Apple
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης θα φέρει στην Apple νέο κύκλο αύξησης των πωλήσεων για συσκευές iPhone
Η Gen Z διψάει για Guinness - Ξεμένει από αποθέματα η ιρλανδική μπίρα;
Είναι πραγματικές οι ανησυχίες για την εξάντληση της Guinness στη Βρετανία ή αποτελούν ένα κόλπο μάρκετινγκ;
Οι Βρετανοί ξοδεύουν περισσότερα αυτά τα Χριστουγεννα
Τα πολυκαταστήματα στη Βρετανία σημειώνουν αύξηση των πωλήσεων κατά σχεδόν 7%, ενώ η Visa αναφέρει ότι οι διαδικτυακές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,1%
Γιατί αλλάζει μάρκα παγωτού o Βασιλιάς Κάρολος ;
Εντάλματα σε περισσότερες απο 300 εταιρείες χορήγησε ο Βρετανός βασιλιάς, συνεχίζοντας την παράδοση των προμηθευτών του βασιλικού οίκου
ΕΚΤ: Έρχονται πρόστιμα για τις «απείθαρχες» τράπεζες- Τι σχεδιάζει η κεντρική τράπεζα
Η ΕΚΤ από το 2014 έχει ανακοινώσει κατά μέσο όρο περισσότερα από 5.000 εποπτικά μέτρα ετησίως
DW: «Ηγεμών» ή «ασθενής» η Γερμανία στην Ευρώπη;
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Γερμανία, άλλοτε «ατμομηχανή της οικονομίας» στην ΕΕ. Ωστόσο δεν χάνει τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη, σημειώνει η DW