Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων εννέα ετών κατέγραψε τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία ακόμα ένδειξη ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και η ζήτηση ισχυροποιείται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και έναντι 0,4% αύξησης που είχε καταγράψει τον Φεβρουαρίου. Αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,5%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 2,6%

Τα τελευταία στοιχεία αυτά στοιχεία ενισχύουν τις ανησυχίες για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά και τη σημαντική ενίσχυση στις τιμές παραγωγού σε ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Ορισμένοι αναλυτές και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τα τρισεκατομμύρια δολάρια σε κυβερνητικές δαπάνες θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι της FED, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, δήλωσαν ότι οποιαδήποτε σημαντική αύξηση των τιμών πιθανότατα θα αποδειχθεί προσωρινή, και πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξει σταθεροποίηση.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και το συνολικό άνοιγμα της αγοράς, καθώς και από την εξέλιξη των εμβολιασμών στην χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή