Τρείς κορυφαίοι Γάλλοι οικονομολόγοι πρότειναν σήμερα την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να εστιάσουν στα βάρη χρέους των κρατών-μελών εγκαταλείποντας τον πολύπαθο κανόνα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Η αναθεώρηση των κανόνων, που γενικά θεωρείται υπερβολικά περίπλοκη υπόθεση με βάση τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, άρχισε ουσιαστικά πέρυσι με την αναστολή των κανόνων λόγω της πανδημίας. Η αναθεώρηση επιτρέπει στα κράτη-μέλη να κάνουν χρήση των δημοσιονομικών τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την στήριξη των οικονομικών στη διάρκεια της κρίσης.
Ακόμη και πριν το ξέσπασμα της κρίσης, οι κανόνες, γνωστοί ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, παραβιάζονταν συχνά από κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Γαλλίας. Το Σύμφωνο αποτέλεσε επί μια δεκαετία τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε. απαιτώντας από τις χώρες να διατηρούν τα ελλείμματα προϋπολογισμών κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Οι οικονομολόγοι, Φιλίπ Μαρτέν, Ζαν Πιζανί-Φερί και Ζαβιέρ Ραγκό, υποστήριξαν σε κοινή αναφορά τους ότι ο στόχος του 3%, σε συνδυασμό με τον στόχο για δημόσιο χρέος έως 60% του ΑΕΠ, είναι ξεπερασμένοι και ότι η διατήρηση δημοσιονομικού στόχου θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνα αχρείαστη δημοσιονομική πειθαρχία μετά την κρίση.
Αντίθετα, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να εστιάζει στη βιωσιμότητα του βάρους δημόσιων χρεών κάθε χώρας απαιτώντας από τις εθνικές κυβερνήσεις τη χάραξη πενταετούς στόχου για το χρέος, που θα υπόκειται σε έλεγχο από τις ανεξάρτητες εθνικές δημοσιονομικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως τόνισαν. Προκειμένου να παραμείνουν σε τροχιά επίτευξης αυτού του στόχου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επίσης να θέτουν όριο δαπανών στον προϋπολογισμό που θα συνδέεται με τον εκτιμώμενο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, όπως προτείνουν.
Ο Φιλίπ Μαρτέν είναι επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης, ανεξάρτητο όργανο που συνδέεται με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Ζαν Πιζανί-Φερί είχε συμβάλει στη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος του Προέδρου Μακρόν, ενώ ο Ζαβιέρ Ραγκό είναι επικεφαλής του ιδρύματος OFCE στο Παρίσι. Οι προτάσεις αναμένεται να προκαλέσουν την αντίδραση κρατών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία που παραδοσιακά υποστηρίζουν την ύπαρξη αυστηρών κανόνων που διασφαλίζουν την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.
Latest News
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση