Τρείς κορυφαίοι Γάλλοι οικονομολόγοι πρότειναν σήμερα την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να εστιάσουν στα βάρη χρέους των κρατών-μελών εγκαταλείποντας τον πολύπαθο κανόνα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Η αναθεώρηση των κανόνων, που γενικά θεωρείται υπερβολικά περίπλοκη υπόθεση με βάση τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, άρχισε ουσιαστικά πέρυσι με την αναστολή των κανόνων λόγω της πανδημίας. Η αναθεώρηση επιτρέπει στα κράτη-μέλη να κάνουν χρήση των δημοσιονομικών τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την στήριξη των οικονομικών στη διάρκεια της κρίσης.
Ακόμη και πριν το ξέσπασμα της κρίσης, οι κανόνες, γνωστοί ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, παραβιάζονταν συχνά από κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Γαλλίας. Το Σύμφωνο αποτέλεσε επί μια δεκαετία τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε. απαιτώντας από τις χώρες να διατηρούν τα ελλείμματα προϋπολογισμών κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Οι οικονομολόγοι, Φιλίπ Μαρτέν, Ζαν Πιζανί-Φερί και Ζαβιέρ Ραγκό, υποστήριξαν σε κοινή αναφορά τους ότι ο στόχος του 3%, σε συνδυασμό με τον στόχο για δημόσιο χρέος έως 60% του ΑΕΠ, είναι ξεπερασμένοι και ότι η διατήρηση δημοσιονομικού στόχου θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνα αχρείαστη δημοσιονομική πειθαρχία μετά την κρίση.
Αντίθετα, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να εστιάζει στη βιωσιμότητα του βάρους δημόσιων χρεών κάθε χώρας απαιτώντας από τις εθνικές κυβερνήσεις τη χάραξη πενταετούς στόχου για το χρέος, που θα υπόκειται σε έλεγχο από τις ανεξάρτητες εθνικές δημοσιονομικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως τόνισαν. Προκειμένου να παραμείνουν σε τροχιά επίτευξης αυτού του στόχου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επίσης να θέτουν όριο δαπανών στον προϋπολογισμό που θα συνδέεται με τον εκτιμώμενο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, όπως προτείνουν.
Ο Φιλίπ Μαρτέν είναι επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης, ανεξάρτητο όργανο που συνδέεται με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Ζαν Πιζανί-Φερί είχε συμβάλει στη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος του Προέδρου Μακρόν, ενώ ο Ζαβιέρ Ραγκό είναι επικεφαλής του ιδρύματος OFCE στο Παρίσι. Οι προτάσεις αναμένεται να προκαλέσουν την αντίδραση κρατών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία που παραδοσιακά υποστηρίζουν την ύπαρξη αυστηρών κανόνων που διασφαλίζουν την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...