
Η οργή ξεχείλισε για άλλη μια φορά στην αφροαμερικανική – και όχι μόνο- κοινότητα στις ΗΠΑ μετά από νέα δολοφονία της αστυνομίας στη Μινεσότα, με θύμα τον 20χρονο Ντάουντι Ράιτ. To τραγικό αυτό γεγονός πυροδότησε νέο κύκλο διαδηλώσεων, αντιδράσεων και κινητοποιήσεων.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης νύχτας ταραχών, περίπου 40 άτομα συνελήφθησαν βόρεια της Μινεάπολης. Οι διαδηλωτές στην πόλη του Μπρούκλιν Σέντερ αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και εκτόξευσαν αντικείμενα κατά αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου- λάμψης και δακρυγόνα.
People grieve in so many different ways#Minnesota #minneapolisriots #minnesotariots pic.twitter.com/Zivz2GCyCJ
— WokeyLeaks (@realWokeyLeaks) April 13, 2021
«Κατά λάθος εκπυρσοκρότηση»
Ο θάνατος από αστυνομικά πυρά του 20χρονου μαύρου σε προάστιο της Μινεάπολης ήταν «μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση» από μία αστυνομικό, η οποία τράβηξε το όπλο της, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, αντί του τέιζέρ της. Αυτή τουλάχιστον είναι η επίσημη αστυνομική εκδοχή όπως τουλάχιστον διατυπώθηκε από τον αρχηγό της τοπική αστυνομίας.
Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του χθες ο Ντόντε Ράιτ, κατά τη διάρκεια ενός οδικού ελέγχου στο Μπρούκλιν Σέντερ, στη Μινεσότα, σε κοντινή απόσταση από την περιοχή όπου διεξάγεται η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του λευκού πρώην αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η είδηση είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια το βράδυ της Κυριακής.
Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων καταγράφεται η συμπλοκή μεταξύ του Ράιτ και ενός αστυνομικού, που του έχει περάσει χειροπέδες. Το θύμα αναπηδά ξαφνικά και μπαίνει στο αυτοκίνητό του επιχειρώντας να ξεφύγει. Η αστυνομικός ακούγεται να φωνάζει «Τέιζερ, τέιζερ», όπως οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται να κάνουν πριν από τη χρήση μη θανατηφόρων όπλων. Στη συνέχεια, πυροβολεί μία φορά.
«Αυτό μου φαίνεται, απ’ όσα είδα και την αντίδραση και την αναστάτωση της αστυνομικού αμέσως μετά, ότι επρόκειτο για μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Ράιτ», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπρούκλιν Σέντερ Τιμ Γκάνον.
Η ταυτότητα της αστυνομικού δεν αποκαλύφθηκε. Ο Γκάνον την περιέγραψε ως μια «πολύ έμπειρη» αστυνομικό.
Την απόλυση της αστυνομικού ζητά ο δήμαρχος
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Μπρούκλιν Παρκ Μάικ Έλιοτ είπε ότι η αστυνομικός, η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα, θα πρέπει να απολυθεί.
«Η θέση μου είναι ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε να γίνονται λάθη που οδηγούν στην απώλεια ζωής άλλων ανθρώπων κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας», τόνισε.
«Θέλω να πω ότι οι καρδιές μας πονάνε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος.
«Πονάμε αυτή τη στιγμή. Και αναγνωρίζουμε πως αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χειρότερη στιγμή».
«Θα το διαλευκάνουμε αυτό», δεσμεύτηκε ο Έλιοτ,
«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι δικαιοσύνη θα απονεμηθεί για τον Ντόντε Ράιτ».
Παρέμβαση Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα ότι μίλησε με τις αρχές στη Μινεσότα σχετικά με τον θάνατο από αστυνομικά πυρά ενός 20χρονου μαύρου, σε προάστιο της Μινεάπολης, προσθέτοντας πως ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην τήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας.


Latest News

Το Μ. Σάββατο με το ΒΗΜΑ: Αρκάς-Το σημειωματάριο της Άνοιξης, Harper’s Bazaar, ΟΠΑ News και όπως πάντα, ΒΗΜΑGAZINO
Κυκλοφορεί εκτάκτως το Μ. Σάββατο 19 Απριλίου

Ο Μπάιντεν στην πρώτη σημαντική ομιλία μετά την αποχώρησή προειδοποιεί για την «καταστροφή» του Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε τον Τραμπ και έκανε έκκληση για την προστασία της Κοινωνικής Ασφάλισης

Το... χαρέμι του Μασκ και οι «λεγεώνες» παιδιών – Το συγκρότημα στο Όστιν
Ποιες τακτικές χρησιμοποιεί ο Μασκ για να διαχειριστεί τη «λεγεώνα» των μωρών του - και τις μητέρες τους. Έχει ήδη αποκτήσει 14 παιδιά, αλλά μπορεί να έχει πολλά περισσότερα

Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές λασποβροχές
Ο καιρός ανά περιοχή – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Από σήμερα η επιστροφή των πινακίδων για το Πάσχα - Ποιοι εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα