Ένα μήνυμα του καλού φίλου Δρ. Jorge-A. Sanchez-P. – Chief Strategy and Financial Officer στο Corallia Mκαι μέλος του Steering Committee του egg – enter.grow.go- με κινητοποίησε στα αλήθεια. Και δεν θα μπορούσε να γινόταν διαφορετικά έχοντας οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης στα πολλά χρόνια που οι δρόμοι μας συναντήθηκαν στο ευρύχωρο πεδίο της νέας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Το μήνυμα στάλθηκε στο linkedin και «έλεγε» πάνω κάτω τα εξής: «Επειδή ξέρω ότι σε ενδιαφέρει το διάστημα και η καινοτόμα ελληνική επιχειρηματικότητα… σε ενημερώνω ότι χθες είχα τη μεγάλη χαρά να επισκεφτώ τις εγκαταστάσεις της ELFON στην Παλλήνη που διοικεί ο @Nicholas Yannoulakis. Η ELFON είναι μέλος του si-Cluster. (…)».
Το si- Cluster για όλους όσοι δεν το γνωρίζουν αποτελεί μια από τις βασικές πρωτοβουλίες του Corallia. Το τι είναι και το τι επιδιώκει το διαβάζουμε στο site του: Το si-Cluster (Eλληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών) είναι ένα δυναμικό και σταθερά αναπτυσσόμενο cluster καινοτομίας στην Ελλάδα, αποτελούμενο από ερευνητικούς βιομηχανικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, με έντονη γεωγραφική εστίαση στην περιφέρεια της Αττικής και δομικά στοιχεία ενός οικοσυστήματος ικανού να παράγει και να προσελκύσει υψηλής στάθμης έρευνα, ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, ώστε να ανταγωνιστεί σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, όπως αυτή του τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.
Η ελληνική διαστημική βιομηχανία
Το si-Cluster απαρτίζεται από ερευνητικούς βιομηχανικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα. Τη βιομηχανική του βάση ενισχύουν οι ισχυροί δεσμοί συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη του ερευνητικού κλάδου, καθώς επίσης και με όλους τους παράγοντες του οικοσυστήματος της καινοτομίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ερευνητικών κέντρων, δικτύων και ενώσεων, των εθνικών, ευρωπαϊκών, και περιφερειακών αρχών καθώς και άλλων εμπλεκομένων φορέων σε αυτόν το απαιτητικό τεχνολογικό τομέα.
Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) σε συνεργασία με το Corallia διαδραμάτισαν οργανωτικό ρόλο στη σύσταση και περαιτέρω ανάπτυξη του si-Cluster συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός cluster με χαρακτήρα και προδιαγραφές διεθνούς εμβέλειας».
Οι δραστηριότητες της ELFON
Αλλά, ας επιστρέψουμε στο μήνυμα και στις συστάσεις για την ELFON: «Η ELFON κατασκευάζει καλωδιώσεις για τη διεθνή αεροδιαστημική βιομηχανία. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνει ένα έργο που προορίζεται για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Το έργο αυτό αφορά τη διαστημική αποστολή PLATO η οποία σκοπό έχει την ενδελεχή μελέτη εξωπλανητών. Πρόκειται για ένα διαστημόπλοιο-τηλεσκόπιο το οποίο αποτελείται από 26 ψηφιακές κάμερες οι οποίες θα φωτογραφίζουν τους πλανήτες και θα μεταδίδουν στη Γη στοιχεία απαραίτητα για επιστημονική μελέτη και ανάλυση. Στο πλαίσιο της αποστολής αυτής, η ELFON έχει αναλάβει την κατασκευή των καλωδιώσεων που διασυνδέουν τις κάμερες με τα ηλεκτρονικά του διαστημοπλοίου. Πρόκειται για ένα πολύ πολύπλοκο και απαιτητικό έργο το οποίο ελάχιστες εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν στην Ευρώπη».
Μάλιστα, ο φίλος Jorge με ενημέρωσε και για το project με τις καλωδιώσεις, που θα αποσταλούν για εξαντλητικά τεστ στην Ισπανία και μετά στη Γερμανία. Επιπλέον, με έκανε κοινωνό και ενός «μυστικού»: Για περίπου μια ακόμη εβδομάδα θα είναι όλο το σασί του διαστημοπλοίου στο clean room της ELFON.
Ο ίδιος μεσολάβησε για να γνωρίσω και τον Νίκο Γιαννουλάκη, business development director της εταιρείας. Εκείνος με πολύ διάθεση μου έστειλε ένα επαρκέστατο ενημερωτικό σημείωμα. Το καταχωρώ εδώ, μην έχοντας να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι.
«Η ELFON είναι μια μεσαία, αυτόνομη, Ελληνική εταιρία, που εδρεύει στην Παλλήνη, Αττικής. Απασχολεί περίπου 70 άτομα. Ασχολείται με την κατασκευή καλωδιώσεων.
Οι καλωδιώσεις είναι σύνολα καλωδίων τερματισμένα σε συνδέσμους (connectors) που διασυνδέουν τα υποσυστήματα ενός μεγάλου συστήματος. Ένα απτό παράδειγμα είναι οι καλωδιώσεις του αυτοκινήτου, οι οποίες ουσιαστικά είναι καλώδια που διατρέχουν τη συνολική κατασκευή και συνδέουν τα φώτα/ασφάλειες/παράθυρα με τα χειριστήρια του οδηγού, αλλά και μεταφέρουν πληροφορίες όπως θερμοκρασία κινητήρα, χειρόφρενο, πίεση λαδιού, κ.λπ.
Η καλωδίωση είναι αντίστοιχη του νευρικού συστήματος του ανθρωπίνου σώματος, που έχει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία ενός συστήματος.
Η ELFON κατασκευάζει καλωδιώσεις από το 1980 για συστήματα ασφαλείας, όπως αεροπλάνα, πλοία επιφανείας, υποβρύχια, και οχήματα.
Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει και έργα που σχετίζονται με διαστημικές εφαρμογές. Πιο συγκεκριμένα, ο ένας από τους τρείς Ευρωπαίους κατασκευαστές δορυφόρων, η ΟΗΒ System AG έχει αναθέσει στην ELFON την κατασκευή της καλωδίωσης ενός διαστημοπλοίου-τηλεσκόπιο το οποίο σκοπό έχει την ενδελεχή μελέτη εξωπλανητών».
Το διαστημόπλοιο- τηλεσκόπιο
Και εδώ βρίσκεται το ζουμί της υπόθεσης. Όπως μας εξηγεί ο συνομιλητής μας : «Πρόκειται για τη διαστημική αποστολή με την ονομασία PLATO, και για ένα τηλεσκόπιο το οποίο απαρτίζεται από 26 ψηφιακές κάμερες υψηλής ανάλυσης. Οι καλωδιώσεις της ELFON θα διασυνδέουν τις κάμερες αυτές με τα ηλεκτρονικά του διαστημοπλοίου, τα οποία με τη σειρά τους θα μεταδίδουν τις εικόνες και λοιπά στοιχεία στη Γη. Η δυνατότητα υλοποίησης ενός τέτοιου έργου απαιτεί εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό, εμπειρία και οργάνωση, καθώς και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Η ELFON διαθέτει έμπειρο προσωπικό, πιστοποιημένο από την ESA, μια οργάνωση κατάλληλη για τη διαχείριση πολύπλοκων έργων, και ένα μεγάλο clean room για την κατασκευή τμημάτων δορυφόρων σε κλίμακα 1:1.
Στις αρχές Μαρτίου, η εταιρία ολοκλήρωσε μια καλωδίωση η οποία θα χρησιμοποιηθεί στις δοκιμές του τηλεσκοπίου. Η καλωδίωση αυτή είναι πανομοιότυπη με την τελική και θα προσαρμοσθεί σε μια κατασκευή επίσης πανομοιότυπη με το διαστημόπλοιο με σκοπό την προσομοίωση των καταπονήσεων και λειτουργιών του συνολικού συστήματος».
Latest News
Progressive Robotics: Η ελληνική startup ρομποτικής που αλλάζει το μέλλον της αυτοματοποίησης
Η Progressive Robotics, μια startup από τη Θεσσαλονίκη, παράγει ένα μοναδικό λογισμικό το οποίο εξάγει και σε χώρες του εξωτερικού
Δόθηκαν 105.000 ευρώ το 2024 σε startups μέσω του EIT Digital Venture
Το συνολικό ποσό για τα 7 χρόνια του προγράμματος να ανέρχεται πλέον σε €765.000 στηρίζοντας συνολικά 53 startups