Πολιτική και συνδικαλιστική σύγκρουση και αντιπαράθεση αναμένεται να προκαλέσει το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ανατρέπει πλήρως το υφιστάμενο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων και θέτει σε νέες βάσεις τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
Το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να έλθει στη Βουλή προς ψήφιση αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, προκαλεί σωρεία αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και από τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Κατανομή του χρόνου εργασίας
Τον βασικό κορμό των διατάξεών του παρουσίασε «Το Βήμα της Κυριακής» στις 4.4.2021 επικεντρώνοντας στη μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου εργασίας, στην αύξηση των επιτρεπόμενων ωρών υπερωρίας στη βιομηχανία, στην ευελιξία και στις επιλογές του τρόπου «επιστροφής» της επιπλέον απασχόλησης, στις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στον τρόπο ψηφοφορίας για την εκλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, στους νέους κανόνες για την τηλεργασία και στην καθιέρωση ποινών για σεξουαλική και λεκτική παρενόχληση.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «ετοιμάζεται μήνες τώρα», ενώ οι αλλαγές που περιέχει έχουν προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε έναν μεγάλο βαθμό αποτελούν κεντρική «μεταρρυθμιστική επιλογή» της κυβέρνησης.
Η επικουρική ασφάλιση
Εξ αυτού του λόγου, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – από κοινού με το άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μετατροπή σε κεφαλαιοποιητικού του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης – αναμένεται να προκαλέσει έντονες πολιτικές συγκρούσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Ηδη από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν διατυπωθεί απόψεις για «επερχόμενο εργασιακό οδοστρωτήρα», «εκ νέου επίθεση στους εργαζομένους», με τα συγκεκριμένα κόμματα να προειδοποιούν την κυβέρνηση για οξείες αντιδράσεις.
Προσαρμογή
Ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης – που χειρίζεται το συγκεκριμένο εγχείρημα – αναφέρεται σε μια σημαντική μεταρρύθμιση με στόχο τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου και την προσαρμογή της αγοράς εργασίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα. «Είναι ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να φέρει τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για μια σειρά ζητημάτων» σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ γνωρίζει ότι θα δεχθεί σφοδρότατες επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον συνδικαλιστικό κόσμο.
«Ακόμη και το Σαββατοκύριακο»
Οξεία ήταν η αντίδραση της τομεάρχου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου – μετά την αποκάλυψη του «Βήματος» – κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μεσούσης της έξαρσης της πανδημίας ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που «στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, καθώς και στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο».
Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο οδηγεί στα εξής: «Στην κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, σε απροστάτευτους εργαζομένους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Σε δεκάωρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, σε ωράριο εργασίας-λάστιχο και σε εργασία χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο».
Με καταιγίδα αντιδράσεων προειδοποιεί την κυβέρνηση και το ΚΚΕ προαναγγέλλοντας σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση εντός και εκτός Βουλής.
Latest News
Τι θα ισχύσει για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο
Δικαιούχοι του νέου συστήματος είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του κυβερνητικού προγράμματος
Τι αλλάζει σε απασχόληση και ασφάλιση το 2025 – Οι έξι προτεραιότητες
Απασχόληση και ασφάλιση με πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση του εισοδήματος και την ψηφιοποίηση του e-ΕΦΚΑ
Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025
Σήμερα οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως και 7 έτη, εφόσον αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των 12 κατηγοριών πλασματικών χρόνων που ορίζει η νομοθεσία. Ποιοι μπορούν να πάρουν νωρίτερα σύνταξη
Τι αλλάζει στο εργόσημο – Οι 49.000 περιπτώσεις απάτης και οι νομοθετικές παρεμβάσεις
Το εργόσημο αλλάζει και η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση επιδιώκει να περιορίσει τις απάτες - Οι έλεγχοι του ΕΦΚΑ
Πώς θα πάρετε σύνταξη με πλασματικά έτη
Τα μυστικά για συντάξεις έως 9 έτη νωρίτερα και με κέρδος στη σύνταξη μέχρι 250 ευρώ τον μήνα
Ασφαλιστικές εισφορές: Οι ανατροπές που φέρνει το 2025 σε επαγγελματίες και αγρότες [πίνακας]
Πώς θα διαμορφωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές - Σχετικό παράδειγμα
Εκτός αυξήσεων τρεις μεγάλες κατηγορίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι
Χωρίς την επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ έμειναν 930.000 συνταξιούχοι που ζουν με συντάξεις πείνας των 700 ευρώ
Οι αυξήσεις το 2025 στους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Στην τελευταία θέση της ΕΕ, κάτω και από τη Βουλγαρία, έχει υποχωρήσει η αγοραστική δύναμη του μέσου ετήσιου προσαρμοσμένου μισθού πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα
Τελευταία ημέρα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα κατάρτισης - Ποιους αφορά
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 41.331.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η παγίδα με τις εισφορές και ο κίνδυνος για χαμηλές συντάξεις
Εννέα στους δέκα μη μισθωτούς επιλέγουν και μένουν στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και κινδυνεύουν να λάβουν συντάξεις φτώχειας