Σημαντικές αποκλίσεις καταγράφονται στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς σε κάποιες περιοχές η επιδημιολογική κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά ενώ σε κάποιες άλλες, ένα ακόμα κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, σε ολόκληρη την περιοχή η πανδημία προκάλεσε ιστορικές απώλειες εισοδήματος που έπληξαν κυρίως τους πιο ευάλωτους, διευρύνοντας τις ανισότητες και ενισχύοντας τους κινδύνους για την ανάκαμψη.

Ο Τζόναθαν Όστρι, εκτελεστικός διευθυντής του Τμήματος Ασίας και Ειρηνικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποιεί ότι μέσα στο κλίμα αυτό, αν οι κυβερνώντες δεν ενεργήσουν τότε ολόκληρη η περιοχή διατρέχει τον κίνδυνο χαμένων ευκαιριών, εύθραυστης ανάπτυξης, ακόμη και κοινωνικής αναταραχής.

Σε έκθεσή του ο κ. Όστρι υπογραμμίζει μάλιστα, ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για τόνωση της ιδιωτικής ζήτησης και δημοσιονομικής υποστήριξης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υποσττηρίξουν την ανακατανομή των πόρων προς νέους δυναμικούς (πράσινους και ψηφιακούς) τομείς.

Ίσες ευκαιρίες και πράσινη ανάπτυξη

Για τον αξιωματούχο του ΔΝΤ η δημοσιονομική σταθερότητα είναι σημαντική, όπως επίσης σημαντικό είναι η πίτα να μοιραστεί σε όλους τους πολίτες προκειμένου να κλείσουν οι ανισότητες. Τονίζει επίσης, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δεσμευτούν για μια πιο πράσινη και πιο βιωσιμη ανάκαμψη που θα εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες στην αναπτυσσόμενη οικονομία της Ασίας.

Στην έκθεση προστίθεται επίσης, ότι οι εξαγωγές και η μεταποίηση επωφελήθηκαν από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για προμήθειες που σχετίζονται με την πανδημία. Όμως οι οικονομίες που εξαρτώνται περισσότερο από τις υπηρεσίες είναι εξασθενημένες. Το ΔΝΤ προβλεπει περιφερειακή ανάπτυξη στο 7,6% φέτος και 5,4% τον επόμενο χρόνο.

Οι προηγμένες οικονομίες (Αυστραλία, Ιαπωνία, Κορέα) επωφελούνται από τις θετικές εκπλήξεις ανάπτυξης στα τέλη του περασμένου έτους. Ορισμένες αναδυόμενες αγορές , ιδίως η Ινδονησία, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες, αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα της πανδημίας με παράταση των lockdown, και επομένως αντιμετωπίζουν ασθενέστερη ανάκαμψη.

Η ανάπτυξη στην Κίνα και την Ινδία αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω. Τα νησιά του Ειρηνικού και άλλα μικρά κράτη έχουν πληγεί σοβαρά από την κατάρρευση του τουρισμού και την απότομη συρρίκνωση της ζήτησης για εμπορεύματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου