Ευρωπαίοι πολιτικοί, εταιρείες και συνδικάτα κάλεσαν με επιστολή τους την Τρίτη τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 50% αυτή τη δεκαετία, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν, μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να αποκαλύψει τον στόχο μείωσης των εκπομπών στη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης παγκόσμιων ηγετών που θα «φιλοξενηθεί» στις ΗΠΑ στις 22 Απριλίου – μια κίνηση που θα μπορούσε να ωθήσει άλλα κράτη που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ρύπων, να προβούν σε σημαντικές μειώσεις εκπομπών που απαιτούνται για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι λήψης πολιτικών αποφάσεων, διευθύνοντες σύμβουλοι, επιχειρηματικές οργανώσεις, συνδικάτα και think tanks, καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες της υιοθετώντας έναν κλιματικό στόχο μείωσης τουλάχιστον 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005», τονίζουν στην κοινή δήλωσή τους 107 Ευρωπαίοι υπογράφοντες.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται περίπου 20 νομοθέτες της ΕΕ και 50 επικεφαλής στελέχη, όπως ο Alan Jope της Unilever, η Helena Helmersson της H&M και ο Matt Brittin, επικεφαλής της EMEA Business & Operations της Google.

Οι 107 υπογράφοντες ζήτησαν μεγαλύτερη διατλαντική συνεργασία καθώς η ΕΕ ακολουθεί το δικό της σχέδιο για την εξάλειψη των καθαρών εκπομπών έως το 2050 και τη μείωσή τους τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 – δεσμεύσεις που έχουν μέχρι στιγμής ξεπεράσει τη φιλοδοξία άλλων μεγάλων οικονομιών.

Πάντως η τελευταία υπόσχεση των ΗΠΑ, που εξαγγέλθηκε έγινε από τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ήταν ότι οι εκπομπές το 2025 θα είναι 26% -28% κάτω από τα επίπεδα του 2005.

Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν παροτρύνει την Ουάσιγκτον να μειώσει τις εκπομπές κατά 50% τουλάχιστον αυτήν τη δεκαετία, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Οι αναλυτές είπαν ότι μια μείωση 57% -63% θα έθετε τη χώρα σε καλό δρόμο για εκπομπές μηδενικών ρύπων έως το 2050 – ο στόχος που οι επιστήμονες λένε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να θέσει ως στόχο ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε ασφαλή επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green