Στην αναβάθμιση της συνολικής λειτουργίας του ελληνικού διαδικτύου προχώρησε το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), θέτοντας σε λειτουργία τη νέα πλατφόρμα του GR-IX::Athens. Μέσω της αναβάθμισης αυτής επιτυγχάνονται περισσότερη διαθεσιμότητα, μεγαλύτερη χωρητικότητα και υψηλότερες ταχύτητες για τα συνδεδεμένα μέλη και, κατ’ επέκταση, για τους πολίτες.

Το GR-IX είναι το ελληνικό Internet Exchange, ένας κόμβος που δίνει τη δυνατότητα να συνδέονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους οι σημαντικότερες και μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτύου που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη χώρα, όπως πάροχοι υπηρεσιών Internet, πάροχοι περιεχομένου, πάροχοι υπηρεσιών cloud κλπ. Πρόκειται ουσιαστικά για μια δικτυακή υποδομή που επιτρέπει τη διασύνδεση περισσότερων από δύο ανεξάρτητων αυτόνομων συστημάτων, κυρίως για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής κίνησης διαδικτύου (IP).

Κύριος στόχος του GR-IX είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης του ελληνικού διαδικτύου. Η διαχείρισή του γίνεται από το ΕΔΥΤΕ, εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο λειτουργεί ως «τρίτη έμπιστη οντότητα» και εξασφαλίζει την ουδετερότητά και ανεξαρτησία του Internet Exchange.

Ανεξάρτητη εθνική υποδομή

Το GR-IXείναι ο κόμβος επικοινωνίας μεταξύ δύο παρόχων ώστε να καθίσταται εφικτή η επικοινωνία μεταξύ των συνδρομητών τους. Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας το GR-IX, εξυπηρέτησε πλήρως τις αυξημένες ανάγκες που υπήρξαν για ανταλλαγή IP κίνησης, ιδιαίτερα και μετά την καθολική υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας και εκπαίδευσης. Στην αρχή της πανδημίας (Μάρτιος 2020), η κίνηση του GR-IX::Athens ξεπέρασε τα 153Gbps, με διαρκώς αυξανόμενη τάση. Τον περασμένο Δεκέμβριο η κίνηση του GR-IX::Athens έφτασε τα 379Gbps.

Το GR-IX διαθέτει δύο ανεξάρτητες νησίδες, με συνολικά 4 POPs και 119 Ports, όπου συνδέονται 53 μέλη στην Αθήνα (GR-IX::Athens) και 21 μέλη στην Θεσσαλονίκη (GR-IX::Thessaloniki). Η νέα πλατφόρμα του GR-IX::Athens είναι σε πλήρη λειτουργική κατάσταση και όλα τα συνδεδεμένα μέλη έχουν μεταφερθεί σε αυτή, διαθέτοντας τη δυνατότητα να ανταλλάξουν κίνηση σε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες.

Αρχιτεκτονική EVPN/VXLAN

Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα βασίζεται σε αρχιτεκτονική EVPN/VXLANπροσφέροντας έτσι υψηλή διαθεσιμότητα και χρήση της πλατφόρμας. Τα μέλη του GR-IX, μπορούν να συνδεθούν σε αυτό με θύρες 1Gbps, 10Gbps, 100Gbps, ή πολλαπλάσια αυτών. Επιπλέον αναβαθμίστηκε η χωρητικότητα διασύνδεσης των PoP του GR-IX::Athens. Αρκετά από τα συνδεδεμένα μέλη, έχουν ήδη αναβαθμίσει την χωρητικότητά τους (12 ενεργές 100Gbps θύρες την παρούσα στιγμή) στη νέα πλατφόρμα, ενώ άλλα πρόκειται να το πράξουν τις ερχόμενες εβδομάδες. Η συνολική συνδεδεμένη χωρητικότητα του Exchange σήμερα ξεπερνά το 1.7Tbps.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NIS2: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με τη νέα οδηγία της Ε.Ε.
Τεχνολογία |

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με τη νέα οδηγία NIS2 - Η «παγίδα» του λογισμικού

Για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, η NIS2 μεταφράζεται σε υποχρέωση για μεγαλύτερες και περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας