Το Ισραήλ φέρεται να επιβεβαιώνει την εικασία ότι βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, την Κυριακή 11 Απριλίου, την οποία η Τεχεράνη χαρακτηρίζει «τρομοκρατική πράξη» η οποία θα λάβει σύντομα σχετική απάντηση.

Η κυβερνοεπίθεση έλαβε χώρα λίγες μόλις ώρες από την στιγμή που οι επικεφαλής των εγκαταστάσεων της Natanz έθεσαν εκ νέου σε λειτουργία τον αναβαθμισμένο αντιδραστήρα που θα μπορούσε να επιταχύνει την διαδικασία παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου.

Σύμφωνα με τον Guardian, τη στιγμή που οι ιρανικές αρχές έσπευδαν να διαχειριστούν το μεγάλης έκτασης μπλακάουτ στην ευρύτερη περιοχή της Natanz, αποτέλεσμα της κυβερνοεπίθεσης, ο επικεφαλής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Aviv Kochavi δήλωνε ότι «οι επιχειρήσεις μας στη Μέση Ανατολή δεν είναι κρυφές από τα μάτια των εχθρών μας».

Το Ισραήλ δεν έχει επιβάλλει λογοκρισία επί του συγκεκριμένου θέματος, σε αντίθεση με την τακτική που είχε ακολουθηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει ευρύτατη κάλυψη από τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μάλιστα το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας έφτασε στο σημείο να προβεί στην ασυνήθιστη κίνηση να ισχυριστεί ότι η Μοσάντ, υπηρεσία ασφαλείας της χώρας, έχει «παίξει» κεντρικό ρόλο στην υπόθεση.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε μετά το περιστατικό ότι «ο αγώνας εναντίον του Ιράν, των ακολούθων του και του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι μία τεράστια αποστολή» για να συμπληρώσει ότι «η κατάσταση που ισχύει σήμερα δεν είναι απαραίτητο ότι θα ισχύει και αύριο».

Ο «μυστικός» πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η «ανεξήγητη» παύση λειτουργίας του αντιδραστήρα παραμένει το τελευταίο επεισόδιο σε μια μακρά σειρά εχθρικών ενεργειών εκατέρωθεν, ανάμεσα σε δύο ορκισμένους εχθρούς που διεξάγουν έναν εκτεταμένο, μυστικό πόλεμο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, που διαρκεί περισσότερο από μία δεκαετία και έχει σαν επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και την εμπλοκή του σε θέματα πέραν των συνόρων του.

Οι συγκρούσεις σε αυτό τον πόλεμο σκιών περιλαμβάνουν πλήγματα εναντίον εμπορικών πλοίων, τη δολοφονία του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, εκατοντάδες αεροπορικές προσβολές εναντίον των συμμάχων της Τεχεράνης στη Συρία ακόμη και μία μυστηριώδη πετρελαιοκηλίδα στις ακτές του βόρειου Ισραήλ, που οι Ισραηλινοί επίσημοι θεωρούν ότι έγινε σκόπιμα αποτελώντας ένα είδους «περιβαλλοντικού σαμποτάζ».

Οι εγκαταστάσεις της Natanz αποτελούν την κορωνίδα των φόβων του Ισραήλ, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έχοντας υποστεί μία εξαιρετικά καταστροφική έκρηξη τον περασμένο Ιούλιο αλλά και την διάσημη κυβερνοεπίθεση με τον ιό Stuxnet το 2010, που οδήγησε σε καθυστέρηση πολλών ετών την εξέλιξη του συνολικού προγράμματος.

Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Ali Akbar Salehi, ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα και το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προειδοποιώντας ότι θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εκτέλεσαν την επίθεση. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι η εν λόγω «τρομοκρατική επίθεση» επέφερε ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής της Natanz. Ο IAEA γνωστοποίησε ότι έχει γνώση των αναφορών αλλά αρνήθηκε οποιονδήποτε περαιτέρω σχολιασμό.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της επιτροπής ενέργειας του ιρανικού κοινοβουλίου, Malek Chariati, σχολίασε ότι πρόκειται για πράξη δολιοφθοράς.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν φέρεται να ετοιμάζεται να προσφέρει στο Ιράν μία νέα συμφωνία που θα προβλέπει ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων με αντάλλαγμα η Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να μην επιδιώξει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του 2015 αποτέλεσε την κορυφαία ενέργεια του προέδρου Ομπάμα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά γρήγορα η συγκεκριμένη συμφωνία περιορίστηκε σημαντικά από τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προτίμησε μία διαχείριση του Ιράν δια της πυγμής και προσπαθώντας να «στραγγαλίσει» την οικονομία του.

Σε αυτό το κλίμα έφτασε στο Τελ Αβίβ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, θέλοντας εν μέρει να προωθήσει τη νέα θέση της αμερικανικής κυβέρνησης στους σκεπτικιστές Ισραηλινούς αξιωματούχους οι οποίοι φοβούνται ότι ακόμη και ένα υποβαθμισμένο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα προσέφερε κάλυψη για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων που θα μπορούσαν να έχουν εμβέλεια μέχρι τις μεσογειακές ακτές.

Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκάντζ δήλωσε: «Θα εργαστούμε στενά με τους Αμερικανούς συμμάχους μας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία με το Ιράν θα εξασφαλίζει τα ζωτικά συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ, θα αποτρέπει μία επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή και βεβαίως θα προστατεύει το κράτος του Ισραήλ».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβερνοεπίθεση στη Natanz έγινε πέντε ημέρες μετά από μία ισραηλινή επίθεση με νάρκες θαλάσσης εναντίον Ιρανικού εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα. Υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης ισχυρίζονται ότι το εν λόγω πλοίο λειτουργούσε σαν σκάφος διοίκησης και ελέγχου για την υποστήριξη των ανταρτών Χούθι που στηρίζει η Τεχεράνη στον εμφύλιο της Υεμένης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο