Οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών μπορεί να αλλάξουν για διάφορους λόγους. Ο πληθωρισμός είναι ένα μέγεθος το οποίο δείχνει το ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών σε μια οικονομία.
Όταν παρατηρείται γενική αύξηση τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών (και όχι μόνο ορισμένων προϊόντων), τότε μπορούμε να μιλάμε για τον πληθωρισμό. Όταν παρατηρείται μείωση των τιμών, μιλάμε για τον αποπληθωρισμό.
Αποτέλεσμα του πληθωρισμού είναι ότι με την ίδια αξία χρημάτων μπορούμε να αγοράσουμε λιγότερα πράγματα, αφού οι τιμές στην οικονομία έχουν αυξηθεί. Το αντίθετο συμβαίνει με τον αποπληθωρισμό.
Για τη μέτρηση του πληθωρισμού υπολογίζεται η αξία βασικών αγαθών καθημερινής χρήσης (τρόφιμα, βενζίνη, εφημερίδες, κ.λπ.), διαρκή αγαθά (ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κ.λπ.) και υπηρεσίες (ασφάλειες, ενοίκια κατοικιών, κομμωτήρια, κ.λπ.), τα οποία συνήθως ονομάζονται «καλάθι της νοικοκυράς».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει ως στόχο ρυθμό πληθωρισμού ένα ποσοστό κάτω από το 2% και κοντά σε αυτό.
Δηλαδή οι τιμές της οικονομίας να αυξάνονται κατά περίπου 2% κάθε έτος. Για το Μάρτιο του 2021 ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία ήταν της τάξης του -1,6%, που σημαίνει ότι οι τιμές στην οικονομία μειώθηκαν κατά το ποσοστό αυτό σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (πρόκειται δηλαδή για αποπληθωρισμό).
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών
Latest News
Πιο αισιόδοξες οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία – Οι νέες προβλέψεις
Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Ιανουαρίου 2025 σκιαγραφούν μια βελτιωμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2024
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Διοργανώνει Ημερίδα Ισότιμης Πρόσβασης
Η εκδήλωση θα εστιάζει στην ευαισθητοποίηση για τις αναπηρίες και τις μαθησιακές δυσκολίες
Απομακρύνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία για το 2025
Σύμφωνα με την Oxford Economics, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση το 2025 βρίσκονται κάτω από 10%
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Κωνσταντίνος Δράκος: Κρυπτονομίσματα και οι τάσεις
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Δράκο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι 4 λόγοι ανόδου των τιμών ενέργειας – Το καλό και το κακό σενάριο
Η διατήρηση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη