Τα έσοδα για τις τράπεζες προκύπτουν από τα δάνεια που δίνουν σε άτομα ή επιχειρήσεις και για τα οποία οι τράπεζες ζητούν τόκους επί των δανείων αυτών.
Όταν ένα δάνειο αποπληρώνεται με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο αντισυμβαλλομένων (πληρωμή της δόσης κάθε μήνα από το δανειολήπτη στο δανειστή) τότε το δάνειο χαρακτηρίζεται ως εξυπηρετούμενο.
Όταν όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δανειολήπτης είναι απίθανο να αποπληρώσει το δάνειο ή ότι δεν έχει καταβάλει τις συμφωνηθείσες δόσεις για πάνω από 90 ημέρες, τότε ένα δάνειο χαρακτηρίζεται ως «κόκκινο» δάνειο ή αλλιώς μη εξυπηρετούμενο δάνειο ή επισφαλές δάνειο.
Ένα μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων μειώνει την κερδοφορία των τραπεζών και θέτει εμπόδια σε περεταίρω χρηματοδότηση νέων δανείων.
Με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 στην ελληνική οικονομία το 25,5% των δανείων ήταν κόκκινα δάνεια, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις χώρες της Ευρωζώνης είναι μόλις 2,63%.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών
Latest News
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ με τα επιτόκια το 2025
Η Oxford Economics σημειώνει ότι οι μειώσεις των 25 μονάδων βάσης πιθανότατα θα συνεχιστούν στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του 2025
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024