Τα έσοδα για τις τράπεζες προκύπτουν από τα δάνεια που δίνουν σε άτομα ή επιχειρήσεις και για τα οποία οι τράπεζες ζητούν τόκους επί των δανείων αυτών.
Όταν ένα δάνειο αποπληρώνεται με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο αντισυμβαλλομένων (πληρωμή της δόσης κάθε μήνα από το δανειολήπτη στο δανειστή) τότε το δάνειο χαρακτηρίζεται ως εξυπηρετούμενο.
Όταν όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δανειολήπτης είναι απίθανο να αποπληρώσει το δάνειο ή ότι δεν έχει καταβάλει τις συμφωνηθείσες δόσεις για πάνω από 90 ημέρες, τότε ένα δάνειο χαρακτηρίζεται ως «κόκκινο» δάνειο ή αλλιώς μη εξυπηρετούμενο δάνειο ή επισφαλές δάνειο.
Ένα μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων μειώνει την κερδοφορία των τραπεζών και θέτει εμπόδια σε περεταίρω χρηματοδότηση νέων δανείων.
Με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 στην ελληνική οικονομία το 25,5% των δανείων ήταν κόκκινα δάνεια, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις χώρες της Ευρωζώνης είναι μόλις 2,63%.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών
Latest News
Πιο αισιόδοξες οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία – Οι νέες προβλέψεις
Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Ιανουαρίου 2025 σκιαγραφούν μια βελτιωμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2024
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Διοργανώνει Ημερίδα Ισότιμης Πρόσβασης
Η εκδήλωση θα εστιάζει στην ευαισθητοποίηση για τις αναπηρίες και τις μαθησιακές δυσκολίες
Απομακρύνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία για το 2025
Σύμφωνα με την Oxford Economics, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση το 2025 βρίσκονται κάτω από 10%
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Κωνσταντίνος Δράκος: Κρυπτονομίσματα και οι τάσεις
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Δράκο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι 4 λόγοι ανόδου των τιμών ενέργειας – Το καλό και το κακό σενάριο
Η διατήρηση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη