Το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί μια προσπάθεια να μειώσουν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Ουσιαστικά οι τράπεζες μετατρέπουν τα κόκκινα δάνειά τους σε τίτλους, τους οποίους ένας ειδικός φορέας για το σκοπό αυτό πουλάει σε επενδυτές.
Στόχος είναι η προσέλκυση μεγάλου πλήθους επενδυτών και η στήριξη των τραπεζών στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους. Η εφαρμογή του σχεδίου άρχισε το Δεκέμβριο του 2019 (Νόμος 4649/16-12-19).
Από την έναρξη του σχεδίου έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για την ελληνική οικονομία καθώς από το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε μειωθεί από 43% των δανείων στο τέλος του 2019 σε 25,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Το θετικό για τους δανειολήπτες είναι ότι η τιμή κτήσης των κόκκινων δανείων από τους επενδυτές είναι σχετικά χαμηλή και έτσι υπάρχουν περιθώρια για ευνοϊκές ρυθμίσεις σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών
Latest News
Πιο αισιόδοξες οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία – Οι νέες προβλέψεις
Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Ιανουαρίου 2025 σκιαγραφούν μια βελτιωμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2024
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Διοργανώνει Ημερίδα Ισότιμης Πρόσβασης
Η εκδήλωση θα εστιάζει στην ευαισθητοποίηση για τις αναπηρίες και τις μαθησιακές δυσκολίες
Απομακρύνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία για το 2025
Σύμφωνα με την Oxford Economics, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση το 2025 βρίσκονται κάτω από 10%
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Κωνσταντίνος Δράκος: Κρυπτονομίσματα και οι τάσεις
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Δράκο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι 4 λόγοι ανόδου των τιμών ενέργειας – Το καλό και το κακό σενάριο
Η διατήρηση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη