Το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής και κατανάλωσης στην ΕΕ θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Γεωργίας. Το νέο σχέδιο δράσης στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής και κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, στην αύξηση στο 25% της βιολογικής γεωργίας έως το 2030, καθώς και στη σημαντική αύξηση της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας.
Ο αρμόδιος Επίτροπος Janusz Wojciechowski θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης 2021-2027 για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ που εγκρίθηκε στις 25 Μαρτίου και το οποίο συνδέεται στενά με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και τις στρατηγικές για τη βιοποικιλότητα και το Farm to Fork. Στη συνέχεια θα εξεταστεί από τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας.
Η βιολογική γεωργία είναι μια γεωργική μέθοδος που στοχεύει στην παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιώντας φυσικές ουσίες και διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι τείνει να έχει περιορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς ενθαρρύνει την υπεύθυνη χρήση ενέργειας και φυσικών πόρων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση των περιφερειακών οικολογικών ισορροπιών, την ενίσχυση της γονιμότητας του εδάφους και τη διατήρηση της ποιότητας του νερού. Επιπλέον, οι κανόνες βιολογικής καλλιέργειας ενθαρρύνουν ένα υψηλό επίπεδο καλής διαβίωσης των ζώων και απαιτούν από τους αγρότες να καλύψουν τις ειδικές ανάγκες συμπεριφοράς των ζώων.
Η βιολογική γεωργία είναι ένας τύπος γεωργίας που υποστηρίζεται από την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) και την πολιτική υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ που μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση της φιλοδοξίας της Πράσινης Συμφωνίας. Συγκεκριμένα, παίζει ρόλο στη μετάβαση στην αειφόρο παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων και συμβάλλει στην προστασία της φύσης και στην αναστροφή της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων. Παράλληλα, ανταποκρίνεται επίσης στις αυξανόμενες κοινωνικές απαιτήσεις για ποιοτικά τρόφιμα που παράγονται με υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα, βιοποικιλότητα και πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων, που αναγνωρίζονται από τις μελλοντικές προτάσεις της ΚΓΠ και από τις στρατηγικές Farm to Fork και Biodiversity.
Latest News
Ποιο είναι το μεγαλύτερο διατροφικό πρόβλημα στην Ευρώπη;
Τι απαντά ο δημιουργός του Nutri-Score για τα λόμπι - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία των Ευρωπαίων
Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε παραγωγούς
Για όσους παραγωγούς υπάρξουν εκκρεμότητες μετά τη σημερινή πληρωμή, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες
Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση της νέας ΚΑΠ – Ποιες αλλαγές έρχονται
Οι αλλαγές στο ΣΣ ΚΑΠ είναι προς όφελος των παραγωγών και συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του, δήλωσε ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας
Παρατείνεται η ισχύς των αδειών φύτευσης αμπέλου
Ποια δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν στις ΔΑΟ/ΔΑΟΚ για τις άδειες φύτευσης στο αμπέλι - Όλη η διαδικασία
Στα 1,8 εκατ. ευρώ η ενίσχυση για τη μελισσοκομία στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους
Σε τι ποσό θα κυμανθεί ανά επιλέξιμη κυψέλη η ενίσχυση για τη μελισσοκομία - Οι δικαιούχοι και οι όροι επιλεξιμότητας
Ενεργοποιείται από τον ΕΛΓΑ το RF στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών
Υπογράφηκε σχετική σύμβαση μεταξύ του ΕΛΓΑ και της αρμόδιας Τράπεζας, προκειμένου μέχρι τέλος του χρόνου να διευθετηθεί το εν λόγω ζήτημα
Μεγάλες απώλειες για το σιτάρι - Σε πτωτική πορεία η τιμή
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο υποχωρούν για έκτη ημέρα
Αποσαφήνιση των διατάξεις για τις δασικές εκτάσεις με γεωργική δραστηριότητα ζητά η ΕΘΕΑΣ
Τι ειπώθηκε σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για τις δασικές εκτάσεις με γεωργική δραστηριότητα – Οι προτάσεις που κατέθεσε η ΕΘΕΑΣ
Τα τρία βήματα για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Στο ερώτημα για το πώς θα καταστεί η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ διαφανής και αντικειμενική απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας
Πώς ο πληθωρισμός τρύπησε τα δίχτυα της κατανάλωσης θαλασσινών – Πόσα ξοδεύουμε το χρόνο [γράφημα]
Τις τάσεις στην αγορά στα φρέσκα θαλασσινά και ψάρια αποκαλύπτει νέα έκθεση της ΕΕ – Ποια προϊόντα κερδίζουν έδαφος