Η παγκόσμια αύξηση που καταγράφεται στη ζήτηση για commodities από σιτηρά μέχρι άνθρακα, πυροδότησε μια ισχυρή ανάκαμψη στην ναυτιλιακη αγορά χύδην ξηρού φορτίου.

Τόσο τα επίπεδα εμπορευματικών μεταφορών όσο και τα κέρδη ανήλθαν σε ρεκόρ αρκετών ετών, και το ισχυρό αυτό momentum δείχνει ότι συνεχίζεται και ξατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Από τις αρχές του έτους, οι κατά μέσο όρο ναύλοι για τα Capesizes αγγίζουν τα $18.000/ημέρα, παρουσιάζοντας αύξηση 40% σε σχέση με πέρυσι.

Παρά το γεγονός ότι οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να είναι μεγάλες λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, πολλές χώρες ανακάμπτουν οικονομικά και ανασυγκροτούν τα αποθέματα εμπορευμάτων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν  ότι αποστολές θα αυξηθούν περαιτέρω το 2ο τρίμηνο, ενώ τα ναύλα θα παραμείνουν σταθερά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η IHS Markit σε πρόσφατη εκτίμησή της προβλέπει αύξηση 6,5% της πραγματικής αξίας του παγκόσμιου εμπορίου το 2021, ενώ για το 2022 η ανάπτυξη του εμπορίου εκτιμάται στο 4,3%. Σε όρους όγκου το παγκόσμιο εμπόριο θα αγγίξει τους 14,5 δισ. μετρικούς τόνους φέτος και τους 15 δισ. μετρικούς τόνους το 2022

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ποντοπόρος