Η Alibaba μπαίνει σε μια μακρά περίοδο επιτήρησης. Το πρόστιμο 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που της επιβλήθηκε επειδή εμπόδιζε τη χρήση ανταγωνιστικών ιστότοπων από πωλητές που χρησιμοποιούν τις δικές της υπηρεσίες είναι μια σχετικά ελαφριά ποινή για την κατάχρηση της κυριαρχίας που απολαμβάνει ο κινεζικός διαδικτυακός γίγαντας στην αγορά. Όμως, οι διαταγές για την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού αυξάνουν την προοπτική για περαιτέρω αλλαγές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Σε συνδυασμό με την κατάρρευση της αρχικής δημόσιας προσφοράς της χρηματοοικονομικής της θυγατρικής Ant, το Πεκίνο αντιμετωπίζει σκληρά τους τεχνολογικούς γίγαντες.

 Το αφεντικό της Alibaba Daniel Zhang και ανώτατα στελέχη, τη Δευτέρα, διαβεβαίωσαν τους επενδυτές ότι τα ρυθμιστικά προβλήματα της εταιρείας είναι παρελθόν προκαλώντας άνοδο των μετοχών της κατά 5% στο Χονγκ Κονγκ. Μετά από μια έρευνα τεσσάρων μηνών, η κρατική ρυθμιστική αρχή για την αγορά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ετήσια έσοδα της Alibaba αντιπροσώπευαν πάνω από το 70% των εσόδων των 10 κορυφαίων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ 2015 και 2019 και εξέθεσαν το πώς τιμωρεί εμπόρους για επιχειρηματικές δραστηριότητες με αντίπαλους της.

 Η άμεση χρηματική ποινή είναι ένα διαχειρίσιμο κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας έναντι των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ελεύθερων ταμειακών διαθεσίμων που η Alibaba αναμένεται να έχει τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Η ρυθμιστική αρχή διεκδικεί μόλις το 4% των εγχώριων εσόδων της Alibaba για το 2019. Αυτό είναι το ήμισυ του ποσοστού προστίμου που το 2015 επέβαλε στην αμερικανική κατασκευάστρια μικροτσίπ Qualcomm που έφτασε τα 975 εκατομμύρια δολάρια, και πολύ χαμηλότερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο 10%.

 Ωστόσο, αφήνει μια δαμόκλειο σπάθη να επικρέμεται πάνω από την Alibaba. Η εταιρεία θα πρέπει να υποβάλλει ετήσιες αυτό-αξιολογήσεις στις αρχές για τα επόμενα τρία χρόνια. Και παρόλο που ο έλεγχος επικεντρώθηκε στενά στον εξαναγκασμό των εμπόρων σε αποκλειστικές με αυτήν συναλλαγές, οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν από την Alibaba να κάνει «διεξοδικές διορθώσεις» βάσει λεπτομερών οδηγιών που κυμαίνονται από την καθοδήγηση της ανάπτυξης υγιούς ανταγωνισμού και καινοτομίας για ολόκληρη τη βιομηχανία έως το άνοιγμα των δεδομένων της.

 Η έλλειψη λεπτομερειών είναι δυσοίωνη: Η Alibaba χρησιμοποιεί δεδομένα στην κύρια δραστηριότητά της για να βοηθήσει τους πωλητές να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες, καθώς και σε νεοφυείς επιχειρήσεις σε τομείς όπως τα logistics και το cloud computing. Οι ασαφείς ρυθμιστικές απαιτήσεις θέτουν τέτοια θέματα στο έλεος των ιδιοτροπιών αξιωματούχων.

Το γεγονός αυτό έρχεται καθώς το μερίδιο της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba πελεκάται από νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Pinduoduo και καθώς μια μεταστροφή προς τη διατήρηση μεγαλυτέρων αποθεμάτων και τα logistics συμπιέζουν τα περιθώρια. Οι συνολικές ετήσιες αποδόσεις των μετόχων είναι μόλις το ένα τρίτο του κορυφαίου ανταγωνιστή της JD.com για μια περίοδο τριών ετών. Ένα πρόστιμο ρεκόρ στέλνει το μήνυμα ότι η Κίνα είναι έτοιμη να αποκτήσει μεγαλύτερο λόγο για το πώς λειτουργούν οι ισχυρές ιδιωτικές εταιρείες.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners