
H νοτιοαφρικανική παραλλαγή Β.1.351 του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι καλύτερη από τις άλλες γνωστές παραλλαγές του στο να διαπερνά τις άμυνες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ανακοίνωσαν Ισραηλινοί επιστήμονες.
Παρόλα αυτά, αν και σύμφωνα με τη νέα μικρή μελέτη, η νοτιοαφρικανική παραλλαγή φαίνεται σχετικά πιο ικανή στο να μολύνει ακόμη και εμβολιασμένους ανθρώπους, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε έναν εμβολιασμένο άνθρωπο.
Η νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και τον μεγαλύτερο ισραηλινό οργανισμό παροχής υγείας Clalit, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό (υπάρχει προδημοσίευση στο medRxiv), συνέκρινε περίπου 400 μη εμβολιασμένους ανθρώπους που αρρώστησαν από Covid-19, με άλλους τόσους ίδιας ηλικίας και φύλου που είχαν κάνει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου και οι οποίοι επίσης είχαν διαγνωσθεί με κοροναϊό, σύμφωνα με τα πρακτορεία Γαλλικό και Reuters.
Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή ευθύνεται για λιγότερο από 1% των κρουσμάτων στο Ισραήλ, όμως μεταξύ των 150 ατόμων της νέας μελέτης που είχαν πλήρως εμβολιασθεί με δύο δόσεις, το ποσοστό όσων είχαν μολυνθεί από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, ήταν περίπου οκταπλάσιο (5,4%) σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους (0,7%).
«Αυτό σημαίνει», κατά τους ερευνητές, «ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, αν και άκρως προστατευτικό, πιθανώς δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του κοροναϊού».
«Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή είναι ικανή, σε ένα βαθμό, να διαπερνά την προστασία του εμβολίου», ανέφερε ο καθηγητής ‘Αντι Στερν της Σχολής Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Διευκρίνισε ότι η μελέτη δεν αξιολόγησε κατά πόσο οι πλήρως εμβολιασμένοι που μολύνθηκαν από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή (οκτώ συνολικά), εκδήλωσαν σοβαρή νόσο. «Από τη στιγμή που βρήκαμε ένα πολύ μικρό αριθμό εμβολιασμένων μολυσμένων από την παραλλαγή Β.1.351, δεν έχει νόημα στατιστικά να αναφέρουμε τις εκβάσεις της νόσου», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η νέα μελέτη περιέλαβε ένα πολύ μικρό δείγμα ανθρώπων μολυσμένων με τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή λόγω της σπανιότητας της τελευταίας στη χώρα. Στο Ισραήλ , όπως και σε άλλες χώρες, έχει πια επικρατήσει σχεδόν πλήρως η «βρετανική» παραλλαγή του κορωνοϊού.
«Ακόμη κι αν η νοτιοαφρικανική παραλλαγή πράγματι διαπερνά την προστασία του εμβολίου, δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως στον πληθυσμό», δήλωσε ο δρ Στερν, εκτιμώντας ότι η πιο μεταδοτική «βρετανική» παραλλαγή μπορεί να «μπλοκάρει» τη νοτιοαφρικανική.
Επίσης οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η έρευνα τους δεν σκόπευε να εξάγει γενικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι οποιασδήποτε παραλλαγής, καθώς εστίασε μόνο σε ανθρώπους που είχαν ήδη διαγνωσθεί θετικοί για λοίμωξη από κοροναϊό. Δύο μελέτες που είχαν δημοσιευθεί το Φεβρουάριο στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» και είχαν πραγματοποιηθεί από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna, είχαν δείξει ότι η παρουσία αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό ήταν μικρότερη στους ανθρώπους που είχαν εκτεθεί στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, μια ένδειξη για μειωμένη προστασία.
Η νέα ισραηλινή μελέτη είναι η πρώτη αξιολόγηση με βάση πραγματικά δεδομένα για την ικανότητα της εν λόγω παραλλαγής να παρακάμπτει το εμβόλιο. Η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει τη νέα μελέτη.
Η εμβολιαστική εκστρατεία του Ισραήλ έχει καλύψει περίπου 5,3 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας με την πρώτη δόση και 4,9 εκατομμύρια ή το 53% του πληθυσμού των 9,3 εκατομμυρίων με δύο δόσεις. Ήδη η χώρα δρέπει τους καρπούς του μαζικού εμβολιασμού, χαλαρώνοντας πολλούς από τους προηγούμενους περιορισμούς που είχε επιβάλει στους πολίτες. Περίπου το ένα τρίτο των Ισραηλινών είναι κάτω των 16 ετών, συνεπώς δεν έχουν συμπεριληφθεί μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα εμβολιασμού.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Στην κορυφή της Ευρώπης ο Εμμανουήλ Καραλής
Ο «Μανόλο» συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Ολλανδία

100 χρόνια Ολυμπιακός- Ο χρυσός αιώνας του «Θρύλου»
Ο Ολυμπιακός συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με ένα επικό τριήμερο εκδηλώσεων

Οι 3+1 λόγοι για να αλλάξει κάποιος δουλειά
Γιατί να αφήσει κάποιος τη δουλειά του για μια άλλη - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Τα 100 εκατομμύρια του Στίβεν Έι Σμιθ και το… πέσιμο του «μπαμπά» Λεμπρόν Τζέιμς
Ο Στίβεν Έι Σμιθ θα έχει να το λέει με την χθεσινή μέρα να του επιφυλάσσει τα πάντα αφού υπέγραψε νέο πενταετές συμβόλαιο με το ESPN αλλά είχε και επεισόδιο με τον Λεμπρόν Τζέιμς.

Μήπως οι influencers… βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας;
Οι «ιατρικές» αναρτήσεις στα social media είναι συχνά παραπλανητικές. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τους… σύγχρονους κομπογιαννίτες των social media;

Γυναίκες και καριέρα: Ο μακρύς δρόμος της επαγγελματικής ισότητας [γράφημα]
Αν και έχουν γίνει βήματα προς την κατάκτηση της ισότητας, η εξίσωση «γυναίκες και καριέρα» είναι δύσκολη - Oι τελευταίες έρευνες

Σπάνιες φανέλες των Μάικλ Τζόρνταν και Κόμπι Μπράιαντ θα πωληθούν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ
Η αγορά συλλεκτικών αντικειμένων έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, όπου τα εξαιρετικά σπάνια αντικείμενα -συχνά από τις πρώτες σεζόν των παικτών- έχουν ανέβει σε μια υψηλή στάθμη τιμών

Έκθεση UEFA: Τα υψηλότερα μισθολόγια, οι πλουσιότερες ομάδες και τα κέρδη από το Champions League
Στην έκθεση της UEFA για τα μισθολόγια αποκαλύπτεται με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο η τεράστια διαφορά μεταξύ πλούσιων και φτωχών συλλόγων

Συνεργασία adidas – ΠΑΕ Ολυμπιακός: Συλλεκτική επετειακή εμφάνιση για τα 100 χρόνια της ομάδας
Εμπνευσμένη από την πορεία της ομάδας και τις χαρακτηριστικές ερυθρόλευκες εντός έδρας εμφανίσεις της

Δύο φορές πιο σημαντική η υβριδική εργασία από τη γονική άδεια - Τι δείχνει έρευνα
Τα ευρήματα έρευνας της IWC επιβεβαιώνουν ότι η υβριδική εργασία συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση της ισότητας των φύλων