Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν νέο ρεκόρ την Πέμπτη και οι αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, καθώς οι τιμές παραμένουν χαμηλές σε σύγκριση με τις ΗΠΑ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανήλθε στο υψηλό των 438,29 μονάδων, ξεπερνώντας τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2020, λίγο πριν αρχίσουν να  διαφαίνονται οι επιπτώσερις της πανδημίας.  Πρόκειται για μία τιμή κατά 55% υψηλότερη από το χαμηλό της πανδημίας που καταγράφηκε στις 18 Μαρτίου του περασμένου έτους.

«Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι εξαιρετικά φθηνές, γεγονός που τις καθιστά ελκυστικές για θετικές αποδόσεις», ανέφεραν αναλυτές της BCA.

Οι αναλυτές της JP Morgan ανακοίνωσαν προ ημερών, ότι βλέπουν άνοδο της τάξης του 3% στο Stoxx 600 φέτος, ενώ αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι ο εν λόγο δείκτης θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 7% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ωστόσο ο Ρότζερ Τζόουνς, αναλυτής στην London and Capital, δεν συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία. Μιλώντας στο CNBC υπογραμμίζει ότι δεν αποκλείεται ο δείκτης να δεχθεί πιέσεις αν οι κερδοφορίες των εταιρειών δεν ανταποκριθούν στις προβλέψεις της αγοράς

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναμένεται να έχουν καλές αποδόσεις τους επόμενους μήνες, με τους αναλυτές της Goldman Sachs να προβλέπουν αύξηση 40% κέρδη ανά μετοχή στην Ευρώπη φέτος.

Οι εταιρείες φαίνεται να ωφελούνται καθώς η οικονομία ανακάμπτει και η εκστρατεία εμβολιασμού της ενισχύεται.

Οι αναλυτές της Goldman ανέφεραν ότι η ζώνη του ευρώ αναμένεται να «ανακάμψει απότομα» το καλοκαίρι .

Η διάθεση εμβολίων είναι ζωτικής σημασίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες ήταν πιθανό να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την κρίση το 2022. Το Ταμείο αναμένει ότι η ευρωπαϊκή  ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,9% το επόμενο έτος, αλλά αυτή η προοπτική εξαρτάται από την επιτυχή διάθεση των εμβολίων.

«Είναι αβέβαιο ακόμα πόσο γρήγορα μπορεί να νικήσει το τρίτο κύμα, που δεν έχουμε περιλάβει στις προβλέψεις μας και αυτό είναι σίγουρα ένα μειονέκτημα», δήλωσε ο Alfred Kammer, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ  στο CNBC.

«Επιβαρυντικά αναμένεται επίσης να λειτουργήσει αν η πορεία των εμβολιασμών είναι πιο αργή από αυτή που αρχικά αναμένεται», είπε, προσθέτοντας: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι ο ιός θα μας εκπλήξει ξανά».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού σε χώρες της ΕΕ έως το καλοκαίρι, αλλά αυτή η πρόβλεψη θα εξαρτηθεί επίσης από το εάν οι παραγωγοί των εμβολίων θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες παράδοσης.

Με πληροφορίες από το CNBC

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Θετικά πρόσημα, άλμα για την Ericson
Αγορές |

Ανοδικά οι ευρωαγορές, άλμα για την Ericsson

Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, προσπαθώντας να συνεχίσουν την αντίδραση που άρχισαν χτες μετά από αρκετές ημέρες πιέσεων. Οι δείκτες Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να κερδίζει κατά 0,95%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,49% στις 8.263 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,11% […]