Η σταδιακή μετάβαση των ισχυρότερων οικονομικά χωρών από την εποχή των lockdown στην περίοδο της μετά την πανδημία ανάπτυξης, μετά την άνοδο των μετοχών παγκόσμια, έχει τελευταία προκαλέσει την εμφάνιση μεικτής εικόνας στα χρηματιστήρια. Οι επενδυτές φαίνεται πως αναζητούν κατεύθυνση λόγω αλλαγών στο πλαίσιο της οικονομικής δραστηριότητας.

Η εικόνα των μεταβολών στην Ευρώπη χθες, περιλάμβανε πτωτικούς δείκτες όπως οι DAX και FTSE MIB και ανοδικούς όπως οι CAC, FTSE100 και ΙΒΕΧ. Στη Wall Street o Dow Jones ενισχύθηκε +0,16%, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,41% και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,99%. Στην Ασία πτώση εμφάνιζαν τα Κινέζικα χρηματιστήρια και της Βομβάης, ενώ κέρδη είχαν της Αυστραλίας και της Ν Κορέας με τον ΝΙΚΚΕΙ να αλλάζει πρόσημα στην οριακή του μεταβολή.

Τράπεζες και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο

Για πρώτη μέρα αποτυπώθηκαν εντυπωσιακές κινήσεις στις μετοχές του FTSEM και για ορισμένες εκτός της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι ΑΤΤΙΚΑ +23,26%, ΜΙΓ +14,88%, ΙΝΤΚΑ +10,32%, ΡΕΒΟΙΛ +8,37%, ΕΚΤΕΡ +5,16%, ΑΣΚΟ 3,96% και ΚΑΜΠ +4,73%, από τους τίτλους με αξιόλογη αξία ημερήσιων συναλλαγών. Για την υπέρβαση των 900 μονάδων, φάνηκε ότι στις καθοδικές μετοχές του FTSE25 φιλοξενήθηκαν πολλές πτωτικές την Τρίτη και αντιστρόφως.

Αρκετοί χρηματιστηριακοί παράγοντες υπογραμμίζουν την κυκλική εναλλαγή των πιέσεων ή της αυξημένης ζήτησης στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης σε ένα rotation για να κρατηθούν τα επίπεδα που με κόπο και βάσανα κατακτήθηκαν. Οι Τράπεζες ανέλαβαν κυρίαρχο ρόλο όπως είναι φυσικό, γιατί έχουν μεγάλο συντελεστή βαρύτητας για την τιμή των βασικών δεικτών. Αλλά αδυνάτισαν τον συντελεστή εμπιστοσύνης των ιδιωτών επενδυτών προς τον κλάδο.
Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι οι συνεδριάσεις του Απριλίου άφησαν έξω όσους δεν πίστεψαν πως ήταν η ώρα να αποκτήσει και η δική μας αγορά ανοδική τάση με διάρκεια. Αρκετοί επίσης χωρίς κραυγές και γκρίνια για ευνόητους λόγους, δηλώνουν ότι απογοητεύθηκαν από τις προϋποθέσεις για την προστασία των παλαιών μετόχων στην ΑΜΚ της ΠΕΙΡ.

Σχόλια αναλυτών

Τι αναφέρει η Merit για τα χθεσινά εταιρικά αποτελέσματα.

JUMBO: Πολύ καλά αποτελέσματα, τα οποία ξεπέρασαν τόσο τις εκτιμήσεις μας όσο και του consensus σε επίπεδο λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας και με αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών και του καθαρού ταμείου. Πιο συγκεκριμένα, ο εν. κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €694εκ. (-18% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα €209εκ. (-19%) και τα καθαρά κέρδη στα €138.7εκ. (-22%). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά €45εκ. σε ετήσια βάση στα €153.8εκ. λόγω της αύξησης των λειτουργικών ταμειακών ροών κατά €28εκ. και της μείωσης των επενδύσεων κατά €19εκ.

Το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά €28εκ. στα €359εκ. το 2020. Ο όμιλος λειτουργεί 80 καταστήματα σε Ελλάδα (52), Κύπρο (5), Βουλγαρία (9) και Ρουμανία (14) και 28 καταστήματα μέσω συνεργασιών σε Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Σκόπια, Βοσνία και Μαυροβούνιο. Η διοίκηση σχεδιάζει το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στην Ελλάδα (9.000 τ.μ.) και ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα στην Ρουμανία (12.500 τ.μ.), στο οποίο θα στεγαστούν αποθήκες και υπηρεσίες (33.000 τ.μ.) του e-jumbo της Ρουμανίας. Το ΔΣ θα προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων την καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής μικτού ποσού €0.47/μετοχή, μετά την περίοδο τριών μηνών αδιάλειπτης και ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων. Η μικτή μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 2.9%.

LAMDA DEVELOPMENT: Αδύναμα τα αποτελέσματα, όπως αναμενόταν, εξαιτίας του lockdown. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €36.9εκ. (-42.6% σε ετήσια βάση) και οι καθαρές ζημίες στα €51.7εκ. έναντι κερδών €49.9εκ. το 2019, λόγω των ζημιών από την αποτίμηση ακινήτων ύψους €43.3εκ. Η καθαρή αξία ενεργητικού ανήλθε σε €6.23/μετοχή από €6.54/μετοχή το 2019 (-4.7% σε ετήσια βάση).

Η βραχυπρόθεσμη τάση

Οι εγχώριοι παράγοντες παρακολούθησαν την αγορά να περνά σε κλείσιμο τις 902 μονάδες χωρίς να αλλάξουν κατόπιν τις βασικές προσδοκίες τους και τις εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Τα διεθνή και τα αποτελέσματα των εισηγμένων θεωρούν άξονα των επενδυτικών αποφάσεων περιμένοντας και κάποια διόρθωση.

Η Beta Sec. αναφέρει: “Τα αποτελέσματα παραμένουν στο επίκεντρο, με τις ενημερώσεις για τις προοπτικές και οι προτάσεις για τα μερίσματα να στηρίζουν τους καλούς όγκους συναλλαγών και το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Περιμένουμε αυτή η τάση να διατηρηθεί”.

Η Leon Depolas Sec. εκτιμά: “Στις ΗΠΑ, η οριακά υψηλότερη των εκτιμήσεων μέτρηση του ΔΤΚ, αντισταθμίστηκε από την πετυχημένη δημοπρασία 30ετους ομολόγου, οδηγώντας S&P 500 και Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά. Ενεργό παραμένει το ανοδικό momentum εντός και εκτός, παρά τα όποια εμπόδια στην πορεία του εμβολιασμού, ενώ συνεχίζονται στο εσωτερικό οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων με τις Lamda και Jumbo να ανακοινώνουν μετά την συνεδρίαση. Ως φυσιολογική κρίνεται η όποια πιθανή διόρθωση τιμών στον ΓΔΧΑ βραχυπρόθεσμα”.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: «Ο ΓΔ πραγματοποίησε την ανοδική κίνηση ως την περιοχή των 900 – 910 μονάδων, που αναφέραµε στο προηγούμενο σχόλιό µας. Σε αυτά τα επίπεδα αναµένουµε βραχυχρόνια συσσώρευση, µε τις 910 µονάδες να αποτελούν την ουσιαστική αντίσταση. Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης των 910 µονάδων, η επόµενη αντίσταση εντοπίζεται στις 945 μονάδες. Ο ΔΤΡ µετά το νέο υψηλό 52 εβδοµάδων στις 575 µονάδες, υπερκέρασε τις 600 µονάδες, σε πορεία προς την πρώτη αντίσταση των 620 µονάδων. Η οριστική διάσπαση των 575 µονάδων επιβεβαίωσε την ανοδική τάση και το κύµα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε περίπτωση διόρθωσης της ανοδικής κίνησης, αναµένεται στήριξη στις 555 µονάδες, αλλά η διόρθωση φαίνεται πιο πιθανή από υψηλότερα επίπεδα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών