
Η Ελλάδα αναμένεται ότι να είναι ένας από τους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, σημειώνοντας πως οι επενδυτές γνωρίζουν ήδη τα πλεονεκτήματα που επιφέρει για τη χώρα, κάτι που εξηγεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η οποία σημειώνει άνοδο 12% από τις αρχές του έτους και περίπου 63% από την έναρξη του πρώτου lockdown στη χώρα, τον Μάρτιο του 2020.
«Βλέπουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στους τομείς της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των ακινήτων, της ενέργειας και των τροφίμων και ποτών, καθώς και στις τράπεζες», ανέφερε, σημειώνοντας, πως το χρηματιστήριο, εξετάζει εάν υπάρχει αξία για την προσθήκη προϊόντων για αυτούς τους τομείς.
Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι πάνω από το 37% των επιχορηγήσεων θα διατεθούν σε «πράσινα έργα», με το υπόλοιπο να πηγαίνει σε έργα ψηφιακής μετάβασης, σε επενδύσεις αλλά και σε δράσεις για την απασχόληση, την εκπαίδευση και σε μέτρα κοινωνικής συνοχής, με τους επενδυτές στο ΧΑ να επικεντρώνονται ιδίως στις εταιρείες ενέργειας, δεδομένης της δυναμικής των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.
Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια μπορούν να προσφέρουν σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία, η οποία υποχώρησε περίπου κατά 25% κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους και επιπλέον 8,2% πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών επεξεργάζεται επίσης τη δημιουργία ως τον Οκτώβριο ενός νέου δείκτη με βάση τα κριτήρια περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) για να βοηθήσει τους επενδυτές να εντοπίσουν τις εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς.
Η συμμετοχή στον δείκτη θα βασίζεται στην ευαισθησία των εταιρειών να παρέχουν στην επενδυτική κοινότητα πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα στους παραπάνω τομείς, ανέφερε ο επικεφαλής του Ομίλου ΕΧΑΕ.


Latest News

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται

Μίνι ράλι και στη Λ. Αθηνών, μετά το κατενάτσιο από τον Λευκό Οίκο
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,72% στις 1.609,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια