Τέσσερις νέοι, με σπουδές και καινοτόμες ιδέες «καταρρίπτουν τα στερεότυπα» και δείχνουν ότι η ενασχόληση με τη γεωργία μπορεί να αποτελέσει επαγγελματική διέξοδο για τη νέα γενιά. Από επιλογή και όχι από ανάγκη επέλεξαν να ασχοληθούν με το χωράφι, με τη φιλοδοξία να ανανεώσουν τον χώρο και «να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην αναγέννηση του αγροτικού τομέα». Ενός τομέα που με την κατάλληλη στήριξη μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στη μετά Covid-19 εποχή.
Προτρέπουν μάλιστα όσους φιλοδοξούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στον πρωτογενή τομέα να μη διστάσουν, εφόσον έχουν όρεξη και μεράκι, τα οποία συνθέτουν το «αναγκαίο καύσιμο» για οποιαδήποτε επιχειρηματική προσπάθεια. Να αφήσουν πίσω παρωχημένες αντιλήψεις και να τολμήσουν καλεί τους επίδοξους νέους αγρότες η Αναστασία Πασιαλή, η οποία μαζί με τον αδελφό της Γιώργο δημιούργησαν τη «Fruit Stories Edessa».
Μια οικοτεχνία που παράγει μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και σιρόπια με παραδοσιακές συνταγές από κεράσια και σύκα που καλλιεργεί η οικογένειά της στην Κερασιά Πέλλας. Υπάρχουν άνθρωποι, όπως λέει, που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να στηρίξουν καινούργιες πρωτοβουλίες που έρχονται να φέρουν κάτι νέο ή να καλύψουν κενά… Η ίδια, η οποία έχει σπουδάσει μαθηματικός και ο αδελφός της, μηχανολόγος μηχανικός είχε την αμέριστη συμπαράσταση της πρωτοβουλίας Orange Grove της ολλανδικής πρεσβείας και του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».
Πλέον σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, τα οποία αφορούν στην κυκλοφορία νέων κωδικών, όπως ροφήματα από κοτσάνια κερασιού, στην επέκταση του δικτύου πωλήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και στη δημιουργία e-shop, εφόσον το επιτρέψει το νομοθετικό πλαίσιο.
Η όρεξη και η αγάπη για αυτό που θέλεις να κάνεις είναι για τον γεωπόνο και συνιδρυτή της πλατφόρμας Agro-U, Κυριάκο Νικολαΐδη αναγκαία προϋπόθεση για μια επιτυχημένη πορεία στον επιχειρηματικό στίβο, πόσο μάλλον στον πρωτογενή τομέα. Μαζί με την Κυριακή Χατζηγεωργίου, απόφοιτο του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διέγνωσαν μια σημαντική έλλειψη στον τομέα εύρεσης εργατών γης την περίοδο της συγκομιδής και έσπευσαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας να την καλύψουν.
Στον ένα χρόνο λειτουργίας, έχουν εξυπηρετήσει περίπου 600 αγρότες, 3 συνεταιρισμούς και κάποιες μονάδες παραγωγής ενώ έχουν βοηθήσει περίπου 1.700 άτομα να βρουν εργασία. Μάλιστα, η πλατφόρμα τους έχει αποτελέσει case study για την Google, με τον πρόεδρο του τεχνολογικού κολοσσού να κάνει ειδική αναφορά σε αυτήν στο πλαίσιο παγκόσμιου συνεδρίου. Τώρα, αναζητούν χρηματοδότη για να αναβαθμίσουν την τεχνολογική υποδομή τους, ώστε να μπορέσουν να κάνουν το επόμενο βήμα που είναι η επέκταση στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Να έρθουν οι έφηβοι πιο κοντά στη γη και στο χωράφι βοηθά μέσω του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης με τίτλο «Ο κήπος των παιδιών» η Σαμάνθα Σαββαντόγλου. Με έδρα την Παναγίτσα Πέλλας, αυτή με σπουδές βρεφονηπιοκόμου και η ομάδα της εργάζονται εθελοντικά από το 2012 για τα παιδιά του χωριού και της γύρω περιοχής ενώ τα έσοδά τους προέρχονται από τις παραγωγές μας και τη μεταποίηση. Μεταξύ άλλων καλλιεργούν μικρά φρούτα και βιολογικό θυμάρι και στόχο έχουν να μάθουν τα παιδιά να ζουν με αυτάρκεια και να διατηρήσουν ζωντανές τέχνες που χάνονται. Στα εργαστήρια που κάνουν περιλαμβάνονται κηπουρική, μαγειρική, ξυλουργική, βιολογία και εξερεύνηση της φύσης, μουσική και καταγραφή της ιστορίας του τόπου.