Πτωτική πορεία καταγράφουν τα έσοδα που εισπράττονται από τα αλκοολούχα ποτά το 2020, αντανακλώντας την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου τη χρονιά που πέρασε σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοόλης και οινοπνευματωδών ποτών ανήλθαν το 2020 σε 545 εκατ. ευρώ (363,23 εκατ. από ΕΦΚ και 181,63 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ) έναντι των 748 εκατ. ευρώ που εισπράχτηκαν το 2019, σύμφωνα με την Απολογιστική Έκθεση για την εξέλιξη και τη διακύμανση των εσόδων από φόρους της ΑΑΔΕ.
Μηδενίστηκε η επιτόπια κατανάλωση στα αλκοολούχα ποτά
Η υστέρηση σε απόλυτα μεγέθη ανήλθε στα 203 εκατ. ευρώ (74 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ και 129 εκατ. ευρώ από τους ΕΦΚ). Σε ποσοστιαία βάση τα έσοδα συνολικά εμφανίζονται μειωμένα κατά 29% από τον ΦΠΑ και 26,2% από τους ΕΦΚ.
Όσον αφορά τον υποκλάδο των αλκοολούχων ποτών, τα έσοδα από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης παρουσίασαν πτώση κατά 81,4 εκατ. ευρώ ή -28,3%, σε σύγκριση με 2019.
Σε απόλυτα μεγέθη, από 290,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, το 2020 διαμορφώθηκαν 209,1 εκατ. ευρώ, ποσό κατά πολύ χαμηλότερο ακόμα και από την περίοδο (2005-2008) που ο συντελεστής ΕΦΚ ήταν κοντά στα 10 ευρώ /λίτρο αλκοόλης, ενώ την τελευταία δεκαετία μετά τις συνεχείς αυξήσεις ο συντελεστής ΕΦΚ έχει φτάσει στα 25,50 ευρώ /λίτρο αλκοόλης.
«Η μεγάλη αυτή πτώση, επιβεβαιώνει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του κλάδου, καθώς το κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης (bars, café bars, εστιατόρια κ.ά.) στο οποίο εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών, πρακτικά μηδενίστηκε τελώντας σε lockdown σχεδόν το ήμισυ της περσινής χρονιάς. Το ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο συνεχίζεται και το νέο έτος, με το πρώτο τετράμηνο να έχει χαθεί, με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος να παραμένει άγνωστο και τις επιχειρήσεις του κλάδου να αγωνιούν για το πώς θα κρατηθούν όρθιες, καθώς οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθεί να ανακάμψει η εφοδιαστική αλυσίδα κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαφαίνονται ακόμη και αν ξεπερασθεί η κρίση της πανδημίας», επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ.
Ζητούν αναστολή καταβολής ΕΦΚ και ΦΠΑ για τα αλκοολούχα ποτά
Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και η εξασφάλιση βιωσιμότητας για το μέλλον είναι πλέον η μεγάλη πρόκληση, όπως επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ.
Μεταξύ των προτάσεων που διατυπώνει για τον κλάδο, είναι:
1. Μείωση ΦΠΑ αλκοολούχων ποτών σε όλη την εστίαση στο 13%. Να επισημάνουμε εδώ ότι για την στήριξη και επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης, ήδη έχει θεσμοθετηθεί αντίστοιχο μέτρο για τα μη αλκοολούχα και τον καφέ. Ο ΣΕΑΟΠ κρίνοντας θετικά τα μέτρα που λαμβάνονται για τον συγκεκριμένο κλάδο και με δεδομένη τη σταδιακή προσπάθεια επανεκκίνησης της τουριστικής αγοράς, υποστηρίζει την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά, ως μέτρο απαραίτητο την στήριξη του κλάδου της Ελληνικής Παραγωγής ποτών, που η παρουσία του είναι μεγάλη και με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.
2. Μείωση του συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοολούχων ποτών στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (από €25,50/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης σε €18,00) προκαλώντας ένα θετικό «σοκ» στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα επιταχύνει την ανάκαμψη της νόμιμης αγοράς με υγιή τρόπο, μειώνοντας σημαντικά το κόστος πρώτων υλών και τις ανάγκες κεφαλαίου για την επαναλειτουργία της επιτόπιας κατανάλωσης και διευκολύνοντας τη μόνιμη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο, ενώ η εξασφάλιση ανταγωνιστικών φορολογικών συντελεστών θα έδινε άμεσα αναπτυξιακή ώθηση στο εγχώριο τουριστικό προϊόν.
Να επισημάνουμε εδώ ότι η χώρα μας παραμένει πρώτη σε ΕΦΚ ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα.
3. Αναστολή καταβολής ΕΦΚ και ΦΠΑ για τα αλκοολούχα μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κλάδος της επιτόπιας κατανάλωσης και δυνατότητα ρύθμισής τους σε δόσεις, έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ στα Τελωνεία.
Latest News
Τα προβλήματα στην πλατφόρμα Πόθεν Έσχες «δείχνουν» παράταση
Αποκλειστικές πληροφορίες κάνουν λόγο για παράταση χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τη διάρκεια του διαστήματος αυτού
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι και αύξηση της απασχόλησης «γεμίζουν» τα ταμεία του ΕΦΚΑ
Πλεόνασμα 900 εκατομμύρια για το 2025 παρά την αύξηση των οφειλών και την απόδοση εκκρεμών συντάξεων
Οι τελευταίες πληρωμές και φοροεκκρεμότητες της χρονιάς
Ποιες δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως 31 Δεκεμβρίου ? Πώς δηλώνονται αναδρομικά ποσά από μισθούς και συντάξεις
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις με την αύξηση – Σε ποιους δικαιούχους και πότε θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση
Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι συντάξεις αυτές θα περιλαμβάνουν την αύξηση του 2,4% που έχει επιβληθεί οριζοντίως
Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση στο τέλος Δεκεμβρίου
Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν για πρώτη φορά σύνταξη εντός του 2025 δε θα δουν την αύξηση του 2,4%
Αναδρομικά: Πότε θα τα λάβουν 400.000 συνταξιούχοι - Οι δικαιούχοι
Παρατείνεται η αγωνία των συνταξιούχων για τα αναδρομικά – Καμία κυβερνητική δέσμευση για επέκταση της απόφασης σε όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη
Με αλλαγές οι φορολογικές δηλώσεις του 2025 - Ποιοι θα «κερδίσουν» έκπτωση φόρου
Ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις - Τι αλλάζει στο χρονοδιάγραμμα, τις εκπτώσεις φόρου, τις δηλώσεις συζύγων
ΑΑΔΕ: Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων
Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο ως 28/2/2024
Και η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ - Πώς θα περιοριστεί κι άλλο η φοροδιαφυγή
Στο Invest in Greece Forum ο Πιτσιλής αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει η ΑΑΔΕ στους πολίτες
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.