Οι εκδόσεις ομολόγων βιωσιμότητας εκτινάχθηκαν σε ύψη-ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς περισσότερες χώρες και επιχειρήσεις επεδίωξαν να αντλήσουν κεφάλαια εκμεταλλευόμενοι το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες ενισχύθηκαν για πολλούς επενδυτές τα τελευταία χρόνια καθώς ο πλανήτης κάνει την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ η πανδημία του κορονοϊού επανέφερε στο προσκήνιο την υγεία και την ευρύτερη κοινωνική ανισότητα.

Τα ομόλογα βιωσιμότητας κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στις παγκόσμιες εκδόσεις χρέους, με τα κεφάλαια να προορίζονται για επενδύσεις που καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων, από αιολικά πάρκα μέχρι προγράμματα εμβολιασμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, ο συνολικός δανεισμός μέσω πράσινων ομολόγων, κοινωνικών ομολόγων και ομολόγων βιωσιμότητας, ανήλθε στα 264 δις δολάρια στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Τα πράσινα ομόλογα, όπου τα κεφάλαια προορίζονται για επενδυτικά σχέδια φιλικά προς το περιβάλλον, ανήλθαν στα 130 δις δολάρια στο πρώτο τρίμηνο, ακολουθούμενα από τα κοινωνικά ομόλογα με 91,3 δις και τα ομόλογα βιωσιμότητας με 43 δις δολάρια.

Τα κοινωνικά ομόλογα αντλούν κεφάλαια για προγράμματα με θετικό κοινωνικό αποτέλεσμα, όπως βελτίωση της υγείας ή παροχή στέγης. Τα ομόλογα βιωσιμότητας είναι ένας συνδυασμός πράσινων και κοινωνικών ομολόγων.  Οι επενδυτές ζητούν, με αυξανόμενο ρυθμό, οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και άλλες εκδόσεις διακυβέρνησης να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης από τους διαχειριστές κεφαλαίων και αναζητούν προϊόντα τα οποία επιχειρούν να επηρεάσουν τις συμπεριφορές των εκδοτών, πρόθυμοι να πληρώσουν γιαυτό το προνόμιο. Επειδή αυτή η δραστηριότητα είναι φθηνότερη, περισσότεροι εκδότες επιδιώκουν να συμμετάσχουν στην πράσινη χρηματοδότηση. Χρηματο-οικονομικά ιδρύματα, όπως αναπτυξιακές τράπεζες, διατηρούν το μερίδιο του λέοντος στις εκδόσεις πράσινων ομολόγων, με 41% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις διατηρούν μερίδιο 21%. Η μεγαλύτερη έκδοση στο διάστημα αυτό έγινε από την Ιταλία, 8,5 δις ευρώ, η οποία προσέλκυσε ζήτηση συνολικού ύψους 80 δις. Επόμενος εκδότης ήταν η Γαλλία με 7 δις ευρώ, ενώ μεγαλύτερη εταιρική έκδοση ήταν της Ardagh Metal Packaging που άντλησε 2,8 δις δολάρια.

Συνολικά 304 εκδόσεις πράσινων ομολόγων ολοκληρώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο φέτος, από 212 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (επίσης αριθμός ρεκόρ για την εποχή). Οι εκδόσεις κοινωνικών ομολόγων ανήλθαν σε 51 (48 πέρυσι), ενώ των ομολόγων βιωσιμότητας σε 58 από 35.

Η JP Morgan ηγήθηκε της κούρσας των τραπεζών στην αναδοχή εκδόσεων, συμβάλλοντας στην άντληση 9,84 δις δολαρίων μέσω πράσινων ομολόγων, ακολουθούμενη από την BNP Paribas με 8,67 δις και τη Citi με 7,14 δις δολάρια. Η γαλλική τράπεζα ΒΝΡ ήταν ο μεγαλύτερος ανάδοχος σε κοινωνικά ομόλογα (7,32 δις δολάρια), ακολουθούμενη από την επίσης γαλλική Societe Generale με 6,77 δις και τη βρετανική τράπεζα Barclays με 6,74 δις. Για τα ομόλογα βιωσιμότητας, οι αμερικανικές τράπεζες είχαν τον έλεγχο, με την Citi στα 3,68 δις δολάρια, την Bank of America στα 3,66 δις και την Goldman Sachs στα 3,52 δις δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα