Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, είναι βετεράνος στις επιχειρηματικές συμφωνίες. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η ταπεινή κεφαλαιοποίηση των 19 δισ. ευρώ της τράπεζάς του δεν του προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα για να επιχειρήσει κάποιο ντιλ. Αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να βελτιώσει πρώτα τις αποδόσεις της δεύτερης σε ενεργητικό τράπεζας της Ιταλίας προκειμένου να παίξει με αξιώσεις στο γήπεδο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Το καλύτερο ντιλ για τον Ορσέλ είναι να μη βιαστεί διόλου να επιχειρήσει κάποιο.
Το διοικητικό συμβούλιο της μιλανέζικης τράπεζας στρατολόγησε τον Ορσέλ τον περασμένο Ιανουάριο, αφού δεν τα κατάφερε και τόσο καλά ο προηγούμενος μάνατζερ Ζαν-Πιερ Μιστιέ. Ο Ρωμαίος τραπεζίτης ανέλαβε καθήκοντα μετά την έγκριση του διορισμού του από τους μετόχους UniCredit στην ετήσια γενική συνέλευση της Πέμπτης.
Ο Ορσέλ, πρώην επικεφαλής του κλάδου επενδυτικής τραπεζικής της UBS που εργάστηκε επίσης επί δύο δεκαετίες στη Merrill Lynch, είναι γνωστός ως βροχοποιός. Καταφέρνει πάντα αυτό που θέλει. Και επιπλέον δεν είναι ξένος με το νέο του εργοδότη. Επανέρχεται στον τραπεζικό όμιλο στη δημιουργία του οποίου είχε συμβάλει 23 χρόνια νωρίτερα, με τη συγχώνευση της Credito Italiano και της Unicredito. Είχε εμπλοκή επίσης στις εξαγορές της γερμανικής HVB από την UniCredit το 2005 και της εδρεύουσας στη Ρώμη Capitalia δύο χρόνια αργότερα.
Με τέτοια διαπιστευτήρια ίσως αποδειχθεί λιγότερο απρόθυμος από τον γάλλο προκάτοχό του να επιχειρήσει να πετύχει τους στόχους της ιταλικής τράπεζας, που θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν την εξαγορά της προβληματικής Banca Monte dei Paschi di Siena ή της μιλανέζικης Banco BPM.
Φευ, οι αγορές δεν δουλεύουν γι’ αυτόν. Η τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής της UniCredit παραμένει στο ένα τρίτο της λογιστικής της αξίας. Είναι από τις χαμηλότερες των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης. Αν ήθελε, υποθετικά, να εξαγοράσει την ΒΡΜ με ένα premium 30% ανταλλάσσοντας μετοχές της με μετοχές της δικής του τράπεζας, θα ανάγκαζε τους μετόχους της UniCredit να ματώσουν.
Γι’ αυτό εκείνο που προέχει για τον Ορσέλ είναι να βελτιώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζάς του. Θα μπορούσε να ξεκινήσει ορθολογοποιώντας και απλοποιώντας τη διοικητική δομή της, η οποία ταλανίζεται από αναποτελεσματικές, λόγω σύγχυσης αρμοδιοτήτων, λειτουργίες. Και να σπρώξει την τράπεζα ώστε να γίνει πιο επιθετική σε ό,τι αφορά τις δανειοδοτήσεις στη βασική γι’ αυτήν ιταλική αγορά, στην οποία σήμερα κυριαρχεί η ανταγωνίστριά της Intesa Sanpaolo, που έχει κεφαλαιοποίηση 44 δισ. ευρώ.
Η UniCredit αναμένεται να καταγράψει κέρδη 2,8 δισ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Refinitiv. Αν ο νέος μάνατζερ καταφέρει να αυξήσει τα κέρδη αυτά κατά μισό εκατομμύριο ευρώ (σε ποσοστό κατά 18%) θα ανέβαζε την απόδοση ανά μετοχή της τράπεζας πάνω από το 5%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Breakingviews.
Πάλι θα έχει πολύ δρόμο ακόμα η μετοχή για να διανύσει μέχρι να βρει τις προσήκουσες αποτιμήσεις. Αλλά η πρόοδος που θα είχε επιτευχθεί θα ανέβαζε την τιμή της κοντά στο ήμισυ της λογιστικής της αξίας. Και αυτό θα ενίσχυε τη θέση του Ορσέλ στον τομέα που ξέρει πολύ καλά: τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Latest News
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου